Zdraví a nemoci

28. července 2024 06:30

Ema Bártová

Proti komárům se dá bojovat i přírodními repelenty. Zkuste levanduli nebo tea tree

Nemusíte hned sahat po chemickém repelentu, když se chcete zbavit komárů. Pomoci mohou i přírodní prostředky. Umět s nimi zatočit má smysl už proto, že v Evropě začínají přenášet některé exotické choroby, které se tu dříve nevyskytovaly.

Stoupající průměrné teploty mají i nečekané důsledky. I v Evropě se kvůli změně klimatu začínají častěji objevovat nemoci, jako je choroba dengue či západonilská horečka, které přenášejí i komáři. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vyčíslilo, že počet případů se mezi lety ztrojnásobil  a odhaduje, že už za rok by se mohly šířit i ve střední Evropě včetně Česka.

„V Evropě už teď můžeme pozorovat, jak změna klimatu vytváří příznivější podmínky pro invazivní komáry. Četnější mezinárodní cestování rovněž zvýší riziko importovaných případů a nevyhnutelně také počet lokálních ohnisek,“ cituje tisková zpráva střediska jeho ředitelku Andreu Ammon.

Trend potvrzuje i Státní zdravotní ústav, podle jehož odborníků se lze západonilskou horečku dovézt například z Řecka, Španělska či Bulharska. Riziko se týká i Francie a Balkánského poloostrova, Kypru či Turecka. V posledních letech ji zaznamenali v Německu, Rakousku a Holandsku.

Exotická horečka i v Česku

„Obecně však můžeme konstatovat, že co se týká západonilské horečky, riziko nákazy nelze vyloučit ani na území České republiky. Vlivem změn klimatu a krajiny, společně s výkyvy počasí, migrací ptáků i lidí, a se změnami v populacích komárů, se může pravděpodobnost nákazy zvyšovat,“ uvedla epidemioložka Hana Orlíková. Konkrétně virus západonilské horečky často přenáší komár rodu Culex, který se běžně vyskytuje i v tuzemsku.

Proti západonilské horečce dosud není k dispozici vakcína, na rozdíl od horečky dengue. U obou infekcí se tlumí pouze příznaky, přímá léčba neexistuje.

Chránit se proti komárům má samozřejmě smysl nejen kvůli riziku přenosu exotických nemocí, jejich štípání je otravné samo o sobě. Některým lidem hodně otéká. Pomoci mohou sítě do oken, moskytiéry a samozřejmě repelenty. Ty ale nejsou vždy po ruce, jsou poměrně drahé a ne každému vyhovuje představa, že na sebe či děti stříká chemické látky. V tom případě vyzkoušejte přírodní prostředky.

10 přírodních ingrediencí, které odpuzují komáry

1. Olej z eukalyptu citronového

Olej, hojně používaný už od poloviny minulého století, je jedním z nejznámějších přírodních repelentů. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ostatně schválilo tento eukalyptový olej jako účinnou složku repelentů proti komárům. Studie z roku 2014 ukázala, že směs citronového eukalyptového oleje s běžným jedlým olejem poskytuje výbornou ochranu proti komárům po dobu tří hodin.

2. Levandule

Rozdrcené květy levandule produkují vůni a olej, které mohou odpuzovat komáry, i když to zatím ve větší míře potvrdily jen práce provedené na pokožce bezsrstých myší. Každopádně, levandule má analgetické, protiplísňové a antiseptické vlastnosti. To znamená, že kromě toho, že brání kousnutí komáry, dokáže zklidnit pokožku. Používá se tak, že rozmělněné květy necháte macerovat v oleji, kterým si pak potřete pokožku na místech citlivých na kousnutí, jako jsou kotníky a paže. Můžete také použít hotový levandulový olej.

Přečtěte si také: Dovolená zvyšuje riziko rozchodu. Třeba když jeden utrácí a druhý se snaží šetřit

3. Skořicový olej

Pokud vám nevadí, že to u vás bude vonět jako o Vánocích, zkuste skořicový olej, dá se běžně koupit. Dejte asi dvacet pět kapek oleje do malé skleničky vody, směs můžete používat jako repelent.  Podle jisté asijské studie může olej rovněž zabíjet vajíčka komárů. Při aplikaci skořicového oleje buďte opatrní, koncentrovaná dávka může podráždit pokožku.

4. Tymiánový olej

Na tymiánový olej, patřičně zředěný, nedá mnoho lidí dopustit, pokud jde o odpuzování komárů. Můžete také chtít hodit listy tymiánu do ohně, pokud si zrovna dopřáváte posezení u něj, zabírá to až na hodinu.

5. Olej z řecké máty

Vyrábí se z rostliny s názvem Nepeta parnassica, které se říká kočičí máta, olej nebo roztoky s ním se dají běžně koupit. Jedna studie zjistila, že olej z rostliny dokáže účinně odpuzovat komáry po dobu dvou až tří hodin.

6. Citronella

Citronella se dělá z citronové trávy, je to běžný přírodní a účinný esenciální olej, který působí proti komárům. Mnoha lidem se osvědčily citronelové svíčky, ukazuje se ale, že hodně záleží na tom, jak silná směs citronelly byla použita při výrobě.

7. Tea tree oil

Tea tree oil je oblíbený esenciální olej z Austrálie. Je známý pro své antiseptické, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Studie však také naznačují, že čajovníkový olej může být účinným repelentem proti hmyzu.

8. Geraniol

Geraniol je směs, která se vyrábí z rostlinných olejů, bývá přísadou v repelentech na přírodní bázi. Pozor, aby se vám nedostal do očí, lidé s citlivou pokožkou by se mu měli vyhýbat. Může totiž způsobit podráždění očí a kůže.

9. Neemový olej

Neemový olej - prodává se hotový - je poslední dobou propagován jako přírodní alternativa repelentů, ale důkazy o jeho účinnosti nejsou zrovna jednoznačné. Podle této menší práce nicméně poskytuje více než sedmdesátiprocentní ochranu po dobu tří hodin. Může dráždit pokožku více než jiné oleje.

Pozor na rizika přírodních prostředků

Esenciální oleje by se nikdy neměly nanášet přímo na pokožku. Vždy se ředí v nosném oleji, třeba mandlovém nebo klidně slunečnicovém, který máte v kuchyni. Obvykle se dává tři až pět kapek do panáka nosného oleje. Esenciální oleje vždy nakupujte z důvěryhodného zdroje.

Pozor také na riziko vzniku alergické reakce, některým lidem mohou vadit účinné látky v esenciálních olejích. Před použitím jakéhokoli nového přípravku jej proto otestujte na malém kousku pokožky a počkejte hodinu nebo dvě, abyste se ujistili, že se neobjeví kopřivka nebo pálení.

Podívejte se na reportáž o výskytu komárů:

Co ještě platí na komáry?

Pokud si chcete například posedět venku, používejte ventilátory. Pohybující se vzduch nemají komáři zrovna v oblibě, navíc snižuje šanci, že se jim podaří přistát na vaší pokožce.

Zbavte se stojaté vody v sudech nebo podmiskách u květin, vylijte ji ze zapomenutých prázdných květináčů a podobně, jsou to ideální komáří líhně. V ptačím pítku měňte vodu co nejčastěji.

A samozřejmě, vždycky můžete sáhnout po repelentech s nějakou chemikálií, nejčastěji se používá látka označovaná DEET. Poznámka na okraj, pokud chcete zároveň nanést krém na opalování, použijte nejdříve ten a až pak na sebe nastříkejte repelent. Neaplikujte repelent na různé oděrky, řezné rány nebo jinak podrážděné oblasti pokožky.

Zdroj:

Tiskové podklady Státního zdravotního ústavu, www.betterhealth.vic.gov.auwww.healthline.com


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 10. 2024

Práce, kterou je třeba udělat, se může týkat peněz, investic a dalších finančních záležitostí. Vaše mysl je obzvláště rychlá a je pravděpodobné, že vše zvládnete dobře. Zvláště užitečné se vám budou zdát technologie. Možnost významného finančního zisku je silná, stejně jako kariérní postup. Příznivé jsou také přátelství, milostné záležitosti a rodinné vztahy.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.