Celebrity

8. května 2022 06:05

David Laštovka

Otto Šimánek alias Pan Tau přišel k lékařům pozdě. Stačil jeden den a mohl žít

Seriály zdarma on-line na iPrima.cz

Proslavil se jako Pan Tau, usměvavý chlapík s kouzelnou buřinkou, který se stal hrdinou tisíců dětských srdcí. Celkem natočil 33 dílů a tři celovečerní filmy, které se vysílaly nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí a zajistily mu nesmrtelnou slávu. Od smrti slavného herce Otto Šimánka, který zemřel 8. května 1992 ve věku 67 let, právě uplynulo smutných třicet let. Jaký byl jeho život? Pojďme si o něm připomenout 7 největších zajímavostí.

Narodil se na pultě lékárny
Jeho maminka jela nakupovat a v lékárně na ni přišly nečekané porodní bolesti. Ottu tak přivedla na svět přímo na pultě lékárny. Otec byl synem kováře, matka dcerou hajného. Měl ještě staršího bratra Jaroslava.

Vyučil se elektromechanikem
O divadlo se sice zajímal už ve škole, působil v ochotnickém souboru, nakonec se ale vyučil elektromechanikem. Velký talent v něm rozpoznal starší kolega Jindřich Plachta, s kterým pak Otto kočoval v jeho Divadle pod Plachtou. Sedm let působil v angažmá ve zlínském divadle, rok v Ostravě. Většinu herecké kariéry však prožil v Městských divadlech pražských, kde hrál od roku 1958 do roku 1990.

První manželka zemřela na rakovinu
Byl dvakrát ženatý. S první manželkou Hermínou, která později zemřela na rakovinu, měl dceru Alexandru. Jeho druhou ženou se stala kostýmní návrhářka a scénografka Ludmila Muchová, s níž byl až do konce svého života.

Dvakrát přežil smrt
Poprvé během svého pobytu na chalupě dostal těžký oboustranný infarkt. Podruhé vážnou mrtvici. Ze svých vážných zdravotních problémů se pokaždé až obdivuhodně dokázal dostat bez jakýchkoliv následků.

Stačil pouhý den a mohl žít
Podle druhé manželky Ludmily přitom na své zdraví příliš nemyslel a k lékařům chodil až když už nebylo zbytí. I s rakovinou dorazil do nemocnice pozdě. Musel rovnou na operaci a prognózy nebyly příznivé. Pak mu ale zavolal jeho velký obdivovatel z Německa a nabídl pomoc. Ve své zemi osobně znal známé špičkové lékaře, kteří mnohdy dokázali zázraky. „Říkal, že ho tam z toho určitě dostanou a že si pro něj jede z Mnichova do Prahy,“ přiblížila Ludmila v dokumentu Příběhy slavných. Bohužel, v den, kdy se měl převoz uskutečnit, Šimánek upadl do kómatu a po dalších sedmi dnech v nemocnici zemřel. Možná stačilo přijít o den dřív a mohl žít. To už jsou ale jen kdyby…

Mistr pantomimy
Na Pražské konzervatoři a DAMU vyučoval pantomimu. Mezi jeho žáky patřil například i Petr Čepek. Všichni na něj vzpomínali jako na skvělého kantora, který je mnohé naučil, byl ochotný a vstřícný a pro každou jejich lumpárnu měl pochopení.

Na nejslavnější roli, která mu přinesla slávu a peníze, byl pyšný
Zatímco někteří herci, které proslaví jedna jediná role, si občas stěžují, že se pomyslné škatulky nikdy nezbaví, on byl za ni nesmírně vděčný. S humorem a nadsázkou vzpomínal, že na rozdíl od svých milých kolegů se nemusel učit skoro žádný text. Ve filmech o Panu Tau byl totiž němý.

Sdílejte článek
Štítky Německo smrt rodina manželka rakovina Praha Pan Tau Pražská konzervatoř Otto Šimánek Jindřich Plachta Divadlo pod Plachtou Petr Čepek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.