Všichni máme tak nějak za své, že mléko je nápoj. Jenomže toto označení není úplně správné. Přírodou bylo mléko stvořeno jako komplexní potravina. Kojené děti dokážou mléko trávit díky laktáze a reninu, enzymům nezbytným k jeho trávení. Dospělý člověk jich produkuje méně, proto mléčný kasein může v žaludku vytvářet pevné shluky sraženin.
Pijete mléko?
Proč je sklenice obyčejného mléka daleko užitečnější než stejné množství mléka v podobě ovocného koktejlu? Za hodinu organismus stráví 32 procent požitého mléka. Každá přísada, ať ovoce, nebo zelenina, učiní i tak už dost složitý biochemický proces trávení ještě složitějším. I krupicová kaše vařená z vody by se trávila snáz než ta s mlékem.
Abychom z mléka získali maximum užitku, je lépe ho konzumovat jako samostatné jídlo, odděleně od jiných potravin. Má-li být jídelníček zdravý, nemá rozhodně spojovat mléko s masem, rybami ani chlebem. Podobnou kombinací si můžeme způsobit mnohem více škody než užitku. Mléko je dobré v každém ročním období, ať studené, nebo teplé. Je součástí mnoha prohřívacích nápojů. Jenom receptů na kávu s mlékem nebo na mléčný punč existuje několik desítek. Nejrozšířenějšími přísadami těchto zimních nápojů jsou skořice a med. Na noc má vlažné mléko jednoznačně uklidňující účinky – můžeme do něj přidat med či koření (šafrán, fenykl, heřmánek). S mlékem můžeme smíchat dokonce i odvar ze šípků.
Jak na kefír
Trávení kefíru se od trávení obyčejného mléka liší díky obsahu živých kultur. Kysané mléčné výrobky se celkově tráví daleko snáz a rychleji a mají blahodárný účinek na žaludek a střevo. Za tu hodinu, kdy je mléko v žaludku stráveno teprve z třetiny, trávení kefíru je téměř ukončeno – na 90 procent. Všechny užitečné látky, vápník, vitamíny a stopové prvky se za krátkou dobu v žaludku rozpustí a jsou rychle vstřebávány střevní sliznicí. A doplňky v podobě různých plodin a ovoce tu budou daleko užitečnější než v obyčejném mléce.
Kefír se pije chlazený. V teplých ročních měsících je to výborná svačinka. Vše, co bylo řečeno o kefíru, platí také o jogurtu. Je to samostatný dezert. Hodí se k němu stejné přísady – ovoce, zelenina, zrniny.
Tvaroh, tvaroh, tvaroh
Že tvaroh obsahuje hodně vápníku, ví každý od dětství. Málokdo však ví, že tvaroh může být žaludkem stráven během dvou hodin. Pravda, ve spojení s tuky a sacharidy se tato rychlost snižuje, avšak s bílkovinami a vitamínem D zase o 10 procent stoupá. Nejrůznější rostlinné přísady (ovoce, bobuloviny, zelenina, bylinky, ořechy i sušené ovoce) trávení podporují. Chlazený tvaroh je pokládán za letní potravinu, v zimě ho najdeme spíše v tepelně upravovaných jídlech a moučnících, jako jsou třeba nudle nebo palačinky s tvarohem. Tvaroh je rovněž hojně využíván jako dietní potravina.
Mohlo by vás také zajímat:
zdroj: prokondice.cz