Celebrity

1. ledna 2023 11:21

Anna Fedorov

Mám starobní důchod i prospěchové stipendium, pochlubil se textař Michal Horáček

Michal Horáček v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Oblíbený textař Michal Horáček je zřejmě věčným studentem. Před třemi roky se totiž vrátil do školních lavic. Tentokrát ho zlákaly dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS prozradil, jak se mu na škole daří. V rozhovoru s moderátorkou Radkou Červinkovou mimo jiné zavzpomínal na své mládí a přiznal, že dodnes považuje létání do ciziny za privilegium a životní štěstí.

Michal Horáček má ve svém rodu nositele Nobelovy ceny i modrou krev. Studoval žurnalistiku, ovšem na zásah Státní bezpečnosti (Stb) musel studia ukončit, a strávil nějaký čas ve vazbě. Ke psaní se vrátil a obdržel za něj dokonce novinářskou cenu a stipendium ke studiu v Americe.

V minulém režimu se živil jako bookmaker a také hrál karty. Po sametové revoluci, k jejíž zdárnému průběhu významně přispěl, začal podnikat. Založil u nás první sázkovou kancelář a po jejím úspěšném prodeji se věnuje už jen výhradně svým koníčkům.

Docházím na regulérní denní studium a půvabné je, že jsem nejenže mnohem starší než studenti, ale i profesoři

„Moje maminka, tatínek i prarodiče. Všichni měli akademické tituly a já jsem byl dlouho první z rodiny, kdo ten titul neměl. Cítil jsem to jako závazek a nechtěl jsem být černou ovcí. Problém byl, že jsem docela dlouho žil v jiném čase, než moji předci – v době komunismu. Bylo těžké studovat po začátku normalizace něco, co by nebylo v humanitních oborech a ovlivněno marxisticko-leninskou filozofií. Nechtělo se mi do toho, protože jsem to považoval za nikoli úplně skutečné vzdělání,“ řekl na úvod Horáček.

Vše se změnilo po sametové revoluci v roce 1989. „Jakmile se otevřely možnosti, tak sice jsem byl už v pokročilejším věku než obvykle bývají studenti vysokých škol, ale přesto jsem později šel studovat na fakultu humanitních studií a v devětapadesáti letech jsem dosáhl doktorátu,“ řekl známý textař a pochlubil se zprávou, že je z něj opět student.

„Jsem studentem dějin umění. Docházím na regulérní denní studium a půvabné je, že jsem nejenže mnohem starší než studenti, ale i profesoři. Pouze jedna paní profesorka je o něco málo pokročilejšího věku,“ řekl sedmdesátiletý Horáček. „A přestože vím, že tím vzbudím závist, tak se nemůžu nepochlubit, že mám starobní důchod, ale také prospěchové stipendium,“ doplnil s úsměvem někdejší kandidát na prezidenta.

Vyhazov ze školy kvůli zfalšovanému razítku

Známý textař v pořadu Povídej vzpomněl i na svá studia žurnalistiky. „Na školu jsem nastoupil v roce 1969, kdy ještě nebyla normalizace. Se začátkem normalizace se to na škole výrazně změnilo. Absolvoval jsem sedm nebo osm semestrů. Měli jsme předměty jako politická ekonomie či dějiny mezinárodního dělnického hnutí a další nesmysly. Nebylo to to, co jsem očekával,“ prozradil Horáček s tím, že ho z fakulty začátkem 70. let vyloučili kvůli zfalšovanému razítku na výjezdní doložce pro cestu do Spojených států. Celý rozhovor sledujte v pořadu Povídej v neděli 8. ledna 2023 od 21:25 na CNN Prima NEWS.

„Vždycky jsem toužil překonávat okolnosti. Do Ameriky jsem chtěl hlavně proto, že tenkrát to nebylo vůbec možné. Touha, překonat tuhle překážku, byla ve mě natolik usazená, že ještě dnes, kdykoliv odlétám z Ruzyně a ocitnu se v jiné zemi, pořád to považuji za velké privilegium a životní štěstí. A chtěl bych říct každému, kdo tuto skutečnost považuje za samozřejmost, že to tak není. Prožil jsem většinu života v předchozím systému, který byl nepřátelský vůči svým lidem i svobodám,“ uzavřel Horáček.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.