Společnost

30. listopadu 2023 16:52

Tomáš Durčák

Jména odhalena: Barvu kůže syna Harryho a Meghan řešili dva členové královské rodiny

Vychází další kniha o britská královské rodině

Jména dvou členů britské královské rodiny, kteří měli mít rasistické poznámky na adresu syna prince Harryho Archieho, jsou i přes snahy o jejich utajení venku. Ve svém pořadu se je rozhodl oznámit moderátor Piers Morgan, dle kterého má britská veřejnost právo znát pravdu. Odkazuje se na nizozemský překlad knihy s názvem Endgame, kde jména viníků omylem vyšla.

Za vše podle všeho může chyba, k níž došlo v nizozemské verzi nové kontroverzní knihy Endgame. Její autor Omid Scobie totiž vysvětlil, že byť on sám jména obou údajných královských rýpalů zná, do samotné knihy je nedal z obav, jaké by tento krok pro něj mohl mít dopady vzhledem k platným britským zákonům. Bál se hlavně, že by mohl být stíhaný za pomluvu na adresu členů královské rodiny.

Jenže zatímco ve všech dosud známých překladech knihy opravdu žádá jména nejsou, do verze pro Nizozemí se ze záhadného důvodu dostala, a dokonce skončila v tisku. Ten byl podle všeho po upozornění, že kniha obě zamlčená jména obsahuje, přerušen, aby mohl být text opraven, ale na jejich utajení už bylo pozdě. Během středy britská média přiznala, že již obě jména zná, ale nechtěla je zveřejnit.

Odvahu nakonec sebral moderátor Piers Morgan, který je známý tím, že si nebere servítky a nebojí se veřejně říct, co má na jazyku. Ve svém on-line pořadu Piers Morgan Uncensored své diváky bez obalu informoval, že těmito dvěma hříšníky by měli být král Karel III. a princezna Kate, manželka prince Williama, nastávajícího britského krále.

Piers Morgan pro své odhalení utajovaných jmen přinesl jasné argumenty. Britská veřejnost má podle něj právo vědět, koho konkrétně australský expert na britskou královskou rodinu Omid Scobie ve své knize označil za rasisty. Jedním dechem však dodal, že tato nařčení jsou podle něj zcela smyšlená, lživá, a právě zveřejnění obou třaskavých jmen rozdmýchá velkou debatu, která se nakonec dobere kýžené pravdy.

Při té příležitosti se moderátor rovněž pozastavil nad otázkou, která v posledních dnech vrtá hlavou nejednomu komentátorovi celého dění. Jak se mohlo autorovi stát, že i když nechtěl vědomě do žádného překladu knihy jména dát, a v anglické verzi nejsou, proč se objevila zrovna v holandské verzi knihy. Morgan si neodpustil pár ironických poznámek na Scobieho adresu s náznakem, že je prakticky nemožné, aby o takovém přešlapu v textu autor neměl žádné tušení. Zvlášť, když se zrovna tuhle pasáž pokoušel utajit.

Piers Morgan rovněž připomněl, že Meghan Markle poprvé o údajných rasistických narážkách na syna Archieho ze strany královských příbuzných promluvila v interview s Oprah Winfrey z roku 2021. V reportáži následně ukázala i pozdější interview s princem Harrym, jenž vyloučil, že by nevhodné poznámky na jejich syna měla sama královna Alžběta II. či její manžel princ Philip anebo princezna Anna, sestra krále Karla. Tehdy dokonce dodal, že o rasismu jako takovém Meghan vůbec nemluvila a šlo o překroucení senzacechtivých novinářů.

Kde je ve skutečnosti pravda ohledně údajných rasistických poznámek či toho, jak se dvojice jmen vrcholných představitelů britské královské rodiny dostala do tištěné verze knihy, v níž dle autora nikdy být neměla, si ještě budeme muset počkat. Avšak zveřejnění obou jmen již nyní rozvířilo okolo celé kauzy nemalou diskusi a je pravděpodobné, že dříve či později budou na potvrzení, či vyvrácení identit údajných „rasistů“ Harry či Meghan dotázáni.

Sdílejte článek
Štítky kniha rasismus princ Harry Meghan Markle kontroverze Piers Morgan Omid Scobie Karel III. barva pleti Britská královská rodina Catherine, princezna z Walesu Kate Middleton

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.