Největší mýty o antikoncepci? Hormony způsobují neplodnost a při kojení neotěhotníte

Světový den antikoncepce je vyhrazen na 26. září. Dostupnost spolehlivých metod ochrany proti nechtěnému těhotenství ve 20. století zajistila, že lidé mohli oddělit potěšení ze sexu od reprodukce. Kolem antikoncepce však dodnes panuje řada mýtů a „babských rad“. Jaké to jsou?

Každoročně 26. září se slaví Světový den antikoncepce. V dnešním moderním světě se možnost plánovat založení rodiny a užít si milostné radovánky bez následků považuje za něco, co je právě díky možnostem, které přinesla antikoncepce, samozřejmé. Přestože hormonální pilulky jsou tu s námi už přes 60 let, dodnes se k nim i k dalším metodám ochrany před nechtěným těhotenstvím váže řada mýtů a polopravd dodnes.

Má dlouhodobé užívání hormonálních pilulek vliv na ženské zdraví?

Ženy se často obávají, že užívání hormonální antikoncepce ovlivní jejich plodnost. Tento strach je přitom podle odborníků zbytečný. Podle studie z roku 2018, která prozkoumala závěry hned 21 výzkumů zaměřených na téma hormonální antikoncepce (HA), bylo do 12 měsíců po jejím vysazení schopno otěhotnět zhruba 83 % žen.

Mohlo by vás zajímat: Všechno, co potřebujete vědět o antikoncepci... a možná ještě nevíte

Zdravé a plodné ženy zpravidla nemají problém otěhotnět třeba i pouhý měsíc po vysazení HA. Výjimku představuje injekční hormonální antikoncepce, u níž i po vysazení zůstanou v těle reziduální látky potlačující ovulaci. Ani tak se nejedná o trvalé zhoršení plodnosti, účinky po několika měsících vymizí.

Otěhotnění při kojení a sex při menstruaci

Jedním z dalších velkých mýtů je ten o sexu spojeném s menstruací. Velké množství lidí si myslí, že pohlavní styk při periodě je bezpečnější. Na toto se však spoléhat opravdu nevyplatí. Délka ženského cyklu je totiž velmi individuální a pohybuje se obvykle v rozmezí 21 až 35 dní. Často uváděných 28 dní je tedy pouze průměrná hodnota, která však platí jen pro část žen.

Čtěte také: Hormonální antikoncepce je jiná než dřív. Jak je to u ní s přibíráním a změnami nálad

Ovulace nastává přibližně v polovině cyklu, její nástup se tedy může u každé ženy lišit. Pokud tak některá žena má cyklus dlouhý 21 dní, ovulaci může očekávat zhruba 10. den po začátku menstruace. Pokud u ní krvácení trvalo 7 dní, pak se i v případě sexu poslední den menstruace může „trefit“ do svých plodných dnů a otěhotnět.

Další velká pověra, která se pojí s užíváním antikoncepce, je ta o ochranném účinku kojení. „Hormon prolaktin, který se po porodu stará o stimulaci tvorby mateřského mléka, sice může potlačovat ovulaci a bránit zrání vajíček, spolehlivou ochranu před početím to však nezajistí. Řada žen může zažívat menstruaci a ovulaci i během plného a častého kojení,“ upozorňuje ředitelka reprodukční kliniky MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Užívání hormonální antikoncepce každým rokem klesá:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.