Nálev z okurek: 8 důvodů, proč ho nevylévat, ale vypít
Hvězdami sklenice bývají nakládané okurky. Jakmile se sní ta poslední, lák se většinou nemilosrdně vylije. Přitom je to právě on, díky komu jsou okurky tak chutné a křehké. A nejen to. Nálev z okurek je totiž geniálním drinkem s mnoha benefity.
Tato prostá tekutina přináší mnoho výhod, na nichž se shodnou odborníci na výživu. V čem vám tedy může prospět? Proč by vám neměla uniknout ani kapička?
Poskytuje hydrataci
Nálev z okurek obsahuje sodík, draslík a vodu, což jsou komponenty důležité pro hydrataci organismu. Vody není nikdy dost, ale pokud potřebujete doplnit minerály po náročném tréninku nebo dlouhém pobytu na slunci, pomohou tzv. elektrolyty, mezi něž patří právě také sodík a draslík. Jaké množství by mělo stačit? Malý nebo velký „panák“ denně. Můžete si ho klidně naředit vodou, pokud je na vás drink moc koncentrovaný. Pití láku ve velkém množství se příliš nedoporučuje, protože je kyselý a může lidem, kteří jsou na kyselé citliví, způsobit žaludeční potíže.
Skvěle regeneruje po zátěži
Před tréninkem nebo během něj nejspíše sáhnete jenom po vodě. Ale pokud jedete opravdu naplno, téměř na profesionální úrovni, budete potřebovat ještě doplnit elektrolyty, jež jste ztratili během velké tréninkové zátěže. S tím vám může pomoci lák z okurek, díky němuž se bude vaše tělo perfektně regenerovat. Dokonce vám může vyřešit také problém se svalovými křečemi, které se objeví až po cvičení.
Je nabitý probiotiky
Pokud jsou okurky fermentované, tedy kvašené, nálev z nich napomáhá funkci vašich střev, protože obsahuje tolik prospěšná probiotika. V „obyčejných " zavařených okurkách probiotika nehledejte, protože se připravují pomocí octového nálevu a vysokých teplot, které aktivní živé kultury ničí.
Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi
Přestože lák z okurek, který je vyroben z octa, nemá výhody probiotik, dokáže přinést našemu organismu jiný benefit. Může totiž pomoci regulovat hladinu krevního cukru. Studie ukázaly, že při konzumaci před jídlem měli jedinci s diabetem 2. typu sníženou hladinu cukru v krvi. Přítomnost octu v nálevu je tedy do značné míry zodpovědná za zlepšení reakce těla na inzulín.
Uspokojí vaši touhu po soli
Taky nedokážete odolat, když před vás postaví misku se slanými brambůrky nebo oříšky? Skvělou alternativou se znatelně nižším obsahem kalorií a tuků může být právě nálev z okurek. Je výživný a hutný, a navíc chutná podobně jako sterilované okurky. Jen nekřupe...
Je to zdroj vitamínů a antioxidantů
Lák z okurek je velmi dobrým zdrojem vitamínů A a E. Obsahuje také stopové množství antioxidantů, které pomáhají chránit vaše tělo a jeho buňky před škodlivými molekulami. Ovšem je třeba mít na mysli, že vitamíny a antioxidanty je třeba čerpat i z jiných potravin.
Můžete ho dál zužitkovat
Jestliže milujete i další nakládanou zeleninu a nechce se vám nálev pít, naložte do něj např. mrkev, papriky nebo třeba řepu.
Vyplatí se
Vzhledem k tomu, že je nálev z okurek víceméně vedlejším produktem, máte to jako takový příjemný bonus k nakládaným okurkám. Pokud ho vypijete, neplýtváte potravinami a dopřejete si zároveň osvěžující a zdravý nápoj. No není to ideální?
-šp-