Celebrity

8. srpna 2023 16:30

David Laštovka

František Němec prožil bouřlivá léta. Žena to s ním neměla lehké, v hospodách se rval

Herecká legenda František Němec, který slaví 80. narozeniny, si svůj osobní život pečlivě střeží. Skandály se mu na rozdíl od jiných kolegů obloukem vyhýbají. Jaké je jeho soukromí a proč se nepovažuje za ideálního manžela?

František Němec má pověst věčného kliďase a pohodáře, kterého jen tak něco nerozhodí. Muže, pro něhož je na prvním místě především morálka. Od roku 1972 žije ve spokojeném manželství s paní Ivanou, s níž má dvě dcery. Jak ale s odstupem let přiznal, ne vždy byl ukázkovým manželem. „Moje paní to se mnou neměla lehké. Některé okamžiky bych ze svého života vyzmizíkoval, abych se k nim nemusel vracet,“ prozradil před časem upřímně v rozhovoru pro deník Právo.

Čtěte také: Bouřlivá láska Miroslava Macháčka a o 41 let mladší Vilmy Cibulkové. Zlomila mu srdce

Byly doby, kdy se dokonce i rval v hospodách. „To se ale pral alkohol, ne já,“ vzpomínal s úsměvem. Jeho tolerantní manželka mu vždycky všechno dokázala odpustit a celý život při něm obětavě stála v dobrém i ve zlém. „Ona by nebyla ráda, kdybych o ní mluvil, i když by si to zasloužila,“ prohlásil Němec. Se svou ženou se nyní nejvíce radují z vnoučat. „Být dědečkem je nepopsatelné. Na jednu stranu bych chtěl být s nimi déle, ale je to i únavné. Ale jsem rád, že život takhle jde, jsou děti, zeťové a vnuci,“ přiblížil herec.

Boj s cukrovkou a cigaretami

Až na cukrovku, s níž dlouhá léta bojuje, a závislosti na cigaretách, které se nikdy nedokázal zbavit, prožívá spokojené stáří. „To je boj, který jsem nevyhrál. Zlobím se na sebe. Přitom se mi podařilo pět let nekouřit. Pak jsem si při nějaké příležitosti zapálil v domnění, že to zvládnu, jako jeden můj přítel, ale cigareta zvládla mě,“ povzdechl si herec.

František Němec se narodil v Sezimově Ústí do rodiny elektrikáře. Při studiích na gymnáziu začal hrát divadlo u ochotníků a po maturitě zamířil na DAMU. První divadelní angažmá získal v Městských divadlech pražských, kde strávil 18 let. Následně se stal členem činohry Národního divadla v Praze, kde se mu brzy dostávalo titulních rolí. Ztvárnil například Shakespearova Hamleta nebo Goethova Fausta. Před kamerou se nejvíce proslavil v televizních komediích režisérky Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

František Němec oslavil osmdesátku na divadelním pódiu

Mohlo by vás zajímat: Marie Poledňáková začínala kariéru u soustruhu. Čím si ji získal Tomáš Holý?

Kromě herectví působí také v dabingu. Svůj hlas propůjčil například detektivu Randallovi v britském seriálu Randall a Hopkirk nebo slovenskému herci Michalu Dočolomanskému alias Nicku Carterovi v komedii Adéla ještě nevečeřela. V letech 1982 až 1990 působil jako pedagog na DAMU. V roce 1998 získal Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon a v roce 2021 mu byla udělena Cena Františka Filipovského za dlouhodobé herecké mistrovství v dabingu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.