Životní styl

17. října 2024 06:00

Ema Bártová

Ženy trpí ADHD stejně jako muži, ale je to těžší poznat. Tohle jsou příznaky

Hlučný a rozjívený chlapec, který je neustále v pohybu a na nic, včetně školy, se nesoustředí a pořád vyrušuje. Přesně to si mnoho lidí vybaví, když se řekne ADHD. Jenže dneska už víme, že je to jen část pravdy. Porucha má různé podoby a hlavně, děti z ní mnohdy nevyrostou a stanou se z nich hyperaktivní dospělí. Muži nebo ženy. Mívají ji totiž obě pohlaví zhruba stejně.

Zatímco typický chlapec s hyperaktivitou o sobě dává často vědět, u dívek se stejnou diagnózou to mnohdy bývá jinak - jsou třeba stejně nepozorné, ale nevyrušují. Jen si přemýšlejí o něčem úplně jiném, než třeba zrovna vykládá učitel. Také nemusí být viditelně výrazně neklidné, okolí může naopak oceňovat jejich energii a společenskou povahu. Jen možná někdy může někomu vadit jejich upovídanost, což je jeden z typických projevů, stejně jako skákání do řeči a to, že mají tendenci dokončovat věty za ostatní.

Čtěte také: Děti s poruchou pozornosti a hyperaktivitou mají problémy ve škole. Může pomoci změna stravování?

Ačkoli se o ADHD nejčastěji mluví v souvislosti s dětmi a dospívajícími, s tímto neurologickým syndromem žijí i mnozí muži a ženy - udává se, že do dospělosti si poruchu pozornosti a hyperaktivitu přenese 60 procent těch, kdo se s ní potýkali v dětství. U dvaceti procent pak přetrvávají silné příznaky.

Přibývá navíc lidí, kteří se nechali poprvé vyšetřit a diagnostikovat až v dospělém věku, protože dříve nikoho nenapadlo, že by se tato diagnóza mohla týkat i jich. Podle nedávného výzkumu agentury Epic Research se počet dospělých s diagnózou ADHD od roku 2010 v Česku ztrojnásobil. Typicky jde právě o ženy. Některé z nich se nechají vyšetřit například poté, co poruchu má jejich dítě, ADHD se totiž dědí. "Má silnou genetickou složku -  výzkumy ukazují, že dědičnost ADHD se pohybuje v rozmezí 70 až 80 procent," říká genetička Barbora Procházková.

Příznaky ADHD u dívek a žen

Před čtvrtstoletím, což není zase tak dávno, se běžně uvádělo, že na devět chlapců s ADHD připadá jedna dívka s touto poruchou. Poslední roky se to posunulo a v průměru činí poměr 3:1. Nejspíše ale je výskyt rovnoměrný.

Zkratka ADHD pochází z anglického sousloví Attention deficit hyperactivity disorder neboli porucha pozornosti a hyperaktivita, nicméně projevy mohou být daleko pestřejší. Ty, které mívají ženy a dívky, se někdy protínají s těmi chlapeckými, ale v mnoha ohledech se liší.

Typicky jde o tyto projevy:

  • Časté zapomínání
  • Snadno se nechají rozptýlit a nedokončí činnost, aby začaly s nějakou jinou
  • Skákání do řeči, dokončování vět za ostatní
  • Problémy s dodržováním pokynů
  • Tělesný neklid, vrtění se, poklepávání nohou, hraní si s něčím
  • Neřeší detaily, což vede k chybám z nedbalosti
  • Neschopnost soustředit se na jednu věc a udržet u ní myšlenky
  • Mluví bez rozmyslu
  • Období velké aktivity může střídat výrazný pokles výkonnosti, nemožnost se k něčemu přimět
  • Problémy s udržením pořádku
  • Organizační potíže
  • V dospělosti může přibýt například neplacení pokut za černou jízdu, problémy s pravidelnými platbami
  • Pro lidi s ADHD a platí to i pro ženy a dívky, je například těžké objednat se k lékaři, dodržovat termíny prevence a podobně

Dívčí nepozornost může mít přitom na budoucí život dívek horší dopad než typická hyperaktivita na ten chlapecký. Podle několik let staré studie má porucha pozornosti u dívek větší vliv na schopnost učit se a na studijní výsledky.

Dopady ADHD na život žen

Během života se mohou projevy ADHD měnit, podle odborníků však mohou ženám každopádně komplikovat život. "Nediagnostikovaná ADHD může mít negativní dopad na sebevědomí a duševní zdraví," uvedla americká psychiatrička Lisa MacLean. Kvůli tomu jim hrozí vyšší riziko deprese, úzkostí a poruch příjmu potravy. Často, když se dostanou k odborníkům, mluví o tom, že jsou vyčerpané a zahlcené podněty a povinnostmi.

Je dobré vědět, že chlapeckou a mužskou hyperaktivitu u dívek a žen často nahrazuje uzavírání se do sebe. Někdy se častěji než okolí chovají sexuálně rizikově. Podle loňské studie uveřejněné v odborném žurnále International Journal of Environmental Research and Public Health ženy s ADHD začínají být sexuálně aktivní v mladším věku, méně často používají antikoncepci, mají více sexuálních partnerů a častěji jsou nevěrné.

Přečtěte si také: Dcera Munzarové a Dvořáka přiznala nervový kolaps. Annu vzchopil milovaný děda

Maskování pomáhá, ale zároveň vyčerpává

Mnohé ženy s nediagnostikovaným ADHD si v průběhu života vybudují mechanismy, jak svoje problémy zvládat a jak maskovat příznaky poruchy. Například pracují přes čas a mají pak problémy s nedostatkem odpočinku, chybějící potěšení z úspěchu mohou nahrazovat impulzivním nakupováním a tak dále.

Problémem pro ně bývá navazování a udržování přátelství, o partnerských vztazích nemluvě, romantika obecně jim zrovna moc nejde. Mívají rovněž problémy s hledáním vyhovující práce a následně pak obviňují samy sebe z nedostatečnosti mnoha druhů a opakovaného selhávání.

Podívejte se na video o ADHD:

Kdy hledat pomoc s ADHD

Na druhou stranu, přinejmenším některé příznaky ADHD u sebe může pozorovat i člověk, který tuto neurovývojovou poruchu nemá, jen je například dlouhodobě vyčerpaný nároky svého okolí. Nemá moc smysl se diagnostikovat pomocí videí na webu nebo online testů, i když jich je na internetu plno. Mnohé z nich se snaží člověka zlákat k tomu, aby si předplatil nějakou aplikaci, která by mu měla pomoci dostat ADHD pod kontrolu a tak mu tvůrci diagnózu rádi potvrdí.

Spolehlivé je pouze určení diagnózy u odborníka na psychiku, ideálně takového, který se na ADHD specializuje - je jich však málo a čekací doba může být i delší než jeden rok, navíc je často nutné podobné vyšetření si zaplatit. Pak je však možné si mimo jiné nechat předepsat léky, které například zlepšují pozornost. Jde o stimulancia podporující aktivitu těch oblastí mozku, které jsou zodpovědné za celkovou organizaci naší činnosti.

Pomoci může i behaviorální terapie či například koučink zaměřený na kariéru či správu vlastních financí.

Zdroje: HenryFord.com, Web MD

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 10. 2024

Někdo, koho máte velmi rádi, by vám mohl poskytnout inspiraci k nějaké tvůrčí činnosti. Můžete o svém příteli napsat píseň nebo báseň, nakreslit nebo namalovat portrét nebo uvařit speciální jídlo. Neváhejte kvůli ostychu nebo rozpakům. Vašeho přítele to dojme. Vaše úsilí bude oceněno a přispěje velkou měrou k trvalosti vašeho přátelství.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.