Úspěšná dieta aneb Jak odolat sladkostem?
Ve stresových situacích tak většina z nás vyhledává činnosti, zvyky, které nás uspokojují, a často jsou to právě zlozvyky, jako je kouření nebo například i pojídání sladkostí.
A proč máme chutě právě na sladkosti? Při stresových situacích se v organismu vyplavují tzv. „stresové hormony“ adrenalin, noradrenalin a kortizol. Jejich úkolem je především zajistit dostatečné množství cukru pro energeticky náročnou situaci.
Poplach!
Spouštějí tedy poplachovou situaci, při které se ve zvýšené míře uvolňuje cukr z jater. Poplach ale také způsobí pocit nedostatku cukru a tedy i to, že máme tendenci dodávat cukr do organismu z vnějšku – saháme tedy po sladkostech. Pak je ale cukru v organismu více, než je zapotřebí, a dochází k jeho přeměně a vytváření tukových zásob.
A proč svalová hmota energetické zdroje nevyužije a nespálí, ale ukládá? V případě poplachu se většina krevního oběhu soustředí na vyživení orgánů životně nejdůležitějších – mozek, srdce, plíce. I když je stres fyziologicky přípravou na útěk, vyživení svalové hmoty je až na druhém místě… A upřímně – kolik lidí ve stresu odběhne od počítače, aby jejich svaly svojí prací nahromaděnou energii spálily? Neznám nikoho.
Hladina cukru kolísá
Druhým problémem je nekvalitní strava. I když máme zcela normální a nijak zásadně vypjatý den, při konzumaci nevhodných potravin = sladkostí, dochází k neustálému kolísání hladiny krevního cukru. Po zkonzumování něčeho sladkého stoupne hladina krevního cukru, která ale u zdravého člověka díky inzulínu poměrně rychle klesá. A jakmile klesne pod normální úroveň, mozek situaci vyhodnotí jako deficit cukru a vyšle požadavek na další příjem něčeho sladkého.
Jezte často
Třetím problémem jsou příliš dlouhé pauzy mezi jednotlivými jídly. Zásoba cukru přirozeně klesá, především díky práci mozku a nervového systému. Když klesne pod normální úroveň, organismus vyšle signál s poptávkou po sladkém. A jsme zpět u bodu dva. Začne kolotoč, ze kterého je jediným východiskem pravidelná konzumace kvalitních, pomaleji se trávících zdrojů energie (celozrnné výrobky, těstoviny, rýže, zelenina..).
Ovšem to, co si mnozí z nás neuvědomují, je, že společně s cukrem organismu většinou dodáme i tuky (čokoláda, sušenky, plněné bonbony, dorty..). A je tu problém na druhou: část cukru ze sladkostí sice organismus využije poměrně optimálně, ale z části vyrobí tuk (triglyceridy = tuky vzniklé z cukrů). A k tomu se přidá ještě tuk, obsažený v nevhodné sladkosti. Výsledkem je únava a pozvolný nárůst tělesné hmotnosti.
Nejlepším řešením problémů je vždy prevence
Jezte proto pravidelně přiměřené porce kvalitních, pomaleji trávících se sacharidů, nezapomínejte na trochu ovoce a více zeleniny a dostatečně kompenzujte stres kombinací aktivního a pasivního odpočinku. To, že vše začíná být v pořádku, signalizuje mizící pocit intenzivní chutě na sladké.
Mohlo by vás také zajímat:
Petr Havlíček, Jste to, co jíte
Uložit