Zdraví a nemoci

14. října 2024 06:00

Ema Bártová

Rýmy vás za pár dní zbaví horká pára, pálivé papričky a nosní konvička

Rýma je banální infekcí, ale také hodně nepříjemnou a dost nakažlivou záležitostí. Lepší je s ní zůstat pár dní doma, odpočinout si a zároveň se jí zkusit co nejdříve zbavit.

Můžete sáhnout po kapkách z lékárny, ale jejich hlavním účelem je opláchnutí nosní sliznice a zlepšení průchodnosti nosu, rýmy jako takové člověka rychle zbavit nemusí. Pokud naopak fandíte přírodním prostředkům v boji s infekcí, zvažte vyzkoušení následujících metod.

1. Horký nápoj

Horký nápoj je osvědčeným prostředkem pomáhajícím zahnat nachlazení a jeho efekt potvrdily i výzkumy, jako například tato odborná práce publikovaná v časopise Rhinology. Autoři práce uvedli, že horký nápoj stimuloval nerv propojující ústní a nosní dutinu, což by mohlo vysvětlit úlevu od příznaků nachlazení. Pití horkého nápoje má navíc podpůrný psychologický účinek. Můžete si dát svůj oblíbený ovocný nebo černý čaj, ale přímo na rýmu lépe zabere mateřídouškový nebo nějaký s příměsí tymiánu.

2. Inhalace horké páry

Existují různé metody, jak inhalovat horkou páru, ale základní myšlenka je vždy stejná. Uvaříte vodu, nakloníte se nad ni, více či méně přikrytí dekou nebo ručníkem a vdechujete páru - pro větší efekt je možné vdechovat páru z bylinného vývaru nebo do horké vody přidat pár kapek oleje, například tymiánového nebo eukalyptového. Studie z roku 2015 publikovaná v Journal of Dental and Medical Sciences potvrdila, že inhalace přináší úlevu od nachlazení.

Pozor ale v případě, že se o vás pokouší zánět dutin. V takovém případě by vám inhalace mohla přitížit, potřebujete suché teplo.

3. Horká koupel

Horká koupel může přinést podobnou úlevu jako inhalace horkých par, zvláště pokud si i do vany dáte pár kapek esenciálního oleje - opět se hodí tymiánový, eukalyptový nebo směs esenciálních olejů přímo určených k léčbě nachlazení. Dodržujte dávkování oleje, skutečně ho stačí maličko, a ve vaně buďte nejvýše dvacet minut.

Přečtěte si také: Jak správně na rýmu, abyste si nepřivodili další komplikace

4. Konvička na výplach nosu

Výplachy nosu pomocí konvičky jsou trochu náročnější, ale poměrně efektivní metodou. Někdo ji používá i preventivně, konvička však může napomoci i v případě akutní rýmy. Konvička se dá běžně koupit v lékárnách nebo zdravotnických potřebách, naučit se ji používat chce trochu cviku. Pomoci vám mohou i návodná videa z internetu.

V zásadě jde o to, že musíte nad umyvadlem naklonit hlavu na stranu a prolít si jednu nosní dírku, dokud konvičku nevyprázdníte, voda by měla druhou nosní dírkou vytékat ven. Pak je třeba totéž opakovat na druhé straně. Použitou vodu můžete mírně osolit.

Podle studií jde o metodu účinnější, než je používání nosních kapek nebo než vyplachování nosu sprejem s mořskou vodou.

5. Kořeněné jídlo

Milujete chilli papričky? Pak toho můžete využít v boji s rýmou. Pořádně pálivé jídlo může sice zpočátku rýmu zhoršit, ale následovat by měla úleva - chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která působí proti rýmě a ucpanému nosu. Dají se dokonce koupit hotové nosní kapky obsahující látku kapsaicin, hodí se i na mírnou dlouhotrvající rýmu. Efekt podobné léčby potvrdila už dříve studie zveřejněná v magazínu Current Allergy and Asthma Reports.

Tip navíc: Nejúčinnější prostředky používejte před spaním, abyste si v noci co nejvíce odpočinuli

Kdy je to na doktora

Rýma obvykle nevyžaduje, abyste kvůli ní chodili k lékaři. Může se však stát, že přírodní medicína nezabere, rýma trvá a zhoršuje. V takovém případě je určitě na místě vzít si na pomoc kapky z lékárny. Mějte ale na paměti, že se nemají užívat déle než pár dní, protože na nich snadno může vzniknout závislost, odborně nazývaná sanorinismus.

Podle farmaceutky Pavly Horákové se tak může stát už po pouhém týdnu či dvou užívání kapek na rýmu. „Tím se velmi rychle dostanete do začarovaného kruhu, kdy bez kapek či spreje nemůžete fungovat. Postupně ale může docházet k poškození, až odumření nosní sliznice,“ popisuje lékárnice.

Vhodnější variantou jsou kapky rovněž z lékárny, ale obsahující přírodní silice.

Pokud někdo trpí chronickou rýmou, měl by to proto řešit s lékařem, nikoli volně prodejnými kapkami. Stejně jako v případě, že jde o rýmu alergickou, na tu jsou potřeba kortikoidové kapky, ty však může předepsat pouze lékař.

Zdroje: www.healthline.commy.clevelandclinic.orgwww.medicalnewstoday.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 10. 2024

Dnes se budete cítit poněkud napjatí a budete to přičítat nudě a nespokojenosti se svým současným životem. Většinu dopoledne byste mohli strávit sněním a vymýšlením bláznivých plánů, jak uniknout z rutiny. Přitom možná objevíte nápad, který bude nejen lákavý, ale také realizovatelný. V následujících dnech jej pečlivě zvažte. Možná se do toho budete chtít pustit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.