Celebrity

25. března 2023 07:00

Eliška Reiglová

David Novotný chtěl být fotbalistou. Cesta k herectví vedla přes špinavé prádlo

7 pádů Honzy Dědka (8) - upoutávka

David Novotný (53) má za sebou řadu povolání. Když byla povinná vojna, musel svůj vystudovaný obor a zároveň koníček opustit, posléze se ale neměl kam vrátit. Životní cesta ho nakonec k herectví zavedla zpět, a to přesto, že po něm původně vůbec netoužil.

David Novotný se narodil v červnu roku 1969 v Brandýse nad Labem. Na Pražské konzervatoři vystudoval herectví a první angažmá získal v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. To musel kvůli povinné vojenské službě opustit, a když se chtěl vrátit, zjistil, že není kam. Chvíli si dokonce myslel, že hercem už nebude.

Práce se špinavým prádlem

„Šel jsem na vojnu, nejsem srabík a byl jsem na tom fyzicky dobře. Syn tělocvikářů. Na modrou jsem nemyslel ani jsem ji nechtěl, chtěl jsem si to zkusit. Narukoval jsem v říjnu 1989 a v listopadu se odcinkalo. Všechno se změnilo. Nebyl jsem tam čtyřiadvacet měsíců, ale jen dvacet,“ zavzpomínal David Novotný na dobu, kvůli které málem skončil v jiné profesi.

Čtěte také: Josef Šebánek z Homolkových se k herectví dostal náhodou. Zemřel synovi v náručí

Bez práce být nechtěl, a tak se rozhodl dělat alespoň něco. „Přišel jsem potom do divadla a tam nebyl kámen na kameni. Celé se to tam proměnilo a mně nedošlo, že už mě tam nikdo nebude chtít. Šel jsem dělat závozníka do OÚNZ. Byl jsem zaláskovaný a maminka té mé lásky tam pracovala, dostával jsem tam příležitostné brigádnické práce,“ prozradil.

Přestože byl David Novotný vystudovaným hercem a návrat na jeviště by pro něj byl jako pohlazení pro duši, dokázal, že ani jiné práce se vůbec neštítí. Tou dobou byl dokonce v životě spokojený, a tak ho ani nenapadlo, že se jednoho dne k herectví vrátí.

„Byl jsem samostatný odborný referent a vozil jsem špinavé prádlo po ordinacích. Bylo to skvělé. Byl jsem šťastný, že život jde správným směrem, že budu mít brzo děti, a byl jsem v pohodě. Ale já jsem v podstatě dennodenně v pohodě, smířím se skoro se vším,“ popsal herec v 7 pádech Honzy Dědka, které můžete zpětně vidět na prima+.

Vysněná profese

I přes podiv známých, že aktuálně nehraje, Davidovi Novotnému ještě nějakou dobu trvalo, než se na jeviště znovu vrátil. „Pak mi zavolala moje spolužačka a divila se, proč se nevěnuju divadlu. Asi tři roky pak ještě trvalo, než jsem začal dělat divadlo,“ přiznal.

Čtěte také: Zdeněk Piškula o pánské šatně: Když se s klukama sprchujeme, slyší nás celé divadlo

Původně přitom nepomýšlel ani na jednu z profesí, které vykonával, a to ani nad tou, kterou vykonává dosud. Srdce ho táhlo spíš do světa sportu, k němuž měl velmi blízko i díky rodině. „Vždycky jsem chtěl být fotbalista. Moji oba rodiče jsou tělocvikáři,“ dodal herec.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.