Celebrity

22. dubna 2023 06:00

Eliška Reiglová

Modelka Bettie Page spustila sexuální revoluci. Nejvíce se proslavila až v léčebně

Pin-up ikona a sexuální symbol 50. let. Tato slova nejlépe vystihují legendární modelku Bettie Page, která by letos oslavila 100. narozeniny. V polovině 20. století nafotila sérii velmi odvážných fotografií, kterými změnila náhled společnosti na nahotu a ženskou sexualitu. Největší slávy se ale paradoxně dočkala, až když modelkou nebyla a psychicky se jí nedařilo nejlépe.

Načesané tmavé vlasy, dominantní výraz a spodní prádlo či plavky. Tak si lidé mohou z fotografií pamatovat Bettie Page, která se výrazně podílela na procesu sexuální revoluce nafocením mnoha odvážných snímků. Původně učitelka, později sekretářka, se modelkou stát netoužila, nakonec však byla za tuto příležitost vděčná.

Pózování před objektivy si vyzkoušela i herečka Tereza Kostková:

Kruté dětství

Bettie Page byla nejstarší z celkem šesti dětí, tři z nich byly dívky. Ty ale neprožívaly v dětství mnoho pěkných momentů. Pro rodiče byly na rozdíl od chlapců přítěží a otec je sexuálně zneužíval. Matka je proto začala nenávidět a nejlepší chování, které z její strany zažívaly, bylo přehlížení.

Čtěte také: Amazonský prales, Mexiko, Francie. Belgičané se svlékají, kde se dá. Zkuste to, říkají

„Vždy jsem toužila po matce, která by se mi věnovala. Ta naše nechtěla dcery, myslela si, že dívky jsou problematické. Když jsem ve třinácti letech začala menstruovat, myslela jsem si, že umírám, protože mi o tom nikdy nic neřekla,“ přiznala Bettie podle deníku Los Angeles Times.

Nečekaná kariéra

Původně chtěla být Page učitelkou, tato kariéra jí ale příliš dlouho nevydržela. Jak sama tvrdila, ukočírovat žáky pro ni bylo náročné, obzvláště pak chlapce. V roce 1948 se tak stala sekretářkou a rovněž se provdala, její manžel byl ale násilník, a proto ho opustila. Aby od něj utekla co nejdál, odstěhovala se do New Yorku.

Mohlo by vás zajímat: Návrhářka Mary Quant zemřela v úctyhodném věku. Oblékala Twiggy a proslavila minisukně

V New Yorku si tehdy ještě zcela neznámá žena začala užívat života a volný čas trávila především na plážích. Právě na jedné z nich si jí všiml amatérský fotograf Jerry Tibbs, díky němuž se dostala k formě modelingu, kterou světu představila právě ona.

Bettie Page se nechávala fotografovat ve velmi odvážném spodním prádle a také v pozicích, které dosud lidé nevídali. Pózovala například s bičíkem, a to i s jinými ženami, nebo svázaná v nejrůznějších polohách a na rozmanitých místech.

Neštěstí v lásce

Pin-up ikona se v 35 letech rozhodla usadit a s modelingem skončit. Vzala si o něco mladšího muže, ale jak později zjistila, jedinou jeho vášní bylo sledování televize souběžně s pojídáním hamburgerů a jiného tučného jídla. Rozvedla se, naději na lásku ale neztratila. V roce 1967 se provdala znovu.

Čtěte také: Svatba, rychlý rozvod a děti v nedohlednu. Vica Kerekes stále čeká na lásku

Ani třetí manželství Bettie nevyšlo a od muže odešla po 11 letech soužití. Začala trpět depresemi a změnami nálad, kdy zničehonic začínala být agresivní. Tou dobou se dostala do konfliktu se svou domácí, kterou při hádce napadla a vytáhla na ni nůž. Za tento incident byla odsouzena na 10 let v psychiatrické léčebně.

Přes noc ikonou

Právě v době, kdy Bettie Page pobývala v psychiatrické léčebně, se její fotografie rozšířily a její styl byl zpopularizován. Když byla v roce 1992 propuštěna, nestačila se divit. Nejen ona sama, ale například i kreslené postavičky inspirované jejím vzhledem byly všude. Nakonec se jí podařilo vybojovat peníze, které jí náleží, a zařídila si na stáří důstojný příjem.

Čtěte také: Zuzana Bubílková prozradila výši svého důchodu. Peníze jsou důvodem, proč stále pracuje

Poslední léta života prožila slavná modelka v jednopokojovém bytě, kde převážně četla Bibli, poslouchala křesťanské a country písně a sledovala westerny. Z veřejného života se stáhla a nechtěla, aby ji někdo poznával.

Při posledním rozhovoru, který poskytla, měla jedinou podmínku – použity budou pouze její staré fotografie. „Chci, aby si mě lidé pamatovali v mých zlatých časech. Jako ženu, která změnila náhled na nahotu v její přirozené podobě,“ řekla deníku The Times s tím, že na stáří se vyfotografovat zkrátka nenechá.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.