Hanu týral její expřítel. Teď dostala šanci na lepší život pro sebe i své dcery

Jak se staví sen - extra (3) - upoutávka

Hana to jako matka samoživitelka v životě neměla jednoduché. Bývalý partner ji psychicky týral a ona vychovávala sama čtyři děti. Teď ale ona i její dcery dostanou nový životní náboj. Co jim alespoň částečně vynahradí strastiplné roky?

Vychovávat sama čtyři dcery není zrovna ten nejjednodušší úkol. Paní Hana o tom ví své. Dvě holky už jsou sice samostatné a pryč z domu, další dvě má čtyřnásobná máma stále pod jednou střechou. Nejstarší tři dcery měla s prvním manželem, se kterým má dobrý vztah, jen jim to přestalo klapat. V dalším případě příliš štěstí neměla. Její druhou láskou se stal muž, který rozhodně nebyl ideální partner. Hanku totiž psychicky týral. Ta nakonec po nějaké době s pomocí rodiny konečně sebrala sílu a odvahu a z domácího pekla odešla. Vrátila se do domu po babičce, o který se sice vzorně stará, ale na větší úpravy však sama nestačí.

Hana si přeje to nejlepší pro své děti

Paní Hana pracuje jako kuchařka ve školní jídelně, a tak zřejmě nikoho nepřekvapí její láska k jídlu. Ráda peče i vaří. Momentálně je bez partnera a jako matka samoživitelka vyjde s penězi jen tak tak. Přesto za sebou nemá žádnou půjčku, dluhy, exekuci či osobní bankrot. Hana působí velice skromně a jejím největším přáním je, aby se měly dobře hlavně její děti. Společně s dcerami žijí v domě, který zdědila po své babičce. V domě jsou udělané odpady, elektrika, dlažba. Na víc nenašetřily.

Dcery mají společný pokoj, což nedělá dobrotu, a paní Hana nemá finanční prostředky na vybudování dvou samostatných dětských pokojů. Nejdůležitější je asi pokoj pro starší dceru, která by v něm uvítala větší postel, vše ve světlých barvách a celkový design odpovídající mladé slečně. Pokoj pro mladší dceru by měl mít vše, co potřebuje – pracovní stůl, židli, lampičku, skříň nebo polici na školní potřeby. Zbytek pokojíčku by měl být stále ještě v dětském duchu – dcera má ráda panenky a princezny. Pokud by Hana měla chtít něco pro sebe, přála by si oddělit ložnici od obývací části dveřmi a má ráda bílou barvu.

Designérky se rozhodly pro styl romantického venkova

„Starý vesnický domek a viditelná snaha Hanky o jeho lehce romantizující vybavení nás jednoznačně navedly k venkovskému stylu. Mezi první ideje patřily dřevěná podlaha, bílý nábytek a bílé interiérové dveře, které jsme později doplnily stylovými tapetami v přírodních barvách. Původní prioritou proměny bylo řešení dvou samostatných dětských pokojíků. K nim jsme přirozeně přidaly vstupní chodbu, která bude po proměně důstojnou cestou od hlavního vchodu do obou pokojů. To se nám ale s ohledem na Hančinu těžkou životní situaci zdálo málo, a rozhodly jsme se proto udělat jí radost ještě kuchyní. A protože kuchyně přímo navazuje neuzavřeným otvorem na obývací pokoj, cítily jsme, že by bylo ideální zvládnout i jeho proměnu. Jenže to už se nám zdálo moc a měly jsme z extrémně velkého rozsahu proměny obavy, protože loni si podobný rozsah zcela výjimečně vyžádal jeden den úprav navíc,“ strachovaly se designérky Renata Pápai a Veronika Haroldová.

Hned na začátku proměny se musely designérky poprat se zásadním problémem. A to, že jeden z dětských pokojů je průchozí do druhého. „Snažily jsme se tento handicap vyřešit prioritně úpravou dispozice. Bohužel vytvoření chodby podél stěny s oknem do dvora by přednímu pokoji vzalo denní světlo a možnost přirozeného větrání a nové okno v protilehlé stěně nebylo možné probourat. Na druhé straně pokoje zase vybudování chodby překážely schody na půdu. Nakonec jsme se tedy po velkém váhání rozhodly tento handicap zmírnit vhodným rozdělením pokojů mezi obě dcery s ohledem na jejich rozdílný věk a soukromí průchozímu pokoji zajistit zónováním v rámci interiéru,“ popsaly odbornice těžkosti, se kterými se v rámci projektu musely popasovat.

Největším problémem byla elektřina

„Při samotné realizaci stavby byla největším problémem rozhodně elektřina. Oba řešené dětské pokoje jsou ve staré části domu, kde byly původní, velmi staré a zcela nevyhovující elektrické rozvody. Bylo třeba jejich kompletní předělání včetně reorganizace hlavního rozvaděče. Díky velkému objemu sekání ve starých zdech, které se místy doslova sypaly, začala stavba postupně nabírat zpoždění, a dokonce jsme musely navyšovat množství závozu stavebního materiálu, a to hned několikrát. Velký rozsah, špatné zdivo a vysoká vlhkost vzduchu v týdnu, který kompletně propršel, vedly k problémům s vysycháním zaházených šliců, což výrazně zdramatizovalo náš závod s časem,“ vzpomínaly dámy na dramatické chvíle při realizaci.

Odborníci z pořadu Jak se staví sen před sebou budou mít nelehký úkol. Plánovaná rekonstrukce se kvůli řadě okolností protáhne. Jak se popasují s přáním jednotlivých dam, uvidíte v pátek ve 22:00 v pořadu Jak se staví sen na Primě. Jak se jim to podařilo? Posuďte sami.

Sdílejte článek
Štítky kuchyně Jak se staví sen láska design styl proměna chodba TV Prima Veronika Haroldová FTV Prima dům Jak se staví sen 2023 Renata Pápai

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.