10 účinných přírodních antibiotik, která máte v kuchyni
S úpornou rýmou, bolestí v krku, kašlem nebo dalšími zdravotními problémy nemusíte bojovat jen s pomocí prášků z lékárny. Stačí se trochu porozhlédnout v kuchyni nebo ve spíži, případně dojít do nejbližších potravin, kde najdete spoustu levných a zdravějších léků. A hlavně bez chemie! Víte, na co je dobrý čerstvý zázvor, křen, cibule nebo zelí?
Kurkuma
Zlatožluté koření získávané z kořene rostliny Curkuma longa se používá k léčebným účelům minimálně již 4 000 let a patří mezi přírodní antibiotika s antibakteriálním a protivirovým účinkem. Užívala se jako přírodní lék na drobné rány a škrábance, kožní vředy a dokonce se s její pomocí léčila i lepra. Esenciální olej z kurkumy je silným přírodním antibiotikem, které pomáhá předcházet zánětům v ranách, zmírňuje bolest a urychluje jejich hojení. V Indii se tradičně užívá v kosmetice. Zanechává zlatavou zář a chrání pleť před akné a podobnými kožními problémy. Reguluje totiž činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvení, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže.
Jablečný ocet
K léčbě nejrůznějších neduhů se používá už po staletí. Jablečný ocet čistí střeva od nežádoucích hnilobných bakterií a má příznivý vliv na přirozenou střevní mikroflóru. Zastavuje rozvoj ušních, nosních a krčních infekcí, infekcí močových cest a gynekologické výtoky. Také posiluje trávení, působí proti překyselení žaludku, nadměrné tvorbě žaludečních šťáv nebo pálení žáhy. Díky svíravým účinkům zastavuje průjem. Pokud ho chcete užívat, popíjejte ho zředěný – rozmíchejte jednu nebo dvě lžíce jablečného octa ve sklenici vody nebo jablečného džusu.
Cibule
Má velmi silné antibakteriální a antiseptické účinky. Říká se dokonce, že když položíte syrovou cibuli vedle nemocného člověka, dokáže z něj nemoc vytáhnout. V dějinách se cibule všeobecně uctívala jako přírodní všelék. Je jedním z nejlepších přírodních prostředků při léčbě infekce horních cest dýchacích. Pokud se užívá vnitřně, je výborným dezinfekčním prostředkem. Čím je cibule aromatičtější a čím má ostřejší chuť, tím jsou její léčebné účinky silnější. Pokud si chcete vyrobit účinný přírodní lék na rýmu, chřipku a nachlazení, užívejte po dobu tří týdnů po lžičkách šťávu z cibule smíchanou s medem.
Med
Nejspíš ho máte doma, ale možná nevíte, jak je zázračný a jak skvěle dokáže zničit vše, co do našeho těla nepatří. Za jeho léčebné účinky může unikátní skupina 13 bakterií mléčného kvašení, které se do medu dostávají z medového váčku včel. Antibiotika oproti tomu obvykle obsahují jen jednu takovou látku. Med dokáže velmi účinně tlumit dráždivý kašel a zlepšit spánek. Jakmile spolknete lžičku medu, pokryje tenkou vrstvou zadní část hrdla a sladká chuť vyvolá tvorbu slin, které zmírní nucení ke kašlání. Antioxidanty obsažené v medu pomohou tělu vypořádat se s virovým nachlazením. Aby měl med žádoucí účinky, musí být kvalitní. Snažte se tedy kupovat med domácí, nejlépe přímo od včelaře. A nemusíte se bát přidat ho i do hodně horkého čaje. Krátkodobě med snese i vyšší teplotu, aniž by ztratil své léčebné schopnosti.
Zelí
Po staletí se užívalo nejen jako potravina, ale i jako lék. Například staří Řekové běžně předepisovali zelí nebo zelnou šťávu k léčbě úporné zácpy. Staří Egypťané si zase dopřávali zelí před každým jídlem, aby tím snížili opojné účinky vína, které k jídlu popíjeli. Velkého ocenění se zelí dostalo i ve středověké a renesanční Evropě. Například se mělo jíst při otravě houbami, listí a semínka byly dobré při kousnutí vzteklým psem, šťáva se užívala proti kousnutí od ještěrky. Uplatňovalo se i v kosmetice na pihy nebo proti přílišnému ochlupení. Zelí se uznávalo jako dobrý pokrm pro šestinedělky, které po něm měly hodně mléka.
Zelí působí proti bakteriálním nákazám, stimuluje činnost jater a přispívá k regulaci trávicích pochodů. V trávicím traktu pomáhá ničit škodlivé bakterie a viry. Podporuje tvorbu červených krvinek a hormonů, zvyšuje energii a mobilizuje obranné látky proti infekcím. Zelí prospívá srdci, krevnímu oběhu i nervům a pomáhá proti stresu. Už delší dobu také vědci spekulují o tom, že kysané zelí by mohlo chránit i před rakovinou.
Zázvor
Ano, i zázvor je účinné antibiotikum. Je považován za velmi efektivní lék proti patogenům vytvářejícím se z jídla jako je salmonela nebo listerie. Dokonce se ukázalo, že zázvor účinně léčí vředy. Jako přírodní lék je velmi levný. Stačí kousek čerstvého kořene zázvoru oloupat, nakrájet na plátky, zalít horkou vodou, osladit trochou medu a popíjet jako čaj. Můžete také jíst kandovaný zázvor nebo, pokud vám nevadí jeho štiplavá chuť, zkuste syrové plátky zázvoru žvýkat jen tak.
Česnek
Není pochyb o tom, že česnek je jedním z nejlepších přírodních antibakteriálních a protivirových léků. Je tedy velmi užitečný a zdravý, i když mnoha lidem může vadit jeho silné aroma a chuť. Česnek obsahuje více než 20 složek s antivirovými a 40 s antibakteriálními účinky, což z něj dělá skvělý prostředek hlavně při léčbě onemocnění dýchacích cest. Studie Washingtonské univerzity z roku 2012 také prokázala, že česnek je 100x účinnější při léčbě střevních onemocnění, než běžně předepisovaná antibiotika. Čerstvému česneku se samozřejmě nic nevyrovná, ale pokud vám nedělá dobře na žaludek, zkuste česnekové tablety, které seženete v lékárně.
Křen
Kořen i listy se užívaly jako lék už ve středověku. Laboratorní testy ukázaly, že křen má antibiotické účinky a působí proti řadě bakterií. Pomáhá proti kašli, žaludečním křečím, podporuje trávení a metabolismus. Nejlepší je čerstvý, protože tepelnou úpravou se jeho léčebné účinky snižují.
Zelený čaj
V jedné studii, kterou před několika lety provedli egyptští vědci, se zjistilo, že popíjení zeleného čaje může až trojnásobně zvýšit účinek antibiotik. Ano, předepisování antibiotik není vždy nejlepším řešením, ale v některých případech, například u velmi vážných nebo stále se vracejících onemocnění, se bez nich léčba neobejde. A pak je vhodné doplnit jejich užívání právě zeleným čajem.
Oreganový olej
Existuje více než 40 různých druhů oregana, ale nejúčinnějším oreganem s terapeutickým antibiotickým účinkem je olej vyrobený z divokého oregana. Obsahuje zejména látku zvanou carvacrol, která funguje jako přirozený zabiják bakterií, virů, infekcí, mikrobů a parazitů. Olej působí i antisepticky a dezinfekčně. Je tedy výborný pro každého, koho trápí neustále se opakující záněty, infekce, mykózy, plísně. Prokázalo se, že v některých případech kvasinkových onemocněních je dokonce lepší než antibiotikum, a to již při relativně nízkých dávkách.