Celebrity

27. května 2024 11:50

Tomáš Durčák

Česko se rozloučilo s Harapesem. V Národním divadle nechyběl Suchý či dcera Hapky

Pohřeb herce Vlastimila Harapese

Kolegové, blízcí přátelé i obdivovatelé jeho díla se v pondělí 27. května v Národním divadle naposledy poklonili legendárnímu českému herci, tanečníkovi a milovníkovi baletu Vlastimilu Harapesovi. Na jevišti historické budovy, kde u rakve tradičně nechyběla ani čestná stráž, vystoupila s projevy řada osobností.

Smuteční obřad dle plánu v budově Národního divadla začal v pondělí 27. května v pravé poledne a trval přibližně hodinu. Ve 13 hodin pak rakev s Harapesem, jenž byl mimo jiné talentovaným choreografem, byla z budovy vynesena. Od 11:20 už bylo divadlo otevřeno, aby měli smuteční hosté prostor položit k rakvi květiny a naposledy se tanečnímu mistrovi poklonit.

Jak už bývá zvykem, loučení s dalším velikánem české umělecké a kulturní scény v prostorách Národního divadla si nenechala ujít celá řada známých tváří. Dorazil mimo jiné šéf divadla Semafor Jiří Suchý, tanečnice a herečka Zora Ulla Kesslerová, Ivo Šmoldas, dcera Petra Hapky Petra nebo herci Miloš Mejzlík a Jiří Štěpnička. Jeden ze smutečních věnců položených u rakve poslal i prezident Petr Pavel.

V pravé poledne se opona na jevišti Národního divadla roztáhla. U rakve stála čestná stráž a rozezněla se píseň Jen pár dnů od Vlastimila Harapese a Hany Zagorové. Následně si slovo vzal ředitel Národního divadla Jan Burian, který ve smutečním proslovu mimo jiné řekl: „Řekne-li se v České republice balet, všechny napadne Vlastimil Harapes.“

Po něm promluvil ředitel Taneční konzervatoře Jaroslav Slavický: „Strávili jsme tady společný čas a stali se z nás přátelé na celý život. Vlastík byl velký tanečník, herec a zpěvák i báječný člověk, empatický, dobrosrdečný. Čest jeho památce.“

Do třetice po dalším střídání stráží u rakve s tanečním velikánem k mikrofonu přistoupil režisér Ondřej Kepka. Ani on na adresu Harapese nešetřil velkými slovy. „Tanec, balet, pohyb, to pro tebe bylo všechno. Po své taneční kariéře jsi našel další uplatnění. Podobně jako hymna je symbolem našeho státu, ty jsi symbolem baletu. Čest tvojí památce,“ vysekl režisér tanečníkovi a choreografovi u jeho rakve poklonu.

Jako poslední si slovo při smutečních projevech vzal Jiří Suchý. Jeho slova byla velmi dojemná a při na konci řeči marně zadržoval slzy. „Už je to deset let. Zavolal jsem mu, jestli si nechce zahrát v Semaforu. Řekl mi, že na tuhle otázku čeká už 40 let. Vyloučili jsme tykání a oslovovali se po vzájemné dohodě maestro. Těch deset let uběhlo velmi rychle. Měl svoji derniéru a sliboval sem si, že na konci sezony mu napíšu dopis, poděkuji za spolupráci a nabídnu roli do další sezony. Ten slib jsem ale nesplnil a už nesplním. Odpusťte mi to, maestro, je mi to moc líto,“ řekl Suchý.

Po jeho proslovu na závěr smutečního obřadu zazněla česká hymna. Všichni hosté povstali a po konci posledních tónů Vlastimila Harapese odměnili mohutným potleskem. Poté se opět spustila opona. Při následném vynášení rakve s hercem a tanečníkem z Národního divadla byla v okolí uzavřena veškerá doprava, tu řídila policie. Na ulici Národní se doslova zastavil život a všichni včetně kolemjdoucích tleskali. Poté smuteční hosté začali postupně Národní divadlo opouštět.

Vlastimil Harapes 15. května 2024 ve věku 77 let prohrál svůj nerovný boj s rakovinou. Dlouhá léta působil nejdříve jako sólista a posléze i šéf Baletu Národního divadla. Byl nositelem Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet a patří i do Síně slávy Národního divadla. Proto se mu dostalo stejné pocty jako například Janě Hlaváčové, jejíž poslední rozloučení letos v lednu rovněž proběhlo v Národním divadle.

Během svého života byl Harapes dvakrát ženatý, poprvé s herečkou, režisérkou a psychoterapeutkou Elenou Strupkovou. Po rozpadu prvního sňatku se při natáčení Silvestra 1985 seznámil s Hanou Zagorovou, s níž po svatbě dokonce plánovali potomka. Ani tento svazek však nakonec nevydržel. Následně žil taneční mistr více než 40 let v jedné domácnosti s mužem, básníkem Josefem Topolem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.