Celebrity

29. dubna 2023 05:30

Tomáš Durčák

Ivana Zemanová o pozornost nikdy nestála. Její láska k manželovi zakolísala už dávno

Jaké byly první dámy v české historii?

Navzdory tomu, že byla celou dekádu první dámou České republiky, většina z nás o ní popravdě příliš mnoho neví. Na vystupování i chování Ivany Zemanové už snad ani nemohlo být jasnější, s jak velkou nechutí a nezájmem veřejnou funkci po boku Miloše Zemana plní. Aby taky ne, když jejich manželství bylo svého času pouhopouhou formalitou.

Čechoslovenka Ivana Zemanová sice mediální vody nikdy příliš nerozproudila, ale její životní příběh přesto stojí za vyprávění. Málokdo například ví, že její otec Pavel Bednarčík byl politickým vězněm komunismu a tři roky pracoval v uranových dolech v Jáchymově. Zřejmě i v důsledku krutého vězení zemřel, když byly jeho dceři Ivaně, narozené 29. dubna 1965, teprve tři roky.

Přečtěte si také: Zemanová se setkala s Pavlovou. Módní expertka zhodnotila jejich odlišný styl

Ivana kvůli Milošovi přerušila vysokoškolské studium

Po studiích na gymnáziu se Ivana, rozená Bednarčíková, dostala na Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, kde ji zaujal obor romanistika. Vysokoškolské studium však nakonec těsně nedokončila. I když už pracovala na své diplomové práci, z nějakého důvodu ji v roce 1990 zaujalo veřejné prohlášení tehdejšího pracovníka Prognostického ústavu a poslance Miloše Zemana, že bohužel nemá sekretářku.

Ivana neváhala a o práci Zemanovy asistentky v Prognostickém ústavu se začala aktivně ucházet. Když ji na podzim téhož roku získala, automaticky přerušila svá studia a po hlavě se vrhla do své nové práce. O 21 let starší Miloš Zeman byl tehdy již rozvedený a z prvního manželství s Blankou Zemanovou měl syna Davida (53). S Ivanou jako asistentkou trávil mnoho společného času a přeskočila mezi nimi jiskra. V srpnu 1993 byla svatba a už o pět měsíců později se novomanželům narodila dcera Kateřina (29).

Politická kariéra způsobila postupný rozpad manželství

Zatímco Zemanova politická kariéra strmě stoupala, Ivana se po mateřské dovolené vrátila do práce. Ovšem ne jako jeho asistentka. Místo toho pracovala v několika soukromých firmách. Je také jisté, že zřejmě již koncem 90. let, kdy byl Zeman premiérem, začalo jejich manželství strádat a zcela ztratilo jiskru. Když se totiž v roce 2003 po neúspěchu v prezidentských volbách rozhodl odejít do politického důchodu, přestěhoval se na Vysočinu, zatímco jeho manželka zůstala v bytě v pražských Stodůlkách, kde žila s dcerou. Tím de facto potvrdila dřívější dohady, že manželství je spíš formální a s Milošem žijí již nějakou dobu zcela odděleně.

Tento poklidný stav vydržel jen do roku 2012, kdy Miloš Zeman oznámil, že svůj odpočinek přeruší a bude kandidovat v první přímé volbě prezidenta České republiky. Ať už s tímto krokem Ivana Zemanová souhlasila, či nikoli, po jeho výhře nad Karlem Schwarzenbergem (85) se z ní rázem stala první dáma se všemi povinnostmi a náležitostmi, jež s tím souvisejí. Můžeme však odhadovat, že jelikož fotoaparáty médií i pozornost veřejnosti odjakživa spíš neměla v lásce (v obou prezidentských kampaních ji vždy zastupovala dcera Kateřina), nebyla dvakrát nadšená.

První dámou proti své vůli?

Během obou mandátů prezidenta Zemana na Pražském hradě si vysloužila přezdívku „paní Columbová“, jelikož až na ty nejnutnější oficiální události prakticky nebyla k vidění. Na jednu stranu jí byla tato všeobecná neaktivita a neangažovanost vyčítána, na stranu druhou lze do jisté míry chápat, že byla de facto vytržena ze svého zcela normálního života a na deset let získala funkci, po níž podle všeho ani trochu netoužila. Zároveň úspěch jejího manžela znamenal, že s ním musela začít opět žít ve společné domácnosti.

I během Zemanova prezidentování však pár dost možná trávil čas separovaně. Ivana totiž žila v Lumbeho vile vedle Jízdárny Pražského hradu. Nový prezident Petr Pavel, který by se sem rád nastěhoval se svou manželkou Evou, však po prohlédnutí vily konstatoval, že ji bývalá první dáma nechala v „depresivním stavu“. „Bohužel asi měla paní Zemanová, která tam žila před námi, trochu jiný vkus, takže to prostředí působí trochu depresivně. Takže bychom ho rádi trochu osvětlili. A pokud se nám to podaří, tak tam budeme rádi přes týden bydlet,“ sdělil prezident Pavel pro agenturu ČTK.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.