Celebrity

11. července 2024 09:21

Tomáš Durčák

Donna z Beverly Hills má postavu jako dvacítka. Přiznala užívání léků na hubnutí

Tori Spelling (51) se zařadila ke stále rostoucímu počtu slavných žen, kterým se podařilo až zázračně zhubnout desítky kilo, načež přiznaly užívání potenciálně nebezpečných léků na hubnutí. Jde o preparáty, které byly původně vyvinuty k léčbě cukrovky a mohou mít řadu vedlejších účinků. Přesto je celebrity svým fanynkám stále častěji propagují jako recept na vysněnou postavu.

Jednapadesátiletá americká herečka, kterou proslavila role Donny v seriálu Beverly Hills 90210, se na pláži pochlubila v neonkových bikinách svou perfektně vypadající postavou. Spelling rozhodně má co ukazovat, kromě bujného umělého poprsí dosáhla pětinásobná matka také skvěle vypadajícího plochého bříška, které by jí mohly závidět i mnohem mladší dívky.

Čtěte také: Léky na hubnutí pomohou předcházet nemocem, tvrdí expert. Pro postavu do plavek ale nebudou

Tori se navíc netají tím, že své štíhlé figury dosáhla díky užívání léků Ozempic a Mounjaro poté, co po porodu posledního potomka, syna jménem Beau, již nebyla schopná vrátit se na svou původní váhu přirozenou cestou. „Nemám se za co stydět, prostě jsem nedokázala kila z těhotenství shodit,“ hájila herečka užívání preparátů ve svém podcastu Misspelling.

„Měla jsem velké štěstí, že po prvních čtyřech porodech se mi bez větších problémů podařilo těhotenská kila vždy shodit,“ dodala herečka s tím, že když se jí v roce 2017 narodil syn Beau, kila už jí v tehdejších 44 letech náhle dolů nešla. „Předtím jsem nikdy v životě mimo těhotenství nevážila více než asi 54 kilo, ale po pátém porodu jsem už zůstala na nějakých 72, 73 kilech,“ vysvětlila Tori Spelling s tím, že dle lékaře za zhoršení schopnosti hubnout po porodu mohl její pokročilý věk.

Čtěte také: Lékařka radí: Kolik a jakých tekutin máme vypít, abychom se vyhnuli nadváze?

Představitelka Donny, která kromě syna Beaua vychovává po rozchodu s manželem Deanem McDermottem ve střídavé péči ještě Liama (17), Stellu (16), Hattie (12) a Finna (11), se však se svou postavou odmítla smířit. A nakonec vyzkoušela dnes stále populárnější léky na hubnutí, jimž propadá stále více celebrit i obyčejných lidí. Veřejné hlásání toho, že tyto preparáty jsou ideální cestou ke štíhlé postavě, však není od slavných žen příliš zodpovědné.

Před vedlejšími účinky varují odborníci i studie

Nějaké nežádoucí účinky má sice prakticky každý lék, ale tyto injekce na hubnutí jich v sobě skrývají celou řadu. Americká klinická studie z roku 2022 zkoumající uživatele původně diabetického léku semaglutid pro zhubnutí zjistila, že téměř polovina z nich (přesně 48,6 %) si stěžovala na negativní vedlejší účinky. Nejčastěji šlo o nevolnost či zvracení, a to u každého třetího člověka. Každý desátý pak trpěl průjmem. Objevily se však i stížnosti na zácpu nebo únavu. Jednotky procent pacientů pak léčbu dokonce musely kvůli vedlejším účinkům zcela přerušit.

Čtěte také: Od přírody hubení. Vědci objevili vzácný gen štíhlosti, je vrozený a nemá ho každý

Předseda České obezitologické společnosti Martin Haluzík na nedávné tiskové konferenci potvrdil, že pokud lidé díky účinné látce semaglutid dokáží zhubnout, mohou se vyhnout budoucím komplikacím spojeným s obezitou, které by mohly být na léčbu nákladnější i komplikovanější. „Tyto léky zvyšují úspěšnost hubnutí a snižují počet relapsů,“ podotkl profesor Haluzík. Zároveň však zdůraznil, že je zásadní dodržovat doporučené dávkování a v žádném případě jej nikdy nenavyšovat.

Spíš ve výjimečných případech již vědci při užívání léků na hubnutí sledovali i závažnější komplikace. Patřily mezi ně mimo jiné zánět slinivky, zhoršení funkce žlučníku či ledvin nebo zvýšení srdeční frekvence. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) navíc varuje, že u těchto léků existuje vyšší riziko vzniku rakoviny štítné žlázy. Evropská léková agentura (EMA) zase má podezření, že léky mohou negativně ovlivňovat psychiku a zvyšovat riziko sebepoškozování i sebevražedných myšlenek.

Více méně všechny instituce se pak shodují na tom, že je potřeba dalších vědeckých studií k tomu, aby byl účinek těchto léků na pacienty, kteří netrpí diabetem, pro jehož léčbu byly původně vyvinuty, lépe zmapován. A fakt, že podpora hubnutí není primárním účinkem preparátů typu Ozempic či Mounjaro, by rozhodně měl mít na mysli každý, kdo o jejich užívání třeba jen přemýšlí.

Jak hubnout, abyste byli konečně úspěšní? Podívejte se na rozhovor s odborníkem:

Sdílejte článek
Štítky Tori Spelling hubnutí nadváha Beverly Hills 90210 Tori Spellingová Ozempic léky na hubnutí

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.