Životní styl

10. listopadu 2022 12:39

Tomáš Durčák

Drahé svatomartinské hody: Za husu si dost připlatíte. Restaurace volí alternativy

Svatomartinská husa letos vyjde draho

Podzim a zima s sebou letos ve světle ekonomické i energetické krize nepřinášejí jen obavy z citelně chudších Vánoc, ale i četných předvánočních svátků. Prvním z nich bude 11. listopadu svátek svatého Martina, kdy je tradicí pochutnat si na svatomartinské huse. I ta však letos vyjde dráž, a někteří proto zvažují její nahrazení levnějším masem.

České domácnosti se aktuálně připravují na nejdražší Vánoce, jaké pamatují. Nezadržitelně rostoucí inflace v letošním roce způsobila citelný růst cen prakticky všech potravin. Češi si tak například za mouku připlatí o 80 procent více než loni. Kupříkladu máslo zdražilo o polovinu. Domácí pečení cukroví tak v průměru hospodyňky letos vyjde o třetinu dráž než v roce 2021.

Ceny hus vzhůru nežene jen inflace, ale i ptačí chřipka

Zdražení svatomartinských hodů však kromě inflace způsobil i fakt, že čeští chovatelé se loni i letos potýkají s ptačí chřipkou. Kvůli ní již museli dle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležela vybít asi 300 tisíc kusů chovné drůbeže. „Chovy hus nepříznivě ovlivnila epidemie ptačí chřipky v loňském roce, přičemž několik případů se objevilo i letos,“ řekl pro iDnes.cz.

Kvůli komplikacím tak letos čeští chovatelé zaznamenali narození asi 139 tisíc housat, což je o 24 % méně než loni, kdy šlo o 167 tisíc housat. Další ránu konečné ceně za husy pro spotřebitele dala dle předsedkyně drůbežářské unie Gabriely Dlouhé skutečnost, že letos zdražily krmné směsi o 30 až 80 procent a podražily samozřejmě i energie. „Větší chovatelé hus zdražili o deset, maximálně dvacet procent,“ řekla pro Blesk.cz.

Restaurace svatomartinské menu zdražily o desítky procent

„Je to hrozné, ale ta husa i to stehno jsou prostě drahé a v dnešní době si nemůžeme dovolit udělat nákup, a když se to neprodá, tak to skladovat,“ řekl ČTK Jiří Vítek, provozovatel restaurace v Sokolově, která letos podává svatomartinskou husu již 16. rokem. Vůbec poprvé však tento rok zájemci musí dopředu zaplatit rezervační poplatek 300 korun.

Ty nejlepší recepty na svatomartinskou husu najdete ZDE

Některé podniky kvůli cenám hus přistupují k alternativním pokrmům. „Husí stehna jsou tak drahá, že bych musel hlavní chod dát za 500 korun, a to by asi nikdo nedal,“ řekl provozovatel brněnské restaurace Dalibor Beil. Místo pečené husy tak jeho podnik bude nabízet jako hlavní chod speciality z husích jater s cenovkou kolem 230 korun.

Dolehla na vás energetická krize? Máte vážné obavy, že kvůli inflaci a rostoucím cenám neuživíte svou rodinu? Chcete dát návod ostatním, jak právě vy složitou situaci zvládáte? Pokud máte zájem, podělte se o své životní příběhy a napište nám na lifestyle@iprima.cz. Nezapomeňte uvést kontakt na sebe a informaci, z jakého regionu ČR pocházíte.

Mnozí místo hus letos sáhnou po levnější kachně

„Vím, že některé restaurace uvažují o nahrazení husy kachnou,“ řekla pro ČTK majitelka hradecké restaurace Renáta Čapková. Jde zpravidla o podniky, které se obávají toho, že husí hody s cenovkou kolem 500 korun letos spousta zákazníků nebude chtít zaplatit.

18 skvělých receptů na husu a kachnu

Cena za kilogram kachny navíc aktuálně vychází přibližně o 50 % levněji než stejné množství husy. „Jako lidová jídelna bychom nemohli a ani nechceme nabízet v dnešní době jídlo za více než 350 Kč. Jako náhradu vám nabídneme 1/2 kachny s červeným zelím a třemi druhy knedlíků za 195 Kč,“ uvedla na svých sociálních sítích Lidová jídelna Těšnov.

Sdílejte článek