Životní styl

29. srpna 2024 06:00

Ema Bártová

Babské rady na zánět močového měchýře: Během dne pomůže česnek i nealko pivo

Není zase tak dávno doba, kdy člověku v lékárně na potíže s močovým měchýřem automaticky nabídli něco s brusinkami. Přitom to nikdy moc nefungovalo, potvrzují studie. Neznamená to, že by se zánět nedal zvládnout bez antibiotik. Jen je lepší zkusit jiné přípravky a nebát se ani babských rad.

Hlavně hodně pít. To vám poradí asi každý, kdo kdy měl tu pochybnou čest se zánětem močových cest. Ovšem každý, kdo někdy ochutnal hotový urologický čaj, taky moc dobře ví, jak nechutné pití to je a že je velmi těžké přinutit se vypít ho několik litrů denně.

Čtěte také: Inkontinence trápí nemalou část lidí. Moderní léčba je umí vrátit do běžného života

Úplně stejnou službu vám může udělat obyčejná voda, bylinkový či ovocný čaj. Jde hlavně o množství, díky kterému se moč naředí a spíše se vyplaví bakterie pomnožené v měchýři. A našel by se ještě jeden tip na to, co pít, který se dá zařadit mezi moderní babské rady.

Podívejte se, co všechno můžete zkusit, pokud se potýkáte se zánětem močového měchýře.

1. Zkuste zánět přepít nealko pivem

Možná to není nejlepší rada z výživového hlediska, ale jak dokazují zkušenosti mnoha žen, pomáhá. A to je v momentě, kdy řezavá bolest komplikuje každé vymočení, zásadní.

Můžete pít klasické hořké nealko pivo, to zabírá asi nejlépe, ale docela dobře fungují i lehká nealkoholická piva s ovocnými příchutěmi. Je pravda, že všechny tyto nápoje obsahují cukr, který se obecně má při zánětech spíše omezit, ale zásadní je množství tekutin, které do sebe díky nim dostanete. Zkuste během pár hodin vypít alespoň tři čtyři půllitrové plechovky.

2. Bylinkové čaje proti bakterii

Určitě můžete zůstat i u bylinek, pak se dá doporučit čaj z medvědice lékařské - v Česku moc neroste, ale dá se koupit sušená. Směs na čaj si můžete udělat například ze směsi 50 g listu borůvky černé, 25 g medvědice lékařské, 15 g natě řebříčku obecného, 10 g listu jitrocele kopinatého. Na jeden šálek pak postačí dvě čajové lžičky směsi  - tu zalijete vroucí vodou, necháte louhovat čtvrt hodiny a scedíte. Měli byste vypít alespoň tři šálky denně. Kromě toho ale pijte i vodu.

Další možností je směs medvědice, meduňky, natě tymiánu a kořene kozlíku. Listy medvědice se na potíže s močovým traktem používají po staletí a jejich silné antibakteriální účinky se prokázaly i v laboratořích, fungují zejména na bakterii E. Coli, což je jedna z nejčastějších příčin zánětu močového měchýře. Efekt potvrdila i tato menší studie.

3. A co takhle kapsle či tinktury?

Další možností jsou hotové kapsle či tinktury také třeba právě medvědice, které se dají koupit hotové. Kromě výtažku z medvědice stojí za zkoušku také tinktury z lichořeřišnice a medvědího česneku, které se dají pro větší účinek smíchat. Někomu se osvědčila také tinktura z řebříčku či vřesu, ta se ale nehodí, pokud má někdo potíže s játry.

Čtěte také: Vědci vyvinuli lék, který přechytračí přírodu. Plodnost žen prodlouží o pět let

4. Česnek jako dezinfekce

Lidová medicína věří, že česnek pomáhá při plísňových, virových a bakteriálních infekcích, moderní věda zjistila, že se tak děje díky obsahu látky zvané alicin. Česnek se dá jíst syrový, ale spoustě lidí to nevyhovuje kvůli jeho zápachu a těžší stravitelnosti, takže v tomto případě je určitě lepší sáhnout po hotovém extraktu nebo kapslích, i tak ale mohou některým lidem způsobovat pálení žáhy. Mezi vedlejší účinky patří bohužel i tělesný zápach.

5. Zelený čaj pomáhá antibiotikům

Zelený čaj obsahuje bohatou zásobu rostlinných sloučenin nazývaných polyfenoly, které mají silné antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Několik studií na zvířatech zjistilo, že extrakty ze zeleného čaje mohou zvýšit účinnost některých typů antibiotik často používaných k léčbě potíží s měchýřem.

Jeden šálek (240 ml) uvařeného zeleného čaje obsahuje přibližně 150 mg účinné látky, přičemž současné výzkumy naznačují, že pouhých 3–5 mg může zamezit růstu bakterií v močovém traktu. Je však zapotřebí dalších studií, které by to potvrdily.

Může za to nachlazení?

Ačkoli mnoho žen věří, že hlavní příčinou potíží s močovým měchýřem je prochladnutí, není tomu tak. Většinou jde o bakteriální infekci. „Ve více než 95 procentech případů se infekce šíří zdola nahoru, od konečníku a zevních genitálií směrem k močové trubici, močovému měchýři a ledvinám. U mužů se bakterie mohou dostat i do prostaty nebo nadvarlete. Mezi nejčastější původce zánětů močových cest patří bakterie Escherichia coli, Enterococcus, Pseudomonas a Klebsiella. U sexuálně aktivních jedinců se mohou vyskytovat i méně běžné bakterie jako Mycoplasma, Ureaplasma a Chlamydie,“ vysvětluje uroložka Katarína Friedová.

K šíření infekce nicméně můžeme přispět špatnou hygienou, někdy se také rozjede po sexu. A někdo je k ní zkrátka náchylnější a onemocní například kvůli stresu, kdy je jeho tělo oslabenější.

A jak je to s brusinkami?

Brusinky byly dlouho, pokud jde o domácí léčbu močového měchýře, velmi populární a lékárny prodávaly množství přípravků, které je obsahovaly. V jejich složení se nachází mnoho chemických sloučenin, jako je D-manóza, kyselina hippurová a antokyany, které měly snižovat schopnost bakterií ulpívat na stěnách močového traktu. Laboratorní studie a studie na zvířatech to potvrdily, ale studie provedené s lidmi, jako například tahle velká několik let stará práce, už moc ne.

Podívejte se, jak se dietně najíst po padesátce

Další shrnující studie z roku 2019 naznačila, že ačkoli léčba brusinkami může v některých případech pomoci snížit výskyt příznaků zánětu močových cest, ale není tak účinná, jako antibiotika nebo látka zvaná D-manóza. Navíc brusinková šťáva může ve větším množství dráždit žaludek a také zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů.

Čtěte také: Zákeřný komáří virus dorazil už i do Evropy: Není na něj lék. Jak poznat horečku OROV?

Právě zmíněná látka D-manóza patří k těm, které odborníci v posledních letech na zmírnění potíží se "zánětem močáku" doporučují nejvíce. Přípravky z ní jsou volně prodejné stejně jako ty brusinkové. Jde vlastně o jednoduchý cukr, který se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách a dá se konzumovat ve formě tablet nebo ještě lépe ve vodě rozpustného prášku. Zabraňuje bakteriím v přichycení na stěnách měchýře - je k tomu samozřejmě hodně pít, aby se zároveň vyplavovaly ven.

Podle lékařky Friedové má smysl užívat přírodní medicínu, i když nakonec skončíme se zánětem u lékaře s předpisem na antibiotika. „Podpůrná léčba nám pomáhá snížit množství antibiotik, odpadá riziko vzniku multirezistentních bakterií a možných nežádoucích účinků antibiotik,“ vysvětluje uroložka. Doporučuje také užívání probiotik.

Zdroje: Healthline, KKBoty.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 9. 2024

Berani, nenechte se dnes od druhých tlačit. Lidé se sice vyvyšují, ale za jejich slovy se skrývá jen málo. Dávejte si pozor, abyste se nepřepálili. Tento den byste se měli starat o sebe a své potřeby. Podnikněte kroky k tomu, abyste si zajistili to, co chcete. Spojte se s lidmi, které jste nedávno potkali. Tato náhodná setkání mají svůj význam.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.