4 nejčastější chyby v partnerské komunikaci. Čemu se v rozhovoru raději vyvarovat?

Ne nadarmo se říká, že komunikace je ve vztahu základ. Je to právě její nedostatek, co páry často přivádí do problémů. Občas to ale může být i opačně. Pokud budete v rámci komunikace s partnerem používat nesprávné formulace, může vás to naopak přivést ještě do větší šlamastiky, která skončí odcizením nebo rozchodem. Jak tedy s partnerem (ne)komunikovat?

Mějte na paměti, že je vždy lepší si věci vyříkat hned. Když budete své pocity dusit v sobě, ničemu a nikomu tím nepomůžete. Partner nebude vědět, co se ve vás odehrává a ve vás to mezitím bude bublat jako v hrnci, kde se vaří voda. Tím spíš později vybouchnete v návalu negativních emocí a vyperete mu i to prádlo, které už jste prala několikrát před tím.

Nejdůležitější je uvědomit si, že i nepříjemné věci se dají podat v klidu a empaticky. Určitě byste při tom neměla zvyšovat hlas ani partnera překřikovat nebo si vzájemně skákat do řeči. Důležitý je respekt a to, že si k tématu oba dva povíte svoje.

Výčitky

Pokud partnerovi neustále něco vyčítáte, zaděláváte si na problém. Musíte se naučit spolknout fakt, že on i vy pocházíte z úplně jiné rodiny. Máte za sebou jinou výchovu, jiné zkušenosti a jiný životní příběh. To, co připadá automatické vám, jemu tak připadat nemusí. Vyhněte se frázím typu: „Ty jsi zase neudělal…“ apod. Zkuste ho poprosit nebo mu klidně vysvětlit svůj postoj a požádat ho o to, zda by v tom svém nemohl něco změnit. Nesnažte se ho převychovávat. Něco změnit kvůli vám musí chtít on sám.

Neposloucháte

V každém vztahu přijde krize nebo výměna názorů. Důležité však je, aby si k problému oba partneři dokázali sednout a aktivně ho řešit tím, že se vzájemně vyslechnou. Máte pocit, že do svého protějšku jedete horem dolem a on vás stále neposlouchá? Zkuste pro změnu vyslechnout pozorně vy jeho a pokuste se začít dělat pozitivní změnu sama u sebe. Inspirujte ho svým pokrokem k tomu, aby vyšel vstříc i on vám. Jednoduše řečeno zkuste míň mluvit a víc poslouchat.

Špatné načasování

Pro vážná a pro vás důležitá témata je zásadní i dobré načasování. Měli byste k tomu zvolit vhodnou chvíli, kdy máte oba dva čas pouze na sebe, nic vás neruší a nejste ve stresu. Určitě není ideální do partnera začít „hustit“ hned potom, co přijde unavený z práce. Zajděte si spolu na večeři nebo si ji dejte v klidu doma. Nalejte si k tomu víno a pokuste se komunikovat věcně a bez zbytečných emocí.

Všechno víte nejlíp

Máte pocit, že svému partnerovi radíte vždy s tím nejlepším vědomím a svědomím? To je v pořádku. Ale ne vždy se jedná o vyžádanou radu. Občas to jediné, co po vás vaše drahá polovička chce, je vyslechnout. Pokud se vám s něčím svěří, je důležité, aby ve vás cítil podporu a oporu. Rady, co mohl nebo nemohl udělat lépe, si raději nechte pro sebe. Lepší variantou je zeptat se, zda byste mu mohla nějak pomoct.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.