Životní styl

30. srpna 2024 06:00

Ema Bártová

Hlídání vnoučat není žádná povinnost. Mladá rodina si ho nemůže nijak nárokovat

Být prarodičem může být nevděčné. Na jedné straně mladé rodině může vadit, když jim starší generace mluví do výchovy, na straně druhé si může stěžovat, že babička s dědečkem moc nejeví zájem o vnoučata a nechtějí je hlídat, ačkoli v jiných rodinách to tak funguje. Jenže je zrovna tohle jejich povinnost?

V jedné rodičovské internetové skupině před pár dny vzbudil diskusi příspěvek ženy, která si velmi obšírně stěžovala na svou tchyni. Líčila, že se s matkou svého muže snaží mít roky dobré vztahy, že spolu vycházejí a neměly nikdy žádný konflikt.

Čtěte také: Mít dítě je luxus, mnoho lidí to odkládá, říká expertka. Vypočítala, kolik stojí výchova

Teď se ale pohádaly, protože mladá žena, dvojnásobná matka, si postěžovala, že babička v podstatě vůbec nehlídá vnoučata. Přesněji řečeno, nehlídá dvě děti, které má s jejím synem. Ale přitom  tchyně několikrát týdně různými způsoby obstarává podobně staré dvě děti své dcery.

Přispěvatelka to považuje za velmi nespravedlivé, nevysvětlitelné a chce, aby se to změnilo. Tchyně však na stížnost reagovala uraženě a místo, aby se komunikace posunula dál, víceméně ustala.

Diskutující dospěli k celkem jednoznačnému závěru - hlídání dětí není prarodičovská povinnost a nikdo si ho nemůže nárokovat, i když spousta prarodičů vnoučata hlídá a všelijak se jim aktivně věnuje. V tomto konkrétním případě má zřejmě starší žena nejspíše blíže k dceři než ke snaše, a proto pomáhá především jí. Možná i předpokládá, že o potomky druhé rodiny by se stejně naopak mohla starat snašina matka, to ale nejde, protože na rozdíl od tchyně ještě chodí do zaměstnání.

Čtěte také: Řada rodičů kvůli školákům sahá po půjčce. Starší pomůcky mohou vést k šikaně, míní psycholožka

"Rodiče by neměli být dotčení, pokud prarodiče nechtějí nebo nemohou hlídat. Není to jejich povinnost. Oni už vychovali vás nebo vašeho partnera/partnerku. Možná si už odvykli a tu velkou zodpovědnost nechtějí přijmout. Někdy už sami cítí, že jim ubývá sil a že by na děti nestačili," uvedla psycholožka Markéta Antošová z webu Psychologie.cz. Hlídání podle ní nejsou bezplatné jesle.

Máme svůj život, nejen vnoučata

Sociologové už nějakou dobu pozorují, že prarodiče v Česku, zvláště ve velkých městech, hlídají vnoučata méně než dříve - roli hraje přece jen vyšší dostupnost různých forem zařízení pro děti, ale také fakt, že čím dál více prarodičů zůstává do poměrně vysokého věku aktivních, cestují, vzdělávají se, věnují se svým koníčkům nebo i v důchodovém věku pracují.

Anebo jsou prarodiče kvůli tomu, že mladší generace mateřství dlouho odkládala, už ve věku, kdy se na hlídání vnoučat nemusí cítit psychicky ani fyzicky.

Čtěte také: Dcera nechce zeleninu, syn sní jen kuřecí nuggety. Co dělat, když děti odmítají jídlo

Čas strávený s vnoučaty navíc může mít mnoho podob a nemusí jít jen o hlídání, tedy péči o děti v době, kdy jsou jejich rodiče v práci nebo chtějí jít třeba do kina, nebo rovnou jet na víkend pryč. Podrobně to před několika lety popsal sociologický projekt Prarodičovství v současné české společnosti autorek Jaroslavy Hasmanové Marhánkové a Martiny Štípkové. Podle nich se případná pomoc a podpora ze strany babiček a dědečků dělí na dvě skupiny - jedna se zaměřuje skutečně hlavně na základní potřeby dítěte v případě, že to rodiče nedokážou vyřešit jinak, druhá pak na zprostředkování zážitků.

Socioložky popsaly i poměrně častý model babička jako návštěva, při němž se kontakt s prarodiči omezuje pouze na občasné rodinné návštěvy a pak ještě typ nepřítomní prarodiče, tady je kontakt s vnoučaty minimální či žádný. Všechna tato nastavení se běžně vyskytují a nelze po prarodičích chtít, aby je změnili, pokud sami nemají zájem.

Podívejte se na doporučení ohledně dětí a kapesného

Ozvou se jen, když chtějí pohlídat vnoučata

Prarodičům může vadit i smrsknutí jejich role právě jen na hlídače dětí, na ty, kdo je občas odněkud vyzvednou a obstarají, aniž by se někdo zajímal o ně samotné. Trefně to popsala americká fejetonistka Marcia Kester Doyle, která se sama setkala se stupňujícími se požadavky na hlídání dětí ze strany své dcery. "Existuje mnoho důvodů, proč se někteří prarodiče vyhýbají hlídání dětí, a žádný není z nedostatku lásky k vnoučeti. Moje generace je zvyklá mít nabitý program a být společensky aktivní, takže je trochu troufalé očekávat, že všichni prarodiče obětují velkou část svého času hlídání dětí. Také nátlak na hlídání dětí může být zraňující. To platí zejména pro rodiče, kteří se o prarodiče nijak nezajímají, dokud nepotřebují jejich pomoc. Prarodič, který se cítí nedoceněný, bude méně ochotný se zapojit," napsala autorka fejetonů.

Zdroje: Yahoo.com, Psychologie.cz, Sancedetem.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.