Celebrity

12. ledna 2023 13:33

Tomáš Durčák

Svět módy truchlí. Topmodelka Tatjana Patitz prohrála boj s rakovinou, bylo jí 56 let

Svět si jí poprvé všiml v 80. letech, nicméně své nejvyšší slávy dosáhla roku 1990 díky kampani focené německým fotografem Peterem Lindbergem pro obálku britského Vogue po boku Naomi Campbell či Cindy Crawford. Nyní přišla smutná zpráva. Topmodelka Tatjana Patitz prohrála boj s rakovinnou prsu a 11. ledna ve svém domě v kalifornské Santa Barbaře zemřela, jak informoval její agent.

Cesta Tatjany k titulu modelingové ikony začala v roce 1983, kdy se tehdy sedmnáctiletá dívka původem z Hamburgu zkusila přihlásit do soutěže Elite Model Content probíhající ve Švédsku a obsadila nadějnou třetí příčku. Vyhrála smlouvu a vyrazila do hlavního města módy Paříže. Avšak úspěch se jí zpočátku vyhýbal a marně hledala práci.

V roce 1985 se poprvé objevila na obálce britského časopisu Vogue a podařilo se jí konečně získávat pravidelnou práci. V tom samém roce ji rovněž poprvé fotil fotograf Peter Lindbergh, s nímž následně navázala třicetiletý pracovní vztah a jehož snímky Tatjanu nakonec dostaly mezi nejslavnější modelky své doby.

Modelka Jitka Boho promluvila o tom, jak si užívá své druhé mateřství:

Ikonická obálka Vogue

Její stále rostoucí modelingová hvězda však měla v 90. letech teprve zažít opravdovou slávu. Na konci roku 1989 byla Tatjana Patitz vyfotografována Herbem Rittsem se svými kolegyněmi ve dvou skupinových portrétech, které byly posléze označeny jako definující přicházející éru supermodelek 90. let. Ihned poté následovala neméně ikonická úvodní strana lednového vydání britského Vogue.

Tato úvodní strana, kde jí sekundovaly Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista a Christy Turlington, je dodnes považována za obálku, která stála za vznikem fenoménu globálních supermodelek, jenž přetrvává dodnes. A pětice pózujících žen tak platí za „původní“ nebo „první supermodelky“. Půvab vyfocených žen ostatně zaujal i slavného George Michaela, který si všech pět právě díky slavnému snímku následně pozval do svého klipu k písni Freedom.

„Byla jsem ve své vlastní zóně,“ řekla Patitz v roce 2016 pro New York Times o natáčení videoklipu. „Část dne jsem zkrátka jen jezdila nahoru a dolů po zdi. V dalším záběru jsem pak ležela na lehátku v černém saku a podprsence. Dokonce jsem u toho i kouřila. Tehdy se ještě normálně kouřilo nejen ve videoklipech, ale i ve filmech,“ dodala modelka.

I přes slávu žila spíš v ústraní

Tatjana se však ani na vrcholu své slávy nerozhodla být součástí modelingového „mainstreamu“. Místo New Yorku nebo Paříže se usadila v Kalifornii, kde byla blíže své milované přírodě a zvířatům. A byť neustále fotila pro prestižní magazíny nebo předváděla oděvy vyhlášených módních domů, šla si spíš svou vlastní, velmi individuální cestou. „Lidé vždycky říkali, že vypadám výjimečně; že jsem nevypadala jako někdo jiný. A díky tomu jsem to mohla dokázat,“ řekla o osobitém přístupu k modelingu Patitz pro Vogue v roce 1988.

Vůbec naposledy se supermodelka objevila na předváděcím mole během Milan Fashion Week v roce 2019. Velmi málo je známo i o jejím soukromí. Byla podle všeho provdána za Jasona Johnsona, s nímž má syna, dřív randila s Piercem Brosnanem či Nickem Kamenem. „Tatjana byla vždy evropským symbolem elegance, něco mezi Romy Schneider a Monicou Vitti,“ zavzpomínala na ni po její smrti Anna Wintour z Vogue. Na smutnou zprávu nyní reaguje celý modelingový svět.

Dojemnou zprávu sdílela na svém Instagramu i Cindy Crawford, která s Tatjanou pracovala již od samého začátku. „Byly jsme obě ve světě modelingu takové děti a já mám pocit, že jsme spolu i vyrostly. Byly jsme spolu na mnoha natáčeních a v zákulisí přehlídek. Připadala mi jemná, citlivá, milá, zvídavá – a kdo by kdy zapomněl na ty pronikavé oči. Její láska ke zvířatům a přírodě byla nakažlivá. Posílám upřímnou soustrast její rodině – zejména synovi, kterého zbožňovala,“ napsala Crawford.

Sdílejte článek
Štítky smrt rakovina rakovina prsu modelka obálka supermodelka Vogue Cindy Crawfordová Naomi Campbellová Tatjana Patitz

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.