Celebrity

4. července 2024 13:30

Tomáš Durčák

Tajný dopis královny Alžběty II. odhalil její obavy o bezpečí prince Harryho

Královna Alžběta II. se až do posledních chvil svého života snažila nejen pracovat, ale také zajistit, aby zůstala britská monarchie i po jejím odchodu stabilní. Velké vrásky jí přirozeně dělal vnuk princ Harry, který se vzdal svých povinností a rodinu opustil. Alžběta však stále měla obavy o bezpečí nejen jeho, ale i Meghanino a jejich dětí.

Část obsahu tajného dopisu, který po sobě zanechala královna Alžběta II., se objevila dle britských médií v soudních dokumentech. Panovnice v něm měla vyjádřit své obavy o prince Harryho poté, co se rozhodl vzdát svých královských povinností a opustit Buckinghamský palác i královskou rodinu. Nebála se jen o jeho další osud mimo monarchii, ale i o bezpečí celé rodiny svého vnuka.

Nejvýše postavený pobočník královny měl dle deníku Express prohlásit, že „zachování bezpečí vévody a vévodkyně ze Sussexu bylo pro královnu Alžbětu a její rodinu zcela klíčové“. A dopis, který se dle listu Telegraph loni v prosinci měl objevit u soudu, potvrzuje, že Buckinghamský palác měl zájem pokračovat v zajišťování „efektivního bezpečí“ prince Harryho i poté, co opustil Britskou královskou rodinu.

Vyvrací tak dřívější přesvědčení, že Harry a Meghan byli královskou rodinou po svém odchodu zcela odstřihnuti. Zmíněný pobočník měl ve svém prohlášení uvést: „Jistě dobře chápete, že zajištění bezpečnosti vévody a vévodkyně ze Sussexu je pro Její Veličenstvo a její rodinu nesmírně důležité. Vzhledem k tomu, že se vévoda narodil do královské rodiny, absolvoval vojenskou službu i vzhledem k nezávislému profilu vévodkyně a dobře zdokumentované historii útoků na rodinu Sussexů ze strany extrémistů je nezbytné, aby jí byla i nadále zajištěna účinná bezpečnost.“ „A [královská] rodina má samozřejmě stále na paměti tragické incidenty z minulosti,“ připomněl mimo jiné smrt Harryho matky princezny Diany.

Bezpečnost prince Harryho a jeho rodiny v Kalifornii nebo při jejich cestách je dodnes aktuálním tématem. Při své květnové návštěvě v rodné Británii například Harry dle deníku Telegraph odmítl pobývat v královské rezidenci, do níž jej pozval jeho otec, král Karel III. Argumentoval přitom tím, že budova není dostatečně zabezpečená. „Jde viditelně o místo s veřejnými vchody i východy bez policejní ochrany,“ prohlásil údajně Harry, který raději zamířil do soukromého apartmá v hotelu.

Květnová návštěva Harryho v Londýně proběhla bez setkání s jeho otcem, který mezitím bojuje s rakovinou:

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie rodina bezpečnost Alžběta II. princ Harry Meghan Markle dopis královská rodina ochranka Buckinghamský palác vévoda ze Sussexu Britská královská rodina

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 7. 2024

Berani, pokud vás trápí nějaký citový problém, najděte zdravý způsob, jak situaci zmírnit. Přejídání problém nevyřeší. Pouze tím své potíže zamaskujete a později se s nimi budete hůře vyrovnávat. Je načase vyjet ze zajetých kolejí a vnést do situace svěžest. Máte velké množství lásky, o kterou se můžete podělit se světem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.