Životní styl

6. prosince 2023 06:00

Marie Makovská

Jak dětem dávkovat sladkosti, aby byl doma klid? Řešte to s nimi, ne za ně

ON TOPIC: Petr Havlíček odpovídá na časté otázky o výživě dětí

Máte doma milovníka sladkého, který si vždy s chutí dá tyčinku nebo bonbon, ale obyčejný oběd sní jen stěží? Pak možná znáte i nepříjemné scény a vztekání se u regálů v obchodech nebo domácí „dusno“, když se snažíte prosadit, že sladkého už bylo dost. Jestli vám došly nápady a jste z toho už unavení, začněte na novém plánu pracovat znovu a tentokrát i s dětmi. Zapojit do něj můžete i ty nejmenší.

Málokterý dospělý by si chtěl nechat diktovat, co a kdy si může dát k jídlu. I když někdy tušíme, že ta tabulka čokolády snědená na posezení byla už moc, zkrátka jsme ji v danou chvíli „potřebovali“. Asi se ale shodneme na tom, že dětem, alespoň do určitého věku, je potřeba příjem sladkostí a dalších pochutin regulovat.

Kolik sladkého dětem povolit?

Z hlediska zdraví není možné sladkosti, slané smažené chipsy a další „dobroty“ dětem doporučit v žádném množství. Na druhou stranu už možná z vlastní zkušenosti víte, že ani striktní zakazování k ničemu nevede a není dobrým řešením. Děti si k nim cestu stejně najdou, na návštěvě, ve škole nebo venku s kamarády, a vy jste za zlého rodiče, který nic nedovolí.

Cílem je tedy nastavit hranice tak, aby byly v pohodě pro vás i děti. Pokud už jste došli do fáze, kdy děti nechtějí jíst téměř nic jiného než sušenky a další pochutiny, bude to ze začátku náročnější cesta, ale i tak to můžete zvládnout. Společně.

Neřešte příděl za ně, ale s nimi

Když se od nás děti nedozvědí pravdivý důvod, proč nechceme, aby jedly sladkosti bez omezení, povede to až ke kradení cukru z cukřenky, možná i peněz, za které si dobroty samy nakoupí, následnému skrývání a nekontrolovanému přejídání.

Co je tedy tím důvodem, proč nechcete, aby vaše děti jedly tolik sladkého? Chcete, aby byly zdravé, měly dostatečnou výživu pro růst a vývoj, neměly problémy se zuby a s hmotností v dospělosti? A co je pro vás konkrétně u vašeho dítěte důležité nastavit – aby nepilo žádné nápoje s cukrem a umělými sladidly či barvivy, nebo aby během dne snědlo méně bonbonů a více běžné stravy? Až si tohle vše stanovíte, můžete váš plán představit dětem a dále o něm spolu diskutovat.

Mohlo by vás zajímat: Jaká zelenina je nejlepší pro každodenní příjem vitaminů? Okurky a rajčata nestačí

Určení množství bude na vás, odrazit se můžete od aktuální situace. Pokud teď vaše dítě sní 4 sladkosti za den, domluvte se třeba na dvou. Můžete taky probrat, jaké to budou. A podle vašeho uvážení klidně můžete nechat na dítěti, aby si samo rozvrhlo, kdy svůj „příděl“ sní a jak si ho rozdělí. Ze začátku ho možná spořádá už ráno a pak bude během dne pokoušet vaši trpělivost a prosit o další, ale když z předem domluveného plánu neustoupíte, brzy to pochopí.

Co vám může pomoci:

  • I malá lež vám může všechno zhatit. Nezakazujte dětem sladké s tím, že je „bude bolet bříško“ (co když nebude? nebo „dej si radši tohle, chutná to stejně a je to zdravější“ (jenže ono nechutná)…
  • Najděte vysvětlení, kterému vaše dítě vzhledem ke svému věku bude rozumět. Starší už porozumí tomu, že se obáváte o jeho zdraví, mladšímu bude potřeba uvést příklady jako: „Oběd je důležitý, díky němu budeš mít dost síly na hraní/sportování. Přál(a) bych si, aby sis dal jídlo, které spolu připravíme. Později si můžeme dát něco sladkého.“ Můžete taky využít oblíbeného sportovce, postavu z filmu nebo zvíře jako vzor. „Spider-Man tohle taky jí, jinak by neměl dost bílkovin a síly…“.
  • Dalším velkým vzorem pro dítě jste vy sami, jeho rodina. Pokud u vás uvidí každý večer balík chipsů u televize, bude se vám špatně vysvětlovat, že tohle pro děti není. Zároveň se nebojte s nimi probrat i vaše slabiny. Klidně jim můžete říct, na co máte nejčastěji chutě vy a jak s tím můžete bojovat společně.
  • Je fajn nedávat sladké jako odměnu, bolestné nebo úplatek. Dítě by mělo stejně jako vy vědět, že sladkosti jsou něco, co jíte jen občas.
  • Když děti odmítají svačinu nebo oběd a touží jen po sladkém, pravděpodobně nemají tak velký hlad. Nebojte se jim nabídnout znovu jídlo, které chcete, aby si daly, a když odmítnou, upozornit je, že tedy nebude nic a další jídlo bude třeba až za 4 hodiny.
  • Velmi pomůže, když budete připraveni i na výjimečné situace. Někdy se děti ocitnou na místě, kde je vyšší přísun sladkostí a pochutin – oslava u kamaráda, víkend u babičky, velikonoční hodování… Předem si řekněte, že je v pořádku, když si s kamarády dá něco sladkého. Můžete se třeba domluvit, že nebude jíst jen sladkosti, ale dá si i nějaké čerstvé ovoce nebo pečivo se sýrem.
  • Ptejte se dětí, co jedly a jak jim to chutnalo, a nehubujte je, když se vám přiznají, že si daly něco sladkého. Naopak podpořte jejich svěřování a domluvte se spolu, jestli by příště třeba pomohlo, kdyby s sebou dostaly něco, co mají rády a vy to zároveň uznáváte za vhodné/zdravé. A pak by tolik sladkostí nesnědly.

Jak ovlivnit, co budou děti jíst mimo domov, například ve škole? Odpovídá výživový specialista Petr Havlíček:

Zdroje: autorský článek (autorka je Ing. v oboru výživa a potraviny)
Další zdroje: vyzivadeti.cz, autorský rozhovor s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.