Prolijte se burčákem! Proč je tak zdravý a kolik ho vypít?

Říká se, že ve víně je pravda, v burčáku zdraví. Chcete-li tedy během babího léta prospět svému zdraví, měli byste se doslova prolít burčákem. Vinaři ho doporučují během sezony vypít tolik, kolik vám koluje v žilách krve.

Burčák je totiž nabitý vitaminy, jimž na síle přidávají všudypřítomné kvasinky. Obsahuje vitamin B a látku resveratrol působící blahodárně na srdce a cévy. Kyseliny nikotinová a pantotenová se zase starají o prevenci nervových poruch a uklidňují zažívací ústrojí.

U nás je doma

Burčák je oblíbený především na jižní Moravě a v sousedním Rakousku, kde mu říkají sturm (bouře). Pochutnat si na něm můžete i v některých oblastech Francie. Jinde se téměř nepije, proto je vcelku nesnadné přeložit jeho název do cizího jazyka. Anglicky se mu říká partially fermented wine nebo new half-fermented wine, francouzsky vin bourru, v Německu mu říkají Junger Wein, Neuer Wein nebo Federweisser.

Ať vám nevybouchne

Burčák vzniká takzvaným bouřlivým kvašením vinného moštu, při kterém se většina hroznového cukru mění na alkohol a oxid uhličitý. Pokud jde o obsah alkoholu, nemusíte mít z burčáku strach. Minimální povolené množství je jedno procento, maximální se pohybuje kolem sedmi až osmi procent. To, že neustále pracuje, je dobré vědět především při jeho transportu a uchovávání doma. Pokud si chcete ušetřit práci s upouštěním vzduchu, jednoduše víčko lahve propíchněte připínáčkem. Stejně ho uchovávejte i doma, ať se vyhnete nechtěnému malování bytu. Burčák je totiž skutečně schopný v plastové lahvi explodovat. Kvasný proces lze trochu zpomalit uložením do lednice.

Kde mají nejlepší burčák?

Pokud si chcete burčák opravdu vychutnat, zapomeňte na převážení a konzumujte jej přímo u vinaře. Na „vrcholu“ je totiž pouze několik hodin a jen dobří vinaři, kteří čekají na vrchol burčáku stejně napjatě jako na narození dítěte, poznají, kdy nastane nejlepší chvíle vám lahůdku podat. A pozor – burčákem se neťuká!

Pár věcí, které o burčáku možná ještě nevíte:

  • Pravý tuzemský burčák se smí vyrábět výhradně z vinné révy, a to ještě původem moravské či české a jen z letošní úrody.
  • Pro kvašený mošt z dovezených hroznů je jediný povolený název „částečně zkvašený hroznový mošt“.
  • Kvalitní burčák má světle žlutou barvu – barva dohněda zavání starobou nebo přidáním jablek.
  • Sehnat můžete také burčák z červených odrůd. Je více nebo méně zkalen kvasným kalem, neobsahuje však žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek.
  • Burčák se nesmí ředit vodou a podle vinařského zákona jej můžete koupit pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu.

Krajina zalitá sluncem, hejna špačků, bublající burčák a strýcové s koštýřem postávající před sklepy. Tak vypadá jižní Morava právě teď, během vinobraní. Chcete-li alespoň trochu zažít tuhle krásnou atmosféru, pusťte si úspěšný seriál Vinaři!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 2. 2024

Vaše úsilí na domácí frontě se rozhodně vyplatilo, Berani. Váš domov vypadá báječně. Říká to každý, kdo do něj vstoupí. Někteří nečekaní návštěvníci se mohou zastavit na krátký pozdrav a nakonec zůstat na večeři. Jste přirozeným a laskavým hostitelem, nemluvě o skvělé kuchařce. Kdo by vašim hostům vyčítal, že chtějí zůstat?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.