Zdraví a nemoci

20. dubna 2024 06:00

Ema Bártová

Za nižší plodností může být nepřilnavé nádobí, oblečení do přírody i barvy na vlasy

Potíže s plodností jsou čím dál častější. Někdy lékaři příčinu objeví, třeba neprůchodnost vejcovodů nebo nekvalitní spermie, u části párů ji ale neodhalí. Zároveň se ukazuje, že vliv životního prostředí může být zásadní. Plodnost mohou snižovat barvy na vlasy, nepřilnavé nádobí nebo oblečení, v kterém vyrážíme na výlety.

Přehled toho, co všechno může snižovat šance na početí dítěte, je překvapivě rozsáhlý. A dávno pryč je doba, kdy se příčinu lékaři snažili odhalit zejména u žen – dneska se ví, že neplodnost je způsobena problémy na jejich straně jen asi z jedné čtvrtiny.

„Svou roli hraje nejen rostoucí věk a stárnutí vajíček, ale také další zdravotní komplikace související například s nevyléčenými záněty, syndromem polycystických vaječníků nebo endometriózou. Ze třetiny jsou pak potíže na straně muže, zejména kvůli nedostatku nebo nízkému počtu spermií. Jedna pětina případů se dotýká souhry muže i ženy a zbytek zůstává lékařům neobjasněn,” vysvětluje lékařka, specialistka na asistovanou reprodukci, Milada Brandejská.

Podle lékařky hraje velkou roli i životní styl, protože plodnost snižuje také stres, nedostatek spánku, kouření, alkohol nebo obezita.  A pak je tu vliv životního prostředí a různých chemikálií v něm, včetně těch, které používáme v dobré víře, že jsou bezpečné.

Poukázala na to například nedávná studie vědců z renomované sítě fakultních nemocnic a vědeckých pracovišť Mount Sinai v New Yorku. Podle nich vystavení chemikáliím běžně se vyskytujícím v pitné vodě a každodenních domácích produktech snižuje plodnost žen až o 40 %.

V článku publikovaném v odborném magazínu Science of the Total Environment tým uvedl, že vyšší koncentrace chemikálií označovaných jako PFAS (perfluorované a polyfluorované alkylové látky) souvisí s významným snížením pravděpodobnosti početí a toho, že se dítě narodí živé a zdravé.

„Naše studie ukazuje, že ženy, které plánují těhotenství, by si měly být vědomy škodlivých účinků PFAS a přijmout opatření, aby se vyhnuly expozici této třídě chemikálií, zvláště když se snaží otěhotnět,“ uvedl hlavní autor práce Nathan Cohen.

Přečtěte si: Mikroplasty našli už i v plodové vodě. Jak ochránit domácnost? Tady jsou zásadní rady

Chemikálie v krvi

Mezi PFAS patří skoro pět tisíc chemických látek, které jsou odolné vůči vodě a mastnotě, a běžně se  nacházejí v pitné vodě a také v široké řadě spotřebních výrobků, jako je nepřilnavé nádobí, voděodolné oblečení, které nosí děti i dospělí, obaly na potraviny, nátěry na koberce a čalounění odolné vůči skvrnám. Nechybí ani ve výrobcích pro osobní péči a hygienu.

Na průšvih s PFAS nedávno poukázala i tuzemská organizace Arnika, zabývající se ekologií – zveřejnila studii s výsledky testování, které ukázalo, že polovina hodnocených dětských bund obsahuje zakázanou kyselinu perfluoroktanovou, která rovněž patří mezi PFAS.

Jiné studie zjistily, že prakticky každý Američan má PFAS v krvi a podobné to bude i v jiných zemích. Už dříve se vědělo, že tyto chemikálie narušují reprodukční funkce u myších samic, výzkum Mount Sinai ve spolupráci s výzkumníky ze Singapurského institutu pro klinické vědy je jedním z prvních, který ukázal jejich dopad na člověka. Přesně vyčísleno, vědci spočítali, že při vyšší expozici látkám ze skupiny PFAS mají ženy o 30 až 40 % nižší pravděpodobnost, že během roku otěhotní a porodí živé dítě.

Podívejte se, jak řešit problémy s plodností

Látky souhrnně označované jako PFAS ovlivňují tvorbu pohlavních hormonů. Už dříve se soudilo, že mohou zpozdit nástup puberty a že mohou rovněž přispět k rozvoji syndromu polycystických vaječníků. Teď se přidalo varování ohledně vlivu na plodnost. Tady to ovšem nekončí. Děti jsou dnes expozici PFAS vystaveny už v děloze, látky se běžně vyskytují v pupečníkové krvi, placentě a mateřském mléce, což se může do budoucna rovněž negativně projevit na jejich zdraví. Autoři studie proto apelují na to, aby se státy zaměřily na omezování používání těchto látek v denně používaných výrobcích, ale i v outdoorových botách či oblečení.

Vadí i mikroplasty

Také evropský systém Safety Gate letos v dubnu varoval s ohledem na plodnost před nebezpečnou kosmetikou, jak o tom informoval i web CNN Prima NEWS. I v Česku se prodávaly toaletní vody, sprchové gely, tělová mléka nebo barvy na vlasy, které mohou zvyšovat riziko neplodnosti. V tomto případě šlo například o složku označovanou jako butylfenyl methylpropional (BMHCA), která už se  přitom používat nesmí. Může totiž poškodit reprodukční systém či zdraví nenarozeného dítěte.

Nebezpečné, pokud jde o plodnost, nejspíše jsou i mikroplasty, které se rovněž dostávají do pitné vody a potravního řetězce, případně je vdechujeme. Uvolňují se například při praní prádla ze syntetických materiálů nebo při sjíždění automobilových pneumatik, patří mezi ně také drobounké plastové abrazivní částice v některých peelingových přípravcích a podobně. Mikroplasty vznikají i rozpadem větších kusů plastů jako plastových tašek, lahví či v moři z rybářských sítí. Podle této nové studie mohou mikroplasty rovněž ovlivňovat činnost mozku.

Další zdroje: theguardian.com, mountsinai.org, europarl.europa.eu

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.