Celebrity

9. května 2024 11:01

David Laštovka

Otto Šimánek alias Pan Tau byl hrdinou dětských srdcí. S jedinou dcerou ale nevycházel

Od smrti herce Otto Šimánka, kterého nejvíce proslavila postava Pana Tau, 8. května uplynulo 32 let. Zemřel ve věku 67 let. Jaké bylo soukromí umělce, který se stal hrdinou dětských srdcí nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí?

Otto Šimánek se během života oženil dvakrát. S první manželkou Hermínou Jarešovou, která zemřela na rakovinu, měl dceru Alexandru. S tou ale příliš dobře nevycházel. Zklamala ho tím, že už ve svých šestnácti letech otěhotněla. Několik let spolu nemluvili a nevídali se. Po smrti své ženy byl několik let sám a smutek zaháněl prací. Právě díky ní se znovu dokázal zamilovat, a to do kostýmní návrhářky a scénografky Ludmily Muchové, která se stala jeho druhou manželkou a byl s ní až do konce svého života.

Dvakrát přežil svoji smrt

Otto Šimánek se potýkal s vážnými nemocemi a dvakrát přežil svoji smrt. Poprvé když na chalupě dostal těžký oboustranný infarkt. Podruhé měl vážnou mrtvici. Ze zdravotních problémů se pokaždé jako zázrakem dokázal dostat bez jakýchkoliv následků. Podle své druhé manželky Ludmily přitom na své zdraví příliš nedbal a k lékařům chodil teprve tehdy, kdy už nebylo zbytí. Stejně tak to bylo i s rakovinou, která napadla jeho tělo. Do nemocnice přišel bohužel už pozdě. Lékaři mu nedávali žádnou šanci, pak ale svitla naděje.

Přítel z Německa mu chtěl zachránit život

Týden před smrtí mu zavolal jeho přítel z Německa a nabídl pomoc. Ve své zemi měl známé špičkové lékaře, kteří mnohdy dokázali zázraky. „Říkal, že ho tam z toho určitě dostanou a že si pro něj jede z Mnichova do Prahy. Měla jsem jen zařídit u lékařů, aby ho převezli, že ho zachrání. Jenže ten den Otto upadl do kómatu, z něhož se už neprobral, a po sedmi dnech zemřel,“ přiblížila vdova v televizním dokumentu Příběhy slavných.

Vyučil se elektromechanikem, narodil se v lékárně

Otto Šimánek přišel na svět na dosti nezvyklém místě. Narodil se na pultě lékárny, kde jeho maminku nečekaně přepadly porodní bolesti. O divadlo se sice zajímal už ve škole, nakonec se ale vyučil elektromechanikem. Ve volném čase hrál divadlo pouze jako ochotník. Velký talent v něm spatřil starší kolega Jindřich Plachta, s kterým pak kočoval v jeho Divadle pod Plachtou. Sedm let působil v angažmá ve zlínském divadle, rok v Ostravě. Většinu herecké kariéry prožil v Městských divadlech pražských, kde působil dvaatřicet sezón.

Herec Pavel Trávníček zavzpomínal na natáčení Popelky:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 5. 2024

Dnes byste mohli dobře psát beletrii nebo publicistiku. Je docela dobře možné, že jste o nějakém literárním oboru uvažovali. Proč váháte? Nikdy není pozdě. Najděte si čas na napsání příběhu. Pokud máte negativní postoj k věcem, které děláte, jak chcete něco udělat, Berani?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.