Intuitivní stravování: Efektivní způsob, jak si udržet váhu i bez diety
Intuitivní stravování je jednou z možností, jak řídit svůj příjem potravy. Respektive neřídit, ale nechat se intuitivně vést vnitřními pocity. Má to ale jeden háček – je potřeba také používat selský rozum, protože intuice bývá někdy zrádná a mohla by vám přičarovat pár kilogramů navíc.
V zásadě je intuitivní stravování něco, co dělá každý, kdo nepočítá kalorie, nehlídá si makroživiny nebo nejí podle nějakého paradigmatu (paleo, vegan, raw, clean eating, whole, bio atd.). Jedení bez určitých znalostí, plánu, sebekontroly a vůle ale často končí tak, jak to stále častěji vidíme kolem sebe – nadváhou a obezitou.
Intuice znamená dle definice vhled nebo náhled a obvykle pod ní rozumíme náhlé poznání, pochopení, odhad či rozhodnutí, které uděláme, aniž bychom si byli vědomi racionálních důvodů. Ekvivalentem intuice je slovo tušení. Ve vztahu k jídlu by to pak vypadalo tak, že budeme správně tušit, co jíst a toto tušení našemu psychickému i fyzickému zdraví bude prospívat.
Tušení a intuice ale mohou být mnohdy zrádné – třeba takové tušení dát si po obědě čokoládovou tyčinku, protože to tak cítíme, nám může přičarovat během krátké doby několik kilogramů navíc.
V současné psychologii je intuice vnímána jako jev, kdy různé obsahy mysli mohou být v určitý okamžik přístupné našemu vědomí jen v určité míře. Nositel Nobelovy ceny Daniel Kahneman pak vidí jako hlavní dva zdroje intuitivních úsudků rozsáhlou zkušenost a kognitivní heuristiky čili myšlenkové zkratky.
Intuice tedy není nic „citového“, tajemného ani nadpřirozeného, obvykle je výsledkem důmyslných procesů v naší mysli.
10 pravidel intuitivního stravování
Co se týče intuitivního stravování jako konceptu, autoři doporučují deset hlavních pravidel. Prvním je zavrhnutí dietní mentality (přestat držet diety), pak respekt k pocitu hladu (jeho správné vnímání a nasycení), usmíření se s jídlem (není špatné a dobré jídlo), „vypnutí“ jídelní policie v naší hlavě, respektování pocitu sytosti, objevení uspokojení, prožívání emocí bez zneužívání jídla, respektování genetiky a odlišností vlastního těla, cvičení pro pocit, ne spálené kalorie a nakonec pravidlo úcty k vlastnímu zdraví.
Všechna tato pravidla jsou zároveň pravidly selského rozumu v oblasti stravování, ale také všeobecná doporučení – jíst s mírou, pestře a zároveň výživně, respektovat pocit sytosti a hladu a občas si dát něco pro potěšení.
Náš mozek nejde vypnout a intuice je něco, co vychází ze složitějších myšlenkových operací, proto by se dalo říct, že i intuitivní stravování se řídí naším rozhodnutím, vzniklým na základě zkušeností a vědomostí.
Soustřeďte se na jídlo
Pokud se chcete naučit řídit se při jedení víc svými pocity než tabulkami a aplikacemi, v první řadě vypněte televizi, mobil a zavřete časopis. Při jedení se soustřeďte jen na jedení. Vnímejte, jak se při jídle cítíte, jakou má chuť, co s vámi dělá.
Řiďte se hladem, chutí a rozumem
Jídlo si vybírejte podle chuti, ale také podle výživové hodnoty (intuitivně víte, i když třeba neznáte přesná čísla, že je ledový salát méně energeticky bohatý než kobliha). Pokud máte nadváhu, intuice vám určitě napoví, že je vhodnější dát si salát. Tak ji poslechněte. Ten hlásek, který vám říká, že potřebujete cukr, protože jste ve stresu, a že si koblihu zasloužíte, není intuice, ale tlak nabídky, chuť a nerespektování svých pravých výživových potřeb.
Klidně se stravujte intuitivně. Bez počítání a vážení. Řiďte se hladem a chutí. To, jestli vám tento přístup funguje, poznáte podle toho, že si udržíte zdravou hmotnost (nebudete nabírat ani zbytečně hubnout).
Zdroj: Fithall.cz