Celebrity

20. února 2024 16:05

Tomáš Durčák

Princ Harry je ochotný opět plnit královské povinnosti. Musí ho ale požádat Karel III.

Zatímco jeho manželka Meghan Markle už s královskou rodinou nechce mít co do činění, princ Harry je podle všeho ochoten začít opět plnit královské povinnosti. Ty, před nimiž před pár lety utekl do USA. Sám si o to však údajně říct netroufne.

Princ Harry začátkem února překvapil všechny včetně krále Karla III., když se ihned po zveřejnění informace o otcově rakovině letecky vypravil přes oceán. Pro Buckinghamský palác byl Harryho nenadálý přílet tak nečekaný, že na něj měl panovník pouze asi 30 minut času, než se museli opět rozloučit.

Je otázkou, co všechno si za tak krátkou dobu stihli říct. Harry však od té chvíle tu a tam naznačuje, že v případě nutnosti je připraven rodině pomoci. „Miluji svou rodinu,“ zdůraznil v pořadu Good Morning America princ, který je v pořadí následníků trůnu pátý za svým bratrem Williamem a jeho třemi dětmi.

Web Page Six nyní přinesl informace od svého zdroje blízkého princi, který má ohledně možného opětovného zapojení Harryho do královských povinností jasno: „Nevěřím tomu, že pokud by ho otec požádal o pomoc, Harry by odmítl. Podle mě by se pokusil být užitečným.“ Tentýž zdroj však dodal: „Nemyslím si ale, že je to něco, o co by si Harry sám řekl.“

Tomu se asi nelze divit, princ Harry se ostatně svých povinností v roce 2020 vzdal zcela dobrovolně a v posledních letech svým jednáním britskou monarchii poškodil natolik, že mu byl odebrán i jeho titul a bratr William s ním už zhruba rok a půl osobně nepromluvil ani slovo. Jak by se za tohoto stavu mohl Harry zapojit do práce s ostatními hlavními představiteli rodiny, si lze představit jen velmi obtížně.

Mohlo by vás zajímat: Nemoc britský trůn neohrožuje. Karel III. má zástupce, kdo může být králem?

V rozhovoru z poloviny února s Christopherem Reevesem z ABC News Harry popsal, jak se dozvěděl o vážné diagnóze svého otce. „Mluvil jsem s ním. Pak jsem skočil na letadlo, abych jej mohl co nejdříve vidět,“ popsal princ a dodal: „Podívejte, svou rodinu miluji. Za to, že jsem mohl sednout do letadla, vydat se za ním a strávit s ním nějaký čas, jsem vděčný.“

Harry v rozhovoru rovněž naznačil, že podle něj by otcova nemoc mohla celou královskou rodinu více stmelit a zahladit některé dosavadní spory. Má také v plánu otce v rámci možností navštěvovat, i když z Kalifornie, kde s Meghan a jejich dvěma dětmi žije, to není zrovna kousek.

Čtěte také: Chtěla žít jako princezna na zámku, ale skončila v chatrči. Meghan závidí Kate, říká expertka

„Stejně jako všichni i já mám svou rodinu. Moje rodina a život v Kalifornii je jedna věc. Mám ale naplánované další cesty, díky nimž budu cestovat skrz Británii nebo se vracet do Británie. Takže mám v plánu se tam zastavit a vidět svou rodinu tak často, jak to jen půjde,“ dodal Harry, čímž podpořil domněnky, že navzdory svému dosavadnímu, vůči monarchii spíš destruktivnímu chování má nyní zájem zakopat válečnou sekeru. Otázkou je, jestli mu Buckinghamský palác dokáže odpustit.

Král Karel III. porušil tradiční mlčenlivost o zdravotním stavu britského panovníka a veřejně oznámil, že mu byla diagnostikována rakovina:

Sdílejte článek
Štítky rodina rakovina princ Harry spor Meghan Markle Buckinghamský palác usmíření Karel III. Britská královská rodina William, princ z Walesu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 5. 2024

Vypadáte dobře a cítíte se skvěle, Berani. Teď jen kdyby vaše domácí prostředí odráželo to, kým jste. Když se rozhlédnete kolem sebe, možná si uvědomíte, že není tak elegantní, jak by mohlo být. Dnes to můžete začít měnit. Začněte od základů – ukliďte a odstraňte nepořádek. Jakmile zmizí všechny cizí předměty, můžete se začít zabývat závažnějšími změnami.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.