Celebrity

16. ledna 2023 13:20

Eliška Reiglová

Zemřela italská filmová ikona Gina Lollobrigida. Dožila se úctyhodných 95 let

Ve věku 95 let zemřela italská herečka a někdejší symbol krásy Gina Lollobrigida. V 50. a 60. letech minulého století patřila k nejžádanějším umělkyním a hrála v řadě evropských i amerických velkofilmů vedle tehdejších velkých hollywoodských hvězd. Poslední dny svého života strávila hospitalizovaná v nemocnici.

O smrti legendární italské herečky informoval tamní plátek Corriere della Sera. Příčina smrti Giny Lollobrigidy nebyla zveřejněna. Na tomto světě po ní zůstal syn Milko a vnuk Dimitri. Pět let před smrtí si za svou dlouholetou kariéru vysloužila hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Od modelingu k herectví

Gina Lollobrigida se narodila v malém italském městečku Subiaco, kde se její otec živil jako výrobce nábytku. Jako teenagerka se pravidelně účastnila soutěží krásy a v roce 1947 se umístila na třetím místě v italské miss. Od modelingu ale postupně pomalu utíkala ke kamerám, a právě herectví jí nakonec učarovalo mnohem víc.

První snímek, díky kterému se její jméno stalo známějším, se jmenoval Pozor! Banditi! a natočila ho v roce 1951. Následně zazářila také v kultovním snímku Fanfán Tulipán. Jejím prvním hollywoodským titulem se v roce 1959 stal film Hrstka statečných.

Návštěva Česka

V roce 1995 Gina Lollobrigida zavítala do České republiky, kde byla hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Převzala zde ocenění za Mimořádný umělecký přinos světové kinematografii a jednu cenu také předala –⁠ z jejích rukou obdržel Křišťálový glóbus Zdeněk Svěrák za svůj vítězný film Jízda.

Nedávno také zemřela jediná dcera Elvise Presleyho:

Sdílejte článek
Štítky krása úmrtí herečka Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary Česko Křišťálový glóbus Gina Lollobrigida Subiaco

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.