Móda a krása

27. srpna 2024 06:30

Nikola Zatloukalová

Kruhy pod očima nevznikají jen nedostatkem spánku. Zaměřte se na stravu i na péči o pleť

Kruhy pod očima jsou častý problém, který může trápit každého z nás. Ať už je způsobují nedostatek spánku, stres nebo genetika, mohou nám přidat na unaveném vzhledu. Dnes se podíváme na příčiny vzniku kruhů pod očima a nabídneme vám praktické tipy, jak se jich efektivně zbavit.

Co jsou kruhy pod očima a proč se objevují

Kruhy pod očima jsou tmavé oblasti pod dolními víčky, které mohou vznikat z různých příčin. Genetikastárnutínedostatek spánkudehydratace a alergie patří mezi nejčastější faktory. Kůže pod očima je velmi tenká a citlivá, což ji činí náchylnější k zabarvení a otokům. Genetika hraje velkou roli, takže pokud mají vaši rodiče nebo prarodiče tmavé kruhy, je pravděpodobné, že i vy budete mít tuto predispozici. Stárnutí způsobuje, že se kůže stává tenčí a ztrácí kolagen, což vede k viditelnějším krevním cévám pod očima.

Nedostatek spánku je další běžnou příčinou, protože může způsobit bledost pokožky, což umožňuje, aby byly krevní cévy pod kůží viditelnější. Stres také negativně ovlivňuje kvalitu spánku a celkové zdraví pokožky. Dehydratace může způsobit, že pokožka pod očima vypadá matně a vpadle. Pití dostatečného množství vody je důležité pro udržení zdravého vzhledu pleti. Alergie mohou způsobovat záněty a otoky, což může vést k tvorbě tmavých kruhů pod očima. Škrábání nebo tření očí může tento problém ještě zhoršit.

Jak se zbavit kruhů pod očima?

1. Dostatek spánku

Jedním z nejdůležitějších kroků k prevenci a redukci kruhů pod očima je zajištění dostatečného spánku. Doporučuje se spát alespoň 7 až 8 hodin denně. Pravidelný spánkový režim může výrazně zlepšit vzhled vaší pokožky. Kvalitní spánek podporuje regeneraci kožních buněk a zlepšuje krevní oběh, což může snížit viditelnost tmavých kruhů.

2. Hydratace

Pití dostatečného množství vody pomáhá udržet pokožku hydratovanou a zdravou. Snažte se vypít alespoň 8 sklenic vody denně. Hydratace je klíčová pro udržení elasticity pokožky a prevenci jejího vysychání. Kromě vody můžete hydrataci podpořit konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou okurky, melouny a citrusové plody.

Pavlína Němcová prozradila své tipy, jak na krásnou pleť:

3. Zdravá strava

Zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály podporuje celkové zdraví pokožky. Zahrňte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamín C, vitamín K a železo. Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, vitamín K může pomoci snížit výskyt tmavých kruhů a železo je důležité pro správný oběh krve.

4. Kosmetické produkty

Použití krémů a sér speciálně určených pro oblast kolem očí může pomoci snížit viditelnost kruhů pod očima. Hledejte produkty s obsahem retinolu, vitamínu C a kyseliny hyaluronové, které pomáhají zlepšit elasticitu pokožky a redukovat pigmentaci. Tyto ingredience podporují obnovu kožních buněk, hydrataci a zlepšení tónu pleti.

5. Studené obklady a přírodní metody

Studené obklady nebo ledové kostky mohou pomoci snížit otoky a zúžit krevní cévy, což může snížit viditelnost kruhů pod očima. Aplikujte studený obklad na oči po dobu 10 až 15 minut. Použití plátků okurky nebo čajových sáčků je tradiční metodou, která může pomoci osvěžit a zklidnit oblast pod očima. Okurka má hydratační vlastnosti, zatímco čajové sáčky obsahují kofein a antioxidanty, které mohou snížit otoky.

Kromě uvedených metod je důležité také chránit pokožku před sluncem. UV záření může zhoršovat vzhled tmavých kruhů, proto používejte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a noste sluneční brýle. Správná péče o pleť zahrnuje také pravidelné čištění a hydrataci pokožky vhodnými produkty.

6. Profesionální ošetření

Pokud domácí metody a změny životního stylu nepřinášejí výsledky, může být vhodné navštívit dermatologa nebo estetického lékaře. Profesionální ošetření, jako jsou laserové terapie, chemické peelingy nebo injekce výplní, mohou být účinnými řešeními pro odstranění tmavých kruhů pod očima. Dermatolog může také doporučit specifické produkty nebo postupy na základě individuálních potřeb vaší pokožky.

Co jste možná nevěděli

Existuje mnoho mýtů o kruzích pod očima. Mnoho lidí věří, že kruhy jsou způsobeny pouze nedostatkem spánku, ale jak jsme viděli, příčiny mohou být různé. Další častý mýtus je, že kruhy pod očima jsou nevratné, což není pravda – správná péče a léčba mohou výrazně zlepšit jejich vzhled.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 10. 2024

Vášnivý dopis nebo telefonát může přijít od blízkého přítele nebo milostného partnera. Dotyčný může být zmatený a citově strádat. Buďte laskaví. Pokud jste přemýšleli o tom, že se pustíte do psaní, je to ten správný den. Vaše představivost se vznáší vysoko. Nechte slova plynout a příliš se nyní nezabývejte gramatikou a strukturou. Upravovat můžete později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.