Superpotraviny: 7 otázek, na které jste se možná chtěli zeptat
Superpotraviny jsou hitem poslední doby. Na trhu je nyní velké množství produktů i značek a všichni jsme zahlceni informacemi a novinkami. Co si máme pod pojmem superpotraviny nebo superfood představit? Jak se orientovat v množství informací a na co si dát pozor při nákupu?
Co to vlastně superpotraviny jsou?
Jedná se o potraviny s vysokou koncentrací nutričně prospěšných látek pro lidský organismus. Mezi tyto látky patří vitamíny, stopové a minerální prvky, antioxidanty, enzymy, aminokyseliny a další. Všechny uvedené látky se podílejí na řadě důležitých reakcí v našem těle a dopomáhají ke zdravému životnímu stylu.
„Superpotraviny do lidského organismu dodávají řadu nutričně výhodných látek a přispívají tak k racionální výživě člověka. Podporují imunitu, zvyšují celkovou energii a vitalitu, fyzickou a psychickou kondici. Mají blahodárné účinky na přirozené procesy v lidském těle,“ říká výživová poradkyně Mgr. Táňa Wasserbauerová.
Kolik a jak často?
Stejně tak, jako je tomu u řady ostatních potravin, i zde je třeba držet se pravidla „všeho s mírou“. Jak již bylo řečeno, superpotraviny jsou doslova „nabity“ řadou nejrůznějších látek, kterými je ale možné se i předávkovat. Denní doporučená dávka není zcela přesně stanovena. Jako vhodná a zdraví prospěšná se jeví hrstka „zázračných superpotravin“ denně. Stejně, jako je tomu u naturálních ořechů či semen. Do dětského jídelníčku je v širokém spektru zařadit nejlépe od třetího roku života v dávce cca 1 malé hrstky denně. Hlavním důvodem zařazení od 3 let je vyšší riziko předávkování tzv. superlátek a nebezpečí vdechnutí.
Bio kvalita?
Hlavní předností superpotravin v bio kvalitě je to, že jsou pěstovány bez použití chemických látek, jako jsou umělá hnojiva, pesticidy či fungicidy. Toto se paradoxně může stát i jejich hlavním problémem, neboť jsou kladeny vysoké nároky na rychlé a kvalitní zpracování a následné testování bio-zemědělských surovin. Právě díky nepoužívání fungicidů (látek na ochranu plodin proti plísním) totiž hrozí, že pokud nebudou po sklizni rychle zpracovány, může u nich dojít k rozvoji plísní, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. „Proto je nezbytné důsledné testování používaných surovin v odborné laboratoři. To je velmi nákladné a uživatelé by si proto měli dát pozor na podezřele levné produkty. Naše společnost při testování kvality například spolupracuje s velmi erudovaným českým pracovištěm, Ústavem analýzy a bezpečnosti potravin VŠCHT Praha,“ vysvětluje Ing. Petr Kaštánek, PhD., vědecký pracovník a ředitel společnosti vyrábějící produkty značky Neobotanics®.
Podle čeho je vybírat?
Aby byly superpotraviny pro lidský organismus nutričně co nejvýhodnější, měly by být konzumovány v co nejpřirozenější podobě. Jakoukoli chemickou technologií přijdou o mnohé prospěšné látky (enzymy, vitaminy, minerální látky, aj.). Při jejich zpracovaní je tedy potřeba postupovat s nejvyšší opatrností. Uživatel by tedy měl spolu s finálním produktem dostat nejen výbornou chuť a optimální obsah účinných látek, ale izáruku původu.
Jak je využít?
Velmi rozmanitě. Superpotraviny lze konzumovat jen tak samotné na chuť, což se hodí třeba ve chvíli, kdy přemýšlíte, co dobrého s sebou zabalit k svačině na výlet. Zařadit je lze rovněž do řady nejrůznějších pokrmů, jako jsou snídaňové kaše, smoothie, saláty apod. Využit se dají i při přípravě hlavních jídel anebo třeba při domácím pečení (například chia semínka). Ideální způsob, jak smíchat více superpotravin dohromady a vytvořit si tak opravdu „posilující bombu“.
„Další výhodou může být pro mnohé nízká energetická hodnota nabízených superpotravin. Díky tomu je lze skvěle zařazovat do nejrůznějších redukčních jídelníčků. Jedna malá hrstka, tj. cca 20 g představuje u většiny superpotravin průměrnou energetickou hodnotu 200–300 kJ. To je ve srovnání s řadou nejrůznějších pochutin zhruba poloviční dávka. „Rozhodující však není samotná energetická hodnota, nýbrž složení jednotlivých makroživin (sacharidy/tuky/bílkoviny) a mikroživin (vitamíny, minerální látky), které je zde daleko výhodnější,“ uvádí výživová poradkyně.
Které superpotraviny vyzkoušet?
Goji neboli kustovnice čínská
Její plody vzdáleně připomínají malé šípky. Mají výraznou chuť a jemnou, vláčnou konzistenci. Mnohdy se stává, že někteří výrobci dodávají plody kustovnice příliš suché a tvrdé. Vybírejte proto ty, na kterých si opravdu pochutnáte. Sledujte původ, čistotu surovin a to, zda nebyla přidána barviva, aroma, konzervanty či další chemické látky, které potravinu mohou nutričně znehodnotit.
Plody goji jsou známy pro své výrazné antioxidační vlastnosti. Obsahují vysoké množství důležitých aminokyselin a karotenoidů. Jsou významným zdrojem vitamínů B2 a B3, jež přispívají k eliminaci únavy organismu a ke správné činnosti nervové soustavy. Dále je hojně obsažen vitamín C, jehož vlastností je ochrana buněk před oxidačním poškozením a zajištění správné funkce imunitního systému. Z minerálních látek je v této superpotravině zastoupen fosfor, který ve vhodné kombinaci s vápníkem zajišťuje výživu kostí a zubů, a železo, jež v organismu napomáhá k tvorbě červených krvinek a hemoglobinu.
Moruše bílá
Sušené plody moruše bílé jsou velmi chutnou a zdraví prospěšnou potravinou. Díky vysokému obsahu přírodních cukrů jsou příjemně sladké a chuťově mohou připomínat med.
Přispívají ke správnému metabolismu (látkové výměně) cukrů a jsou zdrojem důležitých vitamínů a minerálů – především vitamínu C, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, ke správné funkci imunitního systému a nervové soustavy a také k ochraně buněk před oxidačním poškozením.
Goldenberries
Goldenberries jsou sušené plody mochyně peruánské, pěstované převážně v andských oblastech Jižní Ameriky. Typická je jejich výrazná, sladkokyselá chuť.
Jsou bohatým zdrojem vlákniny, která se podílí na správné funkci střev a trávení organismu. Stejně jako u většiny superpotravin je zde hodnotně obsažen i vitamín C.
Sušené plody mochyně peruánské lze přidávat do cereálních kaší, jogurtů, salátů, smoothies, dezertů, mixů s oříšky a sušeným ovocem, nebo je využít samostatně jako zdravou pochoutku.
Mezi další patří například chia semínka, konopné semínko, mladá pšenice, chlorella, spirulina nebo zelený ječmen.
Co si z nich uvařit?
Vyzkoušejte některý z následujících receptů, které jsou nejen chutné, ale také zdravé:
Mangový chia pudink
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 20 g (2 lžíce) chia semínek
- 10 lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.)
- 1 mango
1. Mango zbavte slupky a pecky, dužinu nakrájejte na kostičky. Část odeberte na ozdobu, zbytek rozmixujte na pyré.
2. Chia semínka a mléko smíchejte, občas promíchejte a vyčkejte asi 10 minut, než se semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudinku.
3. Do dvou sklenic rozdělte mangové pyré a chia směs, ozdobte nakrájeným ovocem a podávejte ideálně jako snídani či dopolední svačinu.
Chřestový salát s konopným semínkem
Co budete potřebovat na 1 porci:
- 10 g (1 lžíci) loupaného konopného semínka
- 1 mrkev
- 1/2 balení zeleného chřestu
- 1 lžíci olivového nebo konopného oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- pepř a sůl
1. Spodní třetinu chřestových výhonků odkrojte a stonky asi 5 minut povařte v osolené vodě nastojato, aby špičky nebyly ponořené. Vychladlý chřest nakrájejte spolu s mrkví na tenké nudličky.
2. Zálivku vytvořte smícháním oleje, octa, trošky soli a pepře a smíchejte ji se zeleninou.
3. Salát naaranžujte na talíř a posypte konopným semínkem. Je ideální jako příloha k hlavnímu jídlu, odpolední svačina nebo lehká večeře.
Lívance s morušemi a ovocnou omáčkou
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 20 g (2 lžíce) sušené moruše bílé
- 2 lžíce malinové nebo jiné marmelády
- 6 lžic mléka
- 1 vejce
- 1/4 lžičky kypřicího prášku
- 3 lžíce hladké mouky
- 6 lžic vody
- 1 lžičku třtinového cukru
- špetku soli
- tuk na smažení
1. Vejce vyšlehejte s cukrem. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a solí a postupně přidávejte mléko, až se vytvoří hladké, táhlé těsto. Nechte ho 10 minut odpočívat na teplém místě.
2. Ovocnou marmeládu rozmíchejte s vodou, přidejte moruše a nechte povařit 30 sekund.
3. Z připraveného těsta usmažte lívance a polévejte je na talíři omáčkou s morušemi.
-ak-/ Foto: neobotanics.cz