Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Jak správně konzumovat mléčné výrobky

Co vlastně je mléko a jak správně jíst výrobky z něj? Zeptali jsme se na to odborníka, který vám nyní vše vysvětlí.
Vydáno: 24.02.2017, Martina Hrušková
Jak správně konzumovat mléčné výrobky
Jak správně konzumovat mléčné výrobky Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Všichni máme tak nějak za své, že mléko je nápoj. Jenomže toto označení není úplně správné. Přírodou bylo mléko stvořeno jako komplexní potravina. Kojené děti dokážou mléko trávit díky laktáze a reninu, enzymům nezbytným k jeho trávení. Dospělý člověk jich produkuje méně, proto mléčný kasein může v žaludku vytvářet pevné shluky sraženin.

Pijete mléko?

Proč je sklenice obyčejného mléka daleko užitečnější než stejné množství mléka v podobě ovocného koktejlu? Za hodinu organismus stráví 32 procent požitého mléka. Každá přísada, ať ovoce, nebo zelenina, učiní i tak už dost složitý biochemický proces trávení ještě složitějším. I krupicová kaše vařená z vody by se trávila snáz než ta s mlékem.

Jak správně konzumovat mléčné výrobky 2 Foto:

Abychom z mléka získali maximum užitku, je lépe ho konzumovat jako samostatné jídlo, odděleně od jiných potravin. Má-li být jídelníček zdravý, nemá rozhodně spojovat mléko s masem, rybami ani chlebem. Podobnou kombinací si můžeme způsobit mnohem více škody než užitku. Mléko je dobré v každém ročním období, ať studené, nebo teplé. Je součástí mnoha prohřívacích nápojů. Jenom receptů na kávu s mlékem nebo na mléčný punč existuje několik desítek. Nejrozšířenějšími přísadami těchto zimních nápojů jsou skořice a med. Na noc má vlažné mléko jednoznačně uklidňující účinky – můžeme do něj přidat med či koření (šafrán, fenykl, heřmánek). S mlékem můžeme smíchat dokonce i odvar ze šípků.

Jak na kefír

Trávení kefíru se od trávení obyčejného mléka liší díky obsahu živých kultur. Kysané mléčné výrobky se celkově tráví daleko snáz a rychleji a mají blahodárný účinek na žaludek a střevo. Za tu hodinu, kdy je mléko v žaludku stráveno teprve z třetiny, trávení kefíru je téměř ukončeno – na 90 procent. Všechny užitečné látky, vápník, vitamíny a stopové prvky se za krátkou dobu v žaludku rozpustí a jsou rychle vstřebávány střevní sliznicí. A doplňky v podobě různých plodin a ovoce tu budou daleko užitečnější než v obyčejném mléce.

Kefír se pije chlazený. V teplých ročních měsících je to výborná svačinka. Vše, co bylo řečeno o kefíru, platí také o jogurtu. Je to samostatný dezert. Hodí se k němu stejné přísady – ovoce, zelenina, zrniny.

Tvaroh, tvaroh, tvaroh

Že tvaroh obsahuje hodně vápníku, ví každý od dětství. Málokdo však ví, že tvaroh může být žaludkem stráven během dvou hodin. Pravda, ve spojení s tuky a sacharidy se tato rychlost snižuje, avšak s bílkovinami a vitamínem D zase o 10 procent stoupá. Nejrůznější rostlinné přísady (ovoce, bobuloviny, zelenina, bylinky, ořechy i sušené ovoce) trávení podporují. Chlazený tvaroh je pokládán za letní potravinu, v zimě ho najdeme spíše v tepelně upravovaných jídlech a moučnících, jako jsou třeba nudle nebo palačinky s tvarohem. Tvaroh je rovněž hojně využíván jako dietní potravina.

Mohlo by vás také zajímat:

Nevěřte všemu, co se o mléce říká

Kontroverzní mléko: 6 mýtů, kvůli kterým ho zbytečně zavrhujeme

Jezte kvalitní bílkoviny a kila půjdou dolů

Jezte kvalitní bílkoviny a kila půjdou dolů

zdroj: prokondice.cz

Článek je zařazen v: zdraví, sýry, tvaroh, mléčné výrobky, Mléko, kefír, laktóza, mléčný kasein
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama