Geniální smrkové výhonky: Jsou dobré na kašel, revma, do lázně i na steak!
Už se poohlížíte po bylinkách? Pak by vám neměl ujít jeden přírodní zázrak, který se nachází hlavně v jehličnatých lesích a právě teď má sezonu. Mladé výhonky smrčků jsou nabité vitamíny!
Pijete kopřivový čaj, trháte listy jahodníku nebo vyrábíte první med a saláty z pampelišek? Pokud patříte mez pravověrné milovníky přírodních sil, neměla by vám uniknout sezona mladých výhonků na koncích smrkových větví. Budete je milovat!
Smrk se dá jíst
Možná jste nikdy nepřemýšleli o tom, že se dá jíst i smrk. Ale ano, dá! Nic se vám nestane, naopak. Do vašeho těla se s mladými smrkovými výhonky dostane nezanedbatelné množství prospěšných látek.
„Moje babička vždycky z jara uždibovala výhonky smrků a jedla je jako brambůrky,” vzpomíná Kamila. „Nás, děti, k tomu také nenápadně nutila a my to dělaly, protože nám přišlo vtipné, že jíme smrkové větvičky. Chutnaly vlastně docela dobře, měkké, lehce nakyslé s příchutí smrkové silice. Babička ale na rozdíl od nás věděla, že nejde jen o lesní atrakci, ale o pořádný jarní přísun vitamínu C!“
Seveřané vědí své
Zvyk okusovat mladé smrkové výhonky k nám pravděpodobně doputoval ze severních lesů Skandinávie, kde se využívaly všechny přírodní zdroje vitamínů. Jako kompenzaci pro dlouhé zimy a krátká léta se seveřané nezdráhali ochutnat nejen výhonky, ale i některé druhy mechu a lišejníku (sami je nejezte, musíte je znát!).
Dnes si inspiraci z lesů a kapradí berou vyhlášení šéfkuchaři, kteří se mladé smrčí neostýchají zapojit do receptů i moderních kompozic na talíři.
Sbírejte do konce května
Až do konce května bude ta pravá sezona mladých smrkových výhonků. Neměli byste sbírat výhonky delší než 5 centimetrů a rozhodně nejezte tmavě zelené staré smrkové větve. Řeč je o světle zelených koncích větviček, které se „narodily“ letos na jaře. Jsou jemné, křehké a nepíchají!
Ukrývá se v nich obrovské množství vitamínu C, který, jak známo, výrazně posiluje imunitu a umí zatočit s toxiny v těle.
Hoďte je do čaje i do vany
Z mladých větviček si můžete udělat sirup, čaj, med, zavařeninu i lázeň. Čaj skvěle pomáhá proti zánětům dásní, koupel z mladých smrkových výhonků pomůže překonat problém s nespavostí. Obklady s tinkturou jsou vyhlášené na bolesti kloubů a revmatické potíže.
Dokonce můžete výhonky smíchat se solí a udělat si opravdu delikátní marinádu na steak!
Pokud si vyrobíte sirup, budete mít po ruce účinného společníka proti kašli, na posílení imunity a likvidaci zánětů v těle. V parném létě, smíchaný s ledovou vodou a citronem, nabídne superosvěžující nápoj, ale můžete ho užívat i jen tak po lžičkách jako medicínu.
Smrkový sirup
Na výrobu smrkového sirupu budete potřebovat jen tři ingredience:
- 1–2 citrony v bio kvalitě
- natrhané smrkové výhonky
- třtinový cukr
Do zavařovací sklenice vrstvěte výhonky, cukr a plátky citronů. Nejvyšší vrstvu by měly tvořit výhonky, těch se nebojte dát pořádnou porci. Vše zasypejte cukrem, proložte citronem a znovu opakujte. Když máte sklenici plnou, uzavřete ji a nechte stát na nějakém teplém a slunném místě. Za 14 dní až tři týdny máte sirup určený k přímé konzumaci. Pro příjemnější užívání ho můžete přecedit a pak už uschovejte v lednici, aby vydržel.