Clara Petacci diktátora Mussoliniho fanaticky milovala. Prosila o smrt po jeho boku

Byl to skutečný italský milostný vztah se vším, co k tomu patří – vášeň, nenávist, zrada, znovu vášeň a tragický konec. Clara Petacci před sebou již od malička měla nalajnovaný bezstarostný život v italské smetánce. Jenže setkání s tehdejším italským diktátorem Benitem Mussolinim nasměrovalo její život zcela jiným, mnohem temnějším směrem.

Mussoliniho zbožňovala už jako malá

Clara se narodila roku 1912 v Římě do vysoce postavené náboženské rodiny, kde peníze nebyly žádný problém. Její otec se však stal podporovatelem fašismu a ona tak doma již jako malá často slyšela o jejich lídrovi Benitu Mussolinim, načež si jej začala idealizovat. Když byl na něj v roce 1926 proveden neúspěšný atentát, napsala mu tehdy čtrnáctiletá Clara dopis, v němž stálo: „Oh, Duce, proč jsem nebyla s vámi? Nemohla jsem tu vražedkyni uškrtit?“

Petacci byla o 28 let mladší než italský politik, avšak i přesto k němu cítila velkou náklonnost. Do náruče diktátora ji nakonec přivedl sám osud. V dubnu 1932 jela dvaceetiletá Clara s rodinou autem na výlet do Ostie a cestou je zcela náhodou předjel vůz s Mussolinim a jeho šoférem. Dívka svůj idol poznala a začala na něj z auta zuřivě mávat.

Mussolini nechal svůj vůz zastavit, aby s rodinou prohodil pár slov a nadšená Clara mu ihned popsala, že mu už od malička pravidelně píše dopisy. I přesto, že byl tehdy italský diktátor podruhé ženatý s Rachele Guidi a měl pět dětí. Krásné ženy byly jeho velkou slabostí (italský novinář Roberto Olla v roce 2012 ve své knize odhadl, že Mussolini měl ve svém životě milostný poměr s až 400 různými ženami). Krátce po tomto setkání si proto mladou Claru pozval do své kanceláře, kde spolu začali svůj první milostný poměr. Ten skončil po dvou letech, údajně z Mussoliniho vůle. Clara si zlomené srdce vyléčila u pilota Riccarra Federica, za nějž se roku 1934 provdala a vrátila se s ním zpět do rodného Říma.

Rodina svou dceru zneužila k vlastnímu obohacení

Tady by celý příběh mohl skončit. Jenže o poměru své dcery s nejmocnějším mužem Itálie věděla i Clařina matka Giuseppina, pro níž byla představa, že by se její rodina mohla dostat k moci, velmi vzrušující. Rozhodla se proto vzít věci do vlastních rukou. Koupila vilu v přímé blízkosti Mussoliniho sídla a další návštěvy své dcery u něj de facto osobně domluvila.

Vdaná Clara rovněž proti šanci být opět v náručí svého idolu příliš neprotestovala. Její milenec díky svým kontaktům navíc zajistil, aby byl manžel Clary Petacci roku 1936 služebně převelen až do Tokia a jejich milostnému poměru nic nestálo v cestě. V roce 1941 se nakonec Clara rozvedla. Jenže zatímco ona toužila především po lásce, její rodina chtěla z mileneckého vztahu rovněž něco mít. Matka i bratr Marcello na ni neustále naléhali, až Mussoliniho přesvědčila k založení charitativního projektu na pomoc Římanům v bídě.

Byť projekt oficiálně vedla Clara, ve skutečnosti jej plně kontroloval její bratr s matkou. Rodina zároveň svůj nově získaný vliv čile využívala k tomu, aby hromadila další majetky. Otec Clary získal vlastnictví prestižních italských novin, její bratr se dostal na vysněnou univerzitu a zároveň tunelovali charitativní projekt, z nějž peníze místo k chudým proudily přímo do rodinné pokladny. Clara údajně o ničem nevěděla, jelikož jí bratr dával podepisovat jen zfalšované účty a účetní knihy.

Po boku Duceho až do hořkého konce

Podvody rodiny Petacci nicméně neunikly policii, která o nich Mussoliniho v červenci roku 1943 informovala. Rozzuřený diktátor ztropil pořádnou scénu, avšak nesáhl k žádnému zatýkání ani věznění. Clara se nicméně v jeho očích stala zrádkyní jeho důvěry, a tak se s ní přestal stýkat a věnoval se rodině. Už v září téhož roku však Mussolini na útěku před postupujícími spojenci padl do zajetí, načež jej dokázali opět osvobodit němečtí výsadkáři. Mussolini následně na severu Itálie vyhlásil nový stát a pobýval u Gardského jezera, kam „shodou okolností“ utekla i Clara. Zde jejich milostný vztah opět pokračoval.

Postup spojenců byl však nezadržitelný, a tak se Mussolini musel v dubnu 1945 dát opět na útěk nejen se svou rodinou, ale i Clarou. Ta odmítla utéci s rodinou a rozhodla se zůstat se svým osudovým mužem. Vybrala si tak stejný osud, jako milenka Adolfa Hitlera Eva Braunová. Ve městě Como Mussolini opustil i svou manželku a dál prchal jen s Clarou. Kolonu jeho vozů však úspěšně zastavili italští partyzáni a všechny pozatýkali, přičemž měli s fašistickým diktátorem jasný plán.

Clara měla jejich velitele prosit, aby mohla po boku svého milovaného zůstat až do konce, což jí bylo umožněno. Když 28. dubna 1945 partyzáni prohnali jednašedesátiletému Mussolinimu hlavou kulku, druhá byla rezervována právě pro jeho třiatřicetiletou milenku Claru Petacci. O den později bylo tělo Mussoliniho i Clary spolu s dalšími popravenými fašisty pověšeno hlavou dolů na konstrukci vybombardované čerpací stanice v Miláně a veřejně lynčováno. Tento výjev je zachycen i na známé fotografii.

Sdílejte článek
Štítky smrt nevěra rodina manželka milenci Benito Mussolini vztah fašismus zrada Druhá světová válka veřejné lynčování Clara Petacciová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.