Zdraví a nemoci

28. srpna 2024 14:11

Ema Bártová

Virus HPV způsobuje nejen rakovinu čípku. Má na svědomí i nádory penisu a krku

Po roky trvající kampani, která doporučuje ženám, aby chodily na vyšetření děložního čípku kvůli riziku zhoubného bujení, jsme si to tak trochu začali myslet všichni. Kdo nemá čípek, nic mu nehrozí. Jenže to není pravda. Virus může způsobit i rakovinu krku, mandlí, penisu nebo konečníku. Naštěstí existuje očkování.

Když před časem brněnský molekulární biolog Omar Šerý na svém Twitteru popsal, že v laboratoři detekovali virus HPV ve vzorku z nosní sliznice, vypadalo to především jako zajímavost. Vzorek patřil pacientovi, kterého trápily výrůstky v nose, podle lékařů si do něj virus zanesl dloubáním. "Virus si můžeme zanést kamkoliv na kůži a sliznice," komentoval to tehdy biolog.

Čtěte také: V Ostravě sílí nákaza HIV a žloutenky. Město rozhodlo o mimořádném kroku směrem k bezdomovcům

Překvapivé to však mohlo být jen pro laiky. Protože lékaři a vědci už dlouho vědí, že nádory způsobené virem HPV hrozí oběma pohlavím a že počet pacientů mezi muži v posledních letech stoupá. Týká se to i Česka.

Rakovina krku se může projevit bulkou

Jedním z nádorů, které virus HPV může způsobit, je rakovina krku, dříve většinou spouštěná kouřením. Kuřáků však poslední dvě desetiletí ubývá a s nimi se snižuje i výskyt tohoto typu rakoviny, ovšem naopak prudce stoupají statistiky té, za kterou může lidský papilomavirus neboli HPV. Konkrétně jde zejména o nádor hltanu neboli orofaryngu, což je oblast zadní části jazyka a mandlí.

Podle odborníků jde o podobně členitou strukturu podobnou té, jakou má i děložní čípek a která poskytuje příhodné podmínky pro působení viru. Roky se nemusí dít nic, tělo se často dokáže viru zbavit samo, ale někdy se může rozjet zhoubné bujení, rakovina tohoto typu se většinou vyvíjí pomalu, aniž by člověk něco tušil, dokud si například nenahmatá bulku na krku, která je projevem toho, že rakovina se rozšířila do lymfatických uzlin.

U některých pacientů se může rakovina projevit bolestí ucha, protože tlačí na nervy, které do něj vedou. Obvykle však nevyvolává žádnou bolest nebo potíže s polykáním.

Čtěte také: 10 účinných přírodních antibiotik, která máte v kuchyni

Jednoduché testy neexistují

Krom nádorů děložního čípku a krku může virus HPV způsobit i rakovinu vaginy, vulvy, penisu či konečníku. Je rovněž původcem genitálních bradavic. Či výrůstků v nose, kterými trpěl pacient, jehož případ byl popsaný výše.

Zatímco ženy trpící prekancerózními změnami na čípku se o nich mohou dozvědět díky pravidelnému screeningu, u ostatních forem nádorů způsobených virem HPV tomu tak není. Neexistují žádné testy, které by mohly potvrdit nebo vyvrátit přítomnost viru v těle. Při screeningu se laboratorně zkoumá vzorek odebraný z čípku.

Čtěte také: Trápí vás chrapot ze zmrzliny? Může jít o příznak vzácné alergie, odhalí ji test s ledem

Virus přitom není vůbec vzácný, naopak. Během života se s ním setká až 80 procent české populace. „Imunitní systém se s ním většinou vypořádá, nicméně v řadě případů se z infekce může vyvinout rakovina či jiné HPV podmíněné onemocnění. U žen je to nejčastěji karcinom děložního hrdla, u mužů dominují nádory orofaryngu, tedy ústní části hltanu. Počet těchto pacientů neustále roste," potvrdil docent Milan Vošmik, člen výboru České onkologické společnosti.

Zatímco v roce 2011 mělo rakovinu orofaryngu 23 procent všech českých pacientů s nádory v oblasti uší, nosu a krku, v roce 2020 už to bylo třicet procent. Naopak, podobně jako ve světě, klesá podíl nádorů krku souvisejících s kouřením. Podle lékaře Vošmika je možné zjistit, zda nádor způsobil virus HPV a dokonce lze přesně říci, jaký jeho kmen. "HPV stojí za karcinomem ústní části hltanu z 60 až 80 procent," dodal.

Je pravda, že pokud je příčinou vzniku nádoru virus HPV a přijde se na něj včas, je šance na vyléčení vyšší, než pokud by příčinou bylo kouření nebo pití alkoholu. Ale i tak může mít nemoc velice vážný průběh - čeští lékaři se nedávno setkali s třicátníkem, který kvůli nádoru způsobenému virem HPV přišel o penis.

Lékařka o prevenci i odlišném přístupu k léčbě karcinomu prsu. Rekonstrukce ženám mění život:

Jde přitom o jediné nádory, proti nimž existuje očkování - původně přitom doporučované jen ženám, respektive dospívajícím dívkám. Později se začala vakcína doporučovat i chlapcům s vysvětlením, že se tak zamezí přenosu viru. Dnes už se ví, že má smysl očkovat všechny, protože onemocnět může kdokoli.

Všechny zdravotní pojišťovny hradí očkování teenagerům od 11 do 15 let, ale zdaleka ne všichni rodiče své děti na tuto vakcínu berou. Podle lékařky Hany Cabrnochové, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP, je v Česku očkována asi polovina chlapců a sedmdesát procent dívek. Vakcíny jsou nejúčinnější, pokud je člověk dostane před tím, než se setká s virem, tedy ideálně před zahájením pohlavního života - sex totiž zůstává nejčastějším způsobem přenosu nákazy.

Odborníci podle Cabrnochové usilují o to, aby pojišťovny hradily vakcínu proti HPV i starším dospívajícím a mladým dospělým, kteří na ni dříve z různých důvodů nešli. Panuje rovněž shoda, že vakcína má smysl i později v životě, protože člověk se může nakazit opakovaně a různými typy viru. Injekce chrání proti devíti nejrizikovějším kmenům. Pokud si ji člověk chce zaplatit sám, vyjde ho to na zhruba devět tisíc korun dohromady za tři potřebné dávky. Do 15 let stačí dvě.

Zdroje: MD Anderson Cancer Center, Mayo Clinic, tiskové materiály České onkologické společnosti

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.