Vánoční romská kuchyně je plná chutí. Střívka plněná bramborami nezatíží rozpočet
Vánoce u Honzy Bendiga - Prostřeno! S30 (173)
Rodinné setkávání se pojí s vařením. A Romové to nemají jinak. Na následujících řádcích se můžete inspirovat recepty na pokrmy, které se objevují na vánočním stole v romských rodinách. Můžete se přesvědčit, že tato kuchyně není jen o holubkách.
Vánoční svátky jsou nejen o setkávání s rodinou a přáteli, duchovním rozjímání nebo odpočinku, ale z velké části také o jídle. Inspiraci, co o svátcích uvařit, najdete v romské kuchyni. Je jednoduchá, chutná a levná. Z pár surovin vykouzlíte hody. Připomeňte si tradiční vánoční recepty, které nejsou těžké na přípravu a vaši rodinu určitě potěší. Řadu z nich jste mohli vidět v pořadu Prostřeno! Naposledy vánoční menu vařil zpěvák Honza Bendig.
Pišot se vaří ve vroucí vodě
Pišot může mít sladkou i slanou podobu. Jde o taštičky z těsta, které se skládá z mouky, vody a v některých variantách vajíčka. Na čtverce těsta se položí náplň, přeloží se a uvaří ve vroucí vodě. Často se používá náplň z brambor, koření a sýra, do sladké verze se přidává tvaroh a povidla. Bezmasá varianta pišotu je postní vánoční pokrm.
Fazolová polévka pro období půstu
Romská fazolačka je opět bezmasé jídlo vhodné na období půstu. Vaří se z namočených fazolí, kořenové zeleniny, přidá se mletá paprika, jíška a na závěr domácí flíčky nebo noky – lečka. Ty se zavaří do polévky a může se servírovat. Kdo se neobejde bez masa, může přidat nějakou uzeninu.
Marikle neboli cikánský chléb
Placky marikle jsou přílohové placky z mouky, kefíru a soli. Říká se jim i cikánský chléb. Jsou připraveny rychle, pečou se nasucho a dají se jíst mnoha způsoby. V pořadu Prostřeno! jsme viděli hned několik variant. Někdy jsou křupavé, jindy měkké a nadýchané.
Každá hospodyňka je pyšná na své holubky:
Holubky dělá každá hospodyňka po svém
Tradiční romské jídlo, které se obvykle podává na rodinných oslavách včetně Vánoc. Uvaří se hlávka zelí, ze které se odřízne košťál a oddělí jednotlivé listy. Do těch se balí směs masa, koření a rýže. Holubky se následně vaří nebo pečou. Někdo přidává uzené maso, vývar, kyselé zelí, objevuje se i varianta, kdy se uvařené závitky zapečou dokřupava v troubě a podávají se s chlebem marikle.
Churdi armin z kyselého zelí
Churdi armin je vánoční romské jídlo z kyselého zelí, vepřového masa, sladké papriky a rajčatového protlaku. Existuje samozřejmě více variant. Dá se přidat uzené maso, klobáska, čerstvá paprika. Uvařte si tento pokrm podle Honzy Bendiga.
Halušky i bez cedníku
Mezi stálice romské kuchyně patří také halušky. Těsto se připravuje ze syrových brambor a mouky, v Prostřeno! jsme měli i variantu noků z mouky, vody, vajec a soli. Ve vánočním speciálu Milan Dančo krájel noky z těsta na prkénku a házel je přímo do vroucí vody. Lze ale použít speciální cedník. K haluškám můžete přidat zelí, uzené maso nebo tvaroh a osmaženou cibulku.
Plněná střívka goja
Do romské kuchyně patří také goja. Je to skromné a levné jídlo připomínající klobásy. Jenomže v nich není maso, ale brambory. Vypraná vepřová střeva se naplní bramborovým těstem. Poté se uvaří ve vodě, upečou v troubě nebo osmaží na pánvi. Krájí se až po tepelném zpracování, aby těsto nevyteklo.