Celebrity

28. prosince 2023 12:45

David Laštovka

Herec Evžen Jegorov bojoval s alkoholem. Léčebna ho změnila, smrt našel za volantem

Nezaměnitelný vzhled, originální výraz. Nenápadný, zato velmi osobitý. Byť měl ve filmu pouze štěk, každý si ho pamatoval. To byl talentovaný herec a hudebník, mistr malých rolí Evžen Jegorov (†55), který by v roce 2023 oslavil 86. narozeniny. Jaký byl životní příběh slavného umělce?

Evžen Jegorov, který se narodil v Praze, měl ruské předky. Jeho dědeček býval dokonce carský důstojník. Herec sám o sobě se svým typickým humorem prohlašoval, že by si na něj každý měl dávat pozor, neboť je původem Asiat.

Odmalička miloval hudbu a tradovalo se o něm, že měl talent od pánaboha. Na jakýkoliv hudební nástroj začal hrát, v tom vynikal. Bravurně uměl na klavír, klarinet nebo saxofon. Vystudoval Státní konzervatoř a poté získal angažmá v Divadle Rokoko, kde působil v tamním kvintetu šest sezon.

Následně přestoupil do Divadla Semafor do orchestru Ferdinanda Havlíka. Nejenže v něm působil jako muzikant, ale postupně se začal uplatňovat v představeních i jako herec v menších rolích. Brzy se začal prosazovat i před kamerou. Představil se například ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Dáma na kolejích, Skřivánci na niti, Homolka a Tobolka nebo Vesničko má středisková.

Ve snímku Kdyby tisíc klarinetů se představil i Karel Gott:

Za jízdy ho za volantem postihl infarkt

U kolegů měl Jegorov pověst dobráka se zlatým srdcem, který měl rád recesi a pro legraci byl schopný udělat v podstatě cokoliv. Jednou v noci například přes celou Prahu odstěhoval klavír, postavil ho kamarádovi pod okno a začal na něj vyhrávat.

Na sklonku života bojoval s alkoholem. Stal se na něm závislý a skončil v léčebně. Když se z ní po několika měsících vrátil domů, byl už prý úplně jiným člověkem. „Už to nebyl ten starý Evžen, kterého jsme znali, kterého bylo všude plno, který bavil ostatní. Byl takový posmutnělý,“ zavzpomínala na něj v dokumentu Příběhy slavných kolegyně Jitka Molavcová (72).

Velkým koníčkem Evžena Jegorova bylo malování a také automobily. Jako jezdec se dokonce zúčastňoval závodů. Za volantem nakonec našel i svou smrt. Čtyři dny po Vánocích roku 1992 jel manželce nakoupit a během cesty ho postihl infarkt. Ještě stačil zastavit u chodníku, aby nikoho neohrozil, z vozu už ale nevystoupil... Bylo mu pouhých 55 let.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt autonehoda infarkt herec muzikant hudebník Jitka Molavcová Divadlo Semafor Evžen Jegorov

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.