Celebrity

17. června 2024 11:35

Tomáš Durčák

Princ Harry odhalil dojemný dárek. Vlasy princezny Diany dostal krátce po její smrti

25 let od smrti Diany (831)

Tragická smrt princezny Diany 31. srpna 1997 otřásla celým světem a především nenávratně změnila život obou jejích synů. Mladšímu Harrymu bylo tehdy pouhých 12 let a k matce byl velmi upnutý. Dodnes se netají tím, že mu v životě velmi chybí. Tomuto tématu se věnuje i ve své kontroverzní autobiografické knize, v níž lásce k zesnulé matce věnuje velký prostor.

V jedné z kapitol knihy Náhradník, která mimo jiné odhaluje řadu soukromých i pikantních informací ze života Harryho i dalších členů britské královské rodiny, princ zmínil jaký dojemný poslední dárek mu zůstal po matce. Harry si podle všeho přesně nevzpomíná, kdy k této události došlo, živě si ale pamatuje, že byl s otcem Karlem III. a jeho tetou Sarah Ferguson.

Harry popsal, že když došlo k této situaci, Sarah k němu přistoupila a dala mu dvě malé modré krabičky. „Co je to?“ zeptal se Harry, načež byl pobídnut, aby je otevřel. Oním dojemným dárkem byly dva prameny vlasů, každý v jedné krabičce. Poté se dozvěděl, že patří jeho zesnulé matce princezně Dianě.

„Teta Sarah mi vysvětlila, že zatímco byla v Paříži, ustřihla dva pramínky z maminčiny hlavy,“ vysvětlil Harry původ matčiných vlasů, které mu jako památka zůstaly dodnes. Ve své knize princ, jenž se vzdal svých povinností a s manželkou Meghan Markle přesídlil do USA, dále přiznal, že neuběhne den, kdy by se mu po matce nezastesklo.

Mohlo by vás zajímat: 3 šokující informace, které o zákulisí monarchie odhalila kniha prince Harryho

Při popisu svých pocitů, které následovaly několik let po smrti princezny Diany, Harry bez obalu napsal: „Jak je možné, že jsem ji viděl, jasnou jako labuť, jak ke mně pluje na tom modrém jezeře? Jak jsem mohl i po takové době stále slyšet její smích, hlasitý jako zpěv ptáků na holých stromech? Tolik jsem si toho nepamatoval, protože jsem byl příliš mladý, když zemřela. O to věším zázrakem bylo všechno, co jsem si naopak pamatoval.“

V roce 2023 Harry v rozhovoru pro pořad 60 Minutes přiznal, že dlouho odmítal smrt milované matky přijmout jako fakt. „Dlouho jsem odmítal přijmout, že už tady není. Říkal jsem si sice, že tohle by nám neudělala, ale zároveň jsem věřil, že je to součást nějakého většího plánu. Mysleli jsme si (s princem Williamem), že chtěla jen na čas zmizet. Že nám jednoho dne zavolá a znovu se sejdeme,“ popsal princ, jak se jako malý se ztrátou matky ve své hlavě vyrovnával.

Až ve 20 letech se rozhodl skutečnosti, že matka tragicky zemřela, poprvé čelit a znovu otevřít všechny pocity, které v sobě osm let držel potlačené kdesi hluboko. Vyžádal si policejní dokumenty z vyšetřování matčiny nehody, v níž byly i fotografie přímo z místa, na kterých svou matku spatřil  smrtelně zraněnou.

„Chtěl jsem vidět důkaz, že v tom autě byla. Že byla zraněná. A chtěl jsem vidět důkaz, že paparazzi, kteří ji do toho tunelu dohnali, byli ti stejní, kteří ji pak fotili polomrtvou na zadním sedadle,“ vysvětlil Harry. Ten nakonec všechny snímky z nehody neviděl, protože mu v tom údajně zabránil jeho osobní asistent. „Budu mu navždy vděčný, že mi nakonec nedovolil si pohledem na ně ublížit. Takové věci už totiž člověk z hlavy nikdy nevymaže,“ svěřil se tehdy Harry ve velmi otevřeném interview.

Odborníci na britskou královskou rodinu jsou přesvědčeni, že Harry jednou bude litovat i svého sporu s otcem Karlem III. a bratrem Williamem. Kvůli němu se mimo jiné nezúčastnil slavnosti Trooping the Colour, tedy oficiálních oslav 75. narozenin krále Karla III. doplněných o tradiční vojenskou přehlídku, kde ostatní nejvýše postavení členové rodiny včetně nemocné princezny Kate nechyběli.

Princezna Diana zahynula se svým tehdejším partnerem a řidičem 31. srpna 1997 při tragické dopravní nehodě v Paříži:

Sdílejte článek
Štítky vlasy policie smrt kniha vzpomínka vyšetřování matka Princezna Diana dárek vztah princ Harry spory Karel III. Britská královská rodina truchlení

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 6. 2024

Berani, věnujte dnes velkou pozornost svým přátelům. Někdo z nich možná prochází těžkým obdobím a potřebuje trochu více podpory a pozornosti. Pokud můžete, dejte dohromady několik kamarádů a uspořádejte improvizovaný oběd či večeři nebo jakoukoli jinou aktivitu, která vám umožní se zasmát, sblížit a sdílet. Vaše přátelství jsou pokladem, kterého je třeba si vážit a pečovat o něj.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.