10 zdravých potravin, které vám v zimě dodají energii
V letních měsících máme podstatně více energie než v zimě. Jedním z důvodů je pochmurné počasí a nedostatek sluníčka. Zlodějem energie může být ale i strava. Po jakých potravinách nebudete unavení?
Energii můžete čerpat ze všech potravin
„Každá potravina je zdrojem energie, ale ne všechny potraviny zajistí, abyste si energetickou hladinu zvýšili a zůstali bdělí a soustředění po celý den. To je problematické zejména u průmyslově zpracovávaných potravin, a to nejen s přidaným cukrem,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka ze Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová. Z toho vyplývá celkem jednoduchá věc, a to, že nejlepšími zdroji energie jsou základní potraviny. „Základní potraviny, jako jsou zelenina, ovoce, různá semínka a oříšky či kvalitní ryby, obsahují navíc řadu vitamínů a minerálních látek,“ říká Monika Bartolomějová.
Jezte jahody a borůvky i mimo sezonu
Pokud jste se na zimu připravili už v létě a uložili si část úrody ovoce do mrazáku, máte teď skvělý zdroj přirozených vitamínů.
Dejte si exotický banán a české jablíčko
Dalším skvělým ovocem, které vám dodá energii, jsou banány, které kromě sacharidů obsahují draslík a vitamín B6. Pomalé, zato trvalé uvolňování energie poskytují jablka. Jablka konzumujte celá, tedy i se slupkou, protože právě ta zajistí, aby energii tělo využívalo postupně. Navíc obsahují řadu důležitých antioxidantů.
Zamilujte se do červené řepy a sladkých brambor
Zeleniny můžete jíst oproti ovoci podstatně větší množství a nemusíte se bát toho, že přiberete. Ačkoliv i tady platí všeho s mírou. Opatrní buďte zejména se sladkými druhy zeleniny. „Výborným zdrojem energie jsou sladké brambory, které kromě komplexních sacharidů obsahují vlákninu, mangan a vitamín A,“ říká nutriční specialistka Bartolomějová. Zvýšení energie zaručuje také konzumace červené řepy, která obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek a skvěle se hodí do salátů. Zkuste třeba tento jednoduchý recept
Červená řepa s kozím sýrem
Co budete potřebovat:
- 200 g uvařené červené řepy
- 40 g čerstvého kozího sýra
- 40 g žitného knäckebrotu (4 ks)
Umytou červenou řepu uvařte vcelku (trvá to asi 45 minut), slijte vodu, nechejte lehce vychladnout, oloupejte slupku a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s nadrobeným kozím sýrem a podávejte s knäckebrotem.
Připravte si zelený talíř
Únava je jedním z nejčastějších příznaků nedostatku železa. Zelená listová zelenina je vynikajícím zdrojem železa a také vitamínu C pro zvýšení jeho absorpce. „Nicméně vstřebatelnost železa ze zeleniny není moc vysoká. Proto raději zvolte nejlépe červené maso z ověřeného chovu,“ tvrdí Bartolomějová.
Semínka a oříšky proti únavě i zánětům
K efektivnímu nastartování energie mohou posloužit semínka, například chia, lněná nebo dýňová. „Chia nebo lněná semínka obsahují přírodní omega 3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a proti únavě, pro náš organismus jsou velmi důležité a podporují správnou funkci buněk,“ vysvětluje Bartolomějová a dodává: „Z oříšků doporučuji mandle, kešu a vlašské ořechy. Obsahují vysoký obsah kalorií a zdravých tuků. Proto je nevynechávejte, ale zařazujte střídmě.“
Zkuste si z chia semínek připravit například jednoduchý a zdravý dezert:
Chia pudink
Co budete potřebovat:
- 200 ml rostlinného mléka (např. mandlového)
- 3 lžíce chia semínek
- 1/2 banánu
- lžičku medu nebo sirupu z agáve
- čerstvé ovoce podle chuti
Banán rozmixujte s mlékem. Přidejte 3 lžíce semínek a případně trochu doslaďte. Nechte asi 15 minut bobtnat nebo můžete nechat semínka nechat nabobtnat přes noc, díky tomu docílíte opravdu pudinkové třepající se konzistence. Čerstvé ovoce můžete vmíchat do pudinku nebo jím jen pudink ozdobit.
Doplňte bílkoviny kvalitní rybou
Tučné ryby jako losos a tuňák jsou dobrým zdrojem bílkovin, mastných kyselin a vitamínu B, což z nich činí nutričně bohaté potraviny. „Chcete-li si udržet štíhlou a zdravou postavu a zároveň mít dostatek energie, dopřejte si alespoň jednou týdně porci lososa nebo tuňáka, který vám poskytne omega 3 mastné kyseliny a vitamín B12,“ uzavírá nutriční specialistka.
Losos na páře s restovanou zeleninou
Co budete potřebovat:
- 100 g lososa
- 300 g zeleniny (např. cukety, papriky, mrkve, hrášku, brokolice...)
- lžičku olivového oleje
- stroužek česneku
- sůl
- citronovou šťávu
- snítky rozmarýnu
Lososa nasolte a vložte do parního hrnce nebo do velkého hrnce na napařovací mřížku, kde jej vařte pod pokličkou s trochou vody. Na filet položte snítky rozmarýnu.
Zeleninu nakrájejte, potřete olivovým olejem s protlačeným česnekem, orestujte na pánvi a osolte.
Hotového lososa pokapejte citronovou nebo limetkovou šťávou a podávejte se zeleninou.