Celebrity

8. září 2024 07:00

Tomáš Durčák

Byla slabá, ale vtipkovala, vzpomíná služebník Alžběty II. na poslední projížďku na koni

Královna Alžběta II. byla celý život známa jako velká milovnice zvířat. Mimo její oblíbené psy však speciální místo ve svém srdci chovala pro koně, na nichž celý život oddaně jezdila. Terry Pendry působil jako její nejvyšší štolba 28 let, během nichž se staral o desítky královských koní a často s královnou vyrážel na projížďky. Při příležitosti druhého výročí jejího úmrtí zavzpomínal, jak se Alžběta II. jen pár týdnů před smrtí posadila do sedla své milované klisny úplně naposledy.

Terry Pendry jako královnin štolba působil 28 let

Královna Alžběta II. se jen pár týdnů před svou smrtí rozhodla dopřát si jednu poslední projížďku na svém milovaném poníkovi Emmě, zřejmě i s vědomím, že to bude úplně naposledy, co se spolu uvidí. Na toto pro panovnici nepochybně hluboce emocionální setkání nyní vůbec poprvé veřejně zavzpomínal její nejvyšší štolba Terry Pendry. Ten mimo jiné popsal, že královna byla při poslední projížďce již tak zesláblá, že jí musel ze sedla vlastnoručně pomoci. Odhalil také, že vzhledem ke zdravotnímu stavu panovnice už ve skutečnosti o projížďku vlastně ani nešlo – byť Alžbětě nechyběl její vždy přítomný bystrý humor.

Čtěte také: Podle královny Alžběty byl Trump velmi hrubý, odhaluje nová kniha. Zmínila i tajnou dohodu

Muž, který ve službách královny Alžběty II. působil v roli štolby celých 28 let a v jednom období měl na starost péči až o stovku královských koní, patřil zároveň k jejím nejoblíbenějším a nejdůvěryhodnějším služebníkům. V posledním díle podcastu Rosebud With Gyles Brandreth se při příležitosti výročí dvou let od smrti Alžběty II., jež uplynou v neděli 8. září, vrátil zpět až do července 2022, kdy za ním do stájí královna přišla úplně naposledy, aby se symbolicky rozloučila s ním i svou klisnou Emmou.

Nemocná Alžběta vtipkovala i při poslední projížďce

Bylo to přesně 18. července 2022, tedy méně než osm týdnů před tím, než královna vydechla naposledy. Dle pana Pendryho dorazila Alžběta v onen den do stájí a přinesla svému poníkovi papírový pytlík plný mrkve, přičemž i když neřekla o účelu své návštěvy ani slovo, bylo z chování šestadevadesátileté panovnice jasné, že se přišla rozloučit. Nejen s Emmou, ale i s ním.

Mohlo by vás zajímat: Tajný dopis královny Alžběty II. odhalil její obavy o bezpečí prince Harryho

„Úplně naposledy, když byla v sedle, už to ani nebyla společná projížďka a místo toho jsem šel vedle ní. Byla opravdu dost slabá. Řekl bych, že poslední zhruba čtyři roky, kdy už na tom nebyla zdravotně příliš dobře, byla dokonce menší než královna Alžběta [její matka],“ popsal vrchní štolba, jak naposledy královnu doprovázel nikoli v sedle, ale raději po svých, aby náhodou ze svého poníka nespadla. I přesto však Alžběta prý trvala na tom, že se do sedla dostane bez pomoci.

„Jak postupně stárla, přidával jsem čas od času, v posledním období už jednou ročně, na stoupátko další schod, aby si na Emmu mohla sednout. Ale vždycky jsem jí musel pomáhat sesednout z ní dolů,“ popsal běžnou praxi během královniných vyjížděk Terry, který Alžbětu jako vždy doprovázel i úplně naposledy – byť tentokrát výjimečně nikoli rovněž v sedle, ale pěšky vedle královny na jejím poníkovi Emmě.

„Šel jsem vedle ní a vodil ji dokola. Pak na mě shlédla dolů a řekla: ‚Tohle se mi nestalo od doby, kdy jsem byla ještě princezna‘. ‚A co?‘ Zeptal jsem se ji. ‚Že by mě někdo takto vedl na koni‘. Odvětil jsem: ‚Chcete-li, abych odstoupil, ihned odstoupím, nebo si zajdu pro dalšího poníka a pojedu vedle vás.‘ ‚Ne‘, odvětila, ‚jenom se mnou pojďte.‘“

Mohlo by vás zajímat: Snacha královny Alžběty II. šokovala veřejnost. Chodí ji navštěvovat duch královny

„Pak jsem navrhl, že ji vyfotím. Ona odvětila, k čemu chci něco takového dělat. Tak jsem jí řekl, že by se jí jedna hodila do jejího zápisníku, kam si dávala fotky a psala k nim různé poznámky. ‚Vašemu poníkovi je už 26, vám 96, to musí být nějaký rekord.‘ Na to nebožka královna odvětila, že mám asi pravdu.“ Pan Pendry dále podotkl, že i když někde na pozadí celá událost působila velmi smutně, královna měla jako vždy svou pověstnou jiskru i vtip.

Definitivní sbohem a poslední úkol pro věrného služebníka

„Následujícího dne přišla dolů si popovídat a dát poslední sbohem Emmě. Při té příležitosti mi řekla: ‚Včera jste na mě byl velmi neslušný.‘ Ihned jsem se hluboce omluvil a zdůraznil, že nic takového rozhodně nebylo mým úmyslem. Zeptal jsem se, jestli jsem něco špatného řekl. ‚Ano‘, odvětila královna. ‚A co to bylo?‘ ‚Řekl jste nahlas můj věk‘ – a pak propukla ve smích. Byla stejná jako vždycky před tím. Jenže tenkrát jsem ji viděl naposledy. Měl jsem pocit, že je to naposledy, co ji kdy uvidím. Když jsem jí pomáhal sesedat z poníka, byla postupně lehčí a lehčí a křehčí a křehčí.“

I když královna postupem let se zdravím bojovala víc a víc, je to možná právě její štolba, kterému nakonec vděčila za to, že se dožila 96 let. Byl to právě pan Pendry, který ji přesvědčil, aby ani na stará kolena svou lásku k projížďkám na koních neopustila a pravidelně si pohyb a čerstvý vzduch dopřávala. Když se přiblížily Alžbětiny 80. narozeniny, přemluvil ji také k tomu, aby z větších koní přesedlala na mnohem menší plemeno Fellského poníka. Od té doby jezdila na Emmě, s níž si dle Pendryho ihned sedly. A královna prý měla s koňmi všeobecně výjimečný vztah: „Když si srovnala otěže, dokázala se s koněm ihned propojit. Jen skrz své ruce a doteky. Byl to bez nadsázky její dar a Emma působila, jako by vůči ní měla šestý smysl.“

Čtěte také: Poslední dny královny Alžběty II. Sotva uzvedla konvičku na čaj, vlastní slabost ji rozčilovala

Naposledy pan Pendry královnu viděl den po projížďce 19. července, kdy se s ní rozloučil před tím, než odjela na zbytek léta na Balmoral. „‚Užijte si Balmoral. Rád bych jel taky, ale jezdit už nebudete, takže není důvod,‘ řekl jsem jí. Královna mě i tak pozvala,“ vzpomínal. 8. září Alžběta II. zemřela. Její věrný štolba však s sebou i nadále nese jeden poslední úkol, jednu povinnost, kterou královně před smrtí přislíbil. „Slíbil jsem jí, že Emmu po smrti pohřbím tak, jak si přála. Její popel přijde mezi Burmese, což byl poslední kůň, na němž jela během tradiční vojenské přehlídky k narozeninám panovníka Trooping the Colour, a popel posledního koně, na kterém kdy jela, což byl moc milý kůň jménem Sanction,“ dodal na závěr Terry Pendry, který tak své milované královně v jistém smyslu slouží dál i dva roky po jejím odchodu.

V neděli 8. září uplynou přesně dva roky od smrti královny Alžběty II., nejdéle vládnoucí panovnice v historii:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.