Dejte pozor, čím malujete na svá velikonoční vajíčka. Experti varují před nebezpečnými barvami
Klasickou velikonoční nadílku už v dnešní době z velké části vystřídaly čokolády a nejrůznější sladkosti, přesto k Velikonocům neodmyslitelně patří i vařená malovaná vejce. Protože nejde jen o pěknou dekoraci, ale většina z nás poté vejce i konzumuje, je potřeba s nimi už od začátku zacházet jako s potravinou. Na co si dát pozor, aby se neproměnila v toxickou hrozbu?
Pokud se chystáte barvit vařená vejce, která budete poté i jíst, zkontrolujte, že máte bezpečná barviva pro potravinářské účely. Rozhodně není vhodné malovat na skořápky vodovkami, temperami a podobnými barvičkami, které mají děti například na výtvarnou výchovu.
Barva se může dostat na vejce a do vašich úst, i když ji okem nespatříte
Přestože vejce před konzumací oloupete a zdají se být čistá, může se barva dostat skrz mikropraskliny i dovnitř a také při loupání malé částečky skořápek ulpívají na vejcích. Vejce navíc budete loupat prsty, které pak mohou přicházet do styku s ústy a opět hrozí pozření nevhodných barviv. Popraskaná vejce, která mají po oloupání barevné žilky na vařeném bílku, rozhodně nejezte, pokud nešlo o bezpečná barviva.
To stejné platí také pro různá lepidla nebo laky a další chemikálie, které jsou pro malování na vařená vejce nevhodná. Pokud byste se některé z těchto výtvarných technik nechtěli vzdát, je lepší pracovat s prázdnými (vyfouklými) skořápkami a vytvořit si kraslice čistě pro dekorační účely. „Můžete vyrobit dvě sady barevných vajec: jednu na vystavení, která nebude konzumována, a druhou sadu k jídlu,“ radí dále experti z Michigan State University.
Čím bezpečně barvit vejce
Na bezpečné barvení vajec můžete kromě potravinářských barviv využít i přírodní zdroje. Příroda nabízí pestrou škálu, a tak vám nemusí chybět ani modrá a fialová nebo sytě žlutá či oranžová. Podrobný návod najdete například v tomto článku.
Dalším zdravotním rizikem u vařených vajec je jejich skladování.
Vejce by neměla být v teple
Velikonoční vejce lidé využívají i jako dekoraci, proto není výjimkou, že kraslice zdobí stůl i několik hodin, a to i při poměrně vysokých pokojových teplotách. FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) přitom varuje, že není bezpečné jíst natvrdo uvařená vejce, pokud nebyla zchlazena do dvou hodin po uvaření. Při pokojové teplotě se mohou začít množit bakterie, zvláště pokud došlo k prasknutí skořápek, i kdyby jen nepatrnému.
Pokud je skořápka neporušená a chystáte se vejce skladované při pokojové teplotě sníst až za několik hodin, zkontrolujte před konzumací, že nevykazují žádné známky závadnosti, jako je nepříjemný zápach či divná barva.
Přečtěte si také: Jak poznat čerstvá vejce a jak dlouho vydrží? Babské rady fungují, mrazák raději nepoužívejte
Jak poznat, že jsou vejce zkažená?
Existuje několik věcí, na které byste si před konzumací vařených vajec měli dát pozor:
- Nechutný zápach je samozřejmě první z nich. Takové vejce vás naštěstí hned odradí, i kdyby zapáchalo jen mírně, měli byste ho raději vyhodit.
- Změna struktury. Slizká nebo křídová textura je dalším znakem zkažených vajec. Pokud se vám vejce svou konzistencí nezdá, raději ho nejezte.
- Zelený nebo šedý žloutek může být i známkou toho, že jste vejce převařili. Pokud ale žloutky mají podivnou barvu a vejce navíc vykazují i některý z předchozích znaků, je zde opět varování: nejíst!
Pokud se bakterie rozmnoží a vy onemocníte, nejčastějšími příznaky této alimentární nákazy bude podle FDA zvracení, průjem, bolest břicha nebo příznaky podobné chřipce.
Jak dlouho velikonoční vejce vydrží
Vejce natvrdo vydrží v lednici až okolo sedmi dnů. Za předpokladu, že jste je správně uvařili, skořápky nejsou popraskané a po uvaření jste vejce buď zchladili a hned od začátku skladovali v lednici, nebo jste je neměli příliš dlouhou dobu v teple. Neloupaná vejce můžete skladovat nezakrytá v misce, pokud jste je už oloupali, je vhodnější vzduchotěsná nádoba a také je potřeba oloupaná vejce sníst dříve, ideálně ještě v ten den.
Zdroje: southernliving.com, huffpost.com, People.com
Podívejte se také, jak se barví velikonoční vajíčka voskem: