Společnost

13. března 2024 12:33

Marie Makovská

Dodavatelé hadích kůží pro Gucci týrají krajty. Podle organizace PETA je stahují zaživa

Organizace PETA na ochranu zvířat odhalila případ děsivého týrání zvířat. Vyšetřování probíhalo na dvou velkých farmách s krajtami v Thajsku a ukázalo, že krajty jsou zde bity kladivy, napichovány na háky a zaživa stahovány z kůže. Tyto farmy mají kůže poskytovat pařížské společnosti Kering, která zahrnuje i značky Gucci či Saint Laurent.

Na nepřípustné nakládání se zvířaty upozornila organizace PETA, která informace exkluzivně poskytla CBS MoneyWatch. Od té chvíle o týrání krajt postupně informují mnohá zahraniční i česká média. Produkce kůží, které jsou používané i italskou luxusní značkou Gucci k výrobě kabelek, bot a opasků, je podle organizace spojena s brutálním týráním zvířat.

Vyšetřovatelé navštívili Sisatchanalai Python Farm v Sukhothai v Thajsku a Closed-Cycle Breeding International v thajské provincii Uttaradit. Vyšetřování farem probíhalo od února do listopadu loňského roku, přičemž utajení pracovníci natáčeli znepokojivá videa krajt, jak se dál pohybují, zatímco jim zaměstnanci mlátili do hlav kladivy a napichovali je na kovové háky. Pařížská společnost Kering na žádosti o komentář nereagovala.

„Je to kruté a nechutné, mlátí jim do hlavy kladivy a někteří hadi se stále hýbou, když jsou nafukováni vodou,“ řekl vyšetřovatel o svých pozorováních na thajských farmách, kde žije až 15 000 hadů a zabíjejí je v počtu asi 20 až 30 krajt denně. Jak uvedla PETA, vyšetřovatel hovořil pod podmínkou zachování anonymity, aby ochránil svou bezpečnost.

Týrání zvířat se netýká jen jednoho módního domu

Podle organizace World Animal Protection, dříve známé jako World Society for the Protection of Animals, se ale údajné týrání zvířat netýká jen jednoho konkrétního módního domu nebo farmy. „Pokud kupujete módní produkty – kabáty, kabelky vyrobené z kůží divokých zvířat – pocházejí ze zvířat, s nimiž se takto zachází,“ řekla pro CBS MoneyWatch Liz Cabrera Holtz, senior programová manažerka skupiny.

Přečtěte si také: Přežil vlastní smrt a vyhrabal se z hrobu: Příběh psa Bennyho otřásl veřejností

„Krajty, které jsou v Thajsku mučeny a zabíjeny kvůli kůži, patří k odhadovaným 5,5 miliardám divokých zvířat, která jsou komerčně chována každý rok pro použití v módě, tradiční medicíně, zábavě a jako ‚domácí mazlíčci‘,“ říká Cabrera Holtz, která citovala nedávno zveřejněná zjištění. Luxusní značky jako Gucci jsou podle ní součástí problému, proto organizace vyzývá módní domy, aby se zbavily kožešin a kůží a investovaly do inovativních alternativ.

Konec kožešin. Ještěrky, hadi a krokodýli jsou ale stále používáni

Společnost Kering přestala používat zvířecí kožešiny, počínaje značkou Gucci, v roce 2017, ale nepřipojila se k Chanelu, když se luxusní značka rozhodla ukončit používání exotických kůží z ještěrek, hadů a krokodýlů. Měsíce před smrtí návrháře Chanelu Karla Lagerfelda v roce 2019 značka prohlásila, že přestane používat kožešiny a exotické kůže, a uvedla, že je obtížné je eticky získávat. V roce 2018 se tak Chanel stal prvním luxusním módním domem, kterému se to podařilo.

Příšerné zacházení s hady

„Krajty jsou napumpovány vodou, aby se kůže natáhla. Může trvat hodiny nebo dny, než had zemře, a během procesu jsou při vědomí, což se provádí kvůli ochraně kvality kůže,“ popsala Cabrera Holtz a dodala: „Je to tak mučivé, jak to zní. Plazi jsou vnímaví a vyjadřují emoce a bolest jako my, takže je to pro ně tak děsivé a bolestivé.“

Zdroje: cbsnews.com, bild.de, PETA na sociální síti X

Co dělat, když víte o týrání zvířat?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.