Životní styl

22. září 2023 11:05

Marie Makovská

Jak vybrat správné boty dětem? Zkontrolujte prostor pro prsty a nepokazte to ponožkami

Zanedlouho po té slavné události, kdy se dítě poprvé postaví na nohy a udělá pár krůčků, začne každý rodič přemýšlet, jaké pořídit boty. A tuhle otázku si položí v průběhu vyrůstání a dospívání svých dětí ještě nesčetněkrát. Jedno by ale všechny boty měly mít společné.

Zjednodušeně by se dalo říct, že u zdravých dětí v průběhu vyrůstání následuje jejich pohybový aparát přirozené pohybové vzorce. Pokud ovšem do této přirozenosti nezasáhnou vnější vlivy natolik silné, že je „naruší“. Mezi ně patří snad vše, co volný pohyb dětí jakkoliv narušuje – nevhodný výběr zavinovaček, oblečení, obuvi či chodítek u těch nejmenších až po dlouhé hodiny sezení v nepřirozených polohách, nedostatek pohybu a nevhodné oblečení, boty i tašky, které nás provázejí i v dospělosti.

Rozhodně nemůžeme mít pod kontrolou všechno. Měli bychom se zaměřit na to, co děti ovlivňuje nejčastěji a po nejdelší dobu. Samozřejmě spolu s dostatkem pohybu a obecně zdravou životosprávou.

Výběr bot

Máte-li chytré hodinky, pravděpodobně víte, kolik kroků zhruba za den uděláte. Ještě víc jich většinou udělají děti. Jde tedy o tisíce až desítky tisíc opakování. Pokud při cvičení uděláte pár špatných opakování, většinou se nic nestane, pokud byste jich ale dlouhodobě dělali špatně tisíce… a proto je tak důležitý výběr bot, který podpoří přirozený vývoj nohy a předejde budoucím potížím.

Aby bota umožnila tělu správné držení a ekonomické využití svalové spolupráce, musí umožňovat rovnoměrné rozložení naší hmotnosti. Prsty by neměly být zmáčknuté a pata by měla také celá kontaktovat s podložkou. „V momentě, kdy dáte noze prostor, aby se pata nakontaktovala celou svou plochou s podložkou a prsty byly rozložené/nezmáčknuté, kotník centrovaný, tak se hmotnost rovnoměrně rozloží,“ vysvětlil pro web Prima Ženy fyzioterapeut Lukáš Klimpera. „Měli bychom i sami vnímat, že je chodidlo v předozadním směru zatížené rovnoměrně, tedy že nepřenášíme většinu váhy na špičky nebo na paty,“ dodal. To většinou umožňují barefoot (tzv. bosé) boty nebo modely, které sice nejsou barefoot, ale aspoň v tomto ohledu vycházejí z podobné filozofie.

Barefoot obuv pro děti

Kdy tedy pro děti zvolit tzv. bosou obuv, která je známá tím, že mívá tenkou podrážku a dostatečný prostor pro prsty a tím umožňuje pohyb nohy v celém jejím rozsahu? „Když uvažujete o nějaké botičce, doporučuji podívat se, jak se dítě pohybuje, když je úplně nahaté, a pak když mu dáte tu botu, jestli se to změní. Pokud se to nějakým způsobem nepřirozeně změní, tak ta botka nemá úplně ideální vliv na chůzi a pohybový vývoj,“ říká Lukáš Klimpera.

„Pokud přizpůsobení se povrchu neproběhne skrz nohu, tak to proběhne jinde, například v koleni, stabilizací přes kyčel a podobně,“ popsal fyzioterapeut s tím, že barefoot obuv samozřejmě není řešením všech našich pohybových problémů, ale noze dává především prostor pro pohyb.

„Co je důležité, to je prostor pro prsty,“ zopakoval Lukáš Klimpera několikrát a doporučil, že abyste zjistili, jestli se do boty opravdu vejdou, můžete bosou nohu se správně rozloženými prsty obkreslit na papír, vystřihnout a zkusit vložit do boty. Nohu je třeba vždy měřit vestoje, při došlapu. Je také důležité přeměřit obě nohy, protože každá může být mírně odlišná.

Tvar boty, podrážka a materiál

  • Co se týká tvaru, špička bot by měla být spíše širší a zakulacená – podle toho, jak noha vypadá v přirozeném stoji bez „zakousnutých“ prstů do podložky nebo po stažení ponožkou či punčochou. Nejsou tedy vhodné příliš špičaté boty, ale ani příliš široké.
  • materiálů je především pro děti doporučována přírodní kůže, která dobře dýchá a zabraňuje nadměrnému pocení. Existují samozřejmě i další vhodné materiály, nebojte se zeptat se v obchodě na to, z čeho jsou boty vyrobeny, a to včetně vnitřní části a stélky, se kterými je noha v kontaktu.
  • Pro zdravou chůzi je potřeba ohebná podrážka, která umožní správně došlapovat a posilovat svalstvo na chodidlech a kolem kotníku.
  • Kvalitní a pevný opatek je doporučován především nejmenším dětem, kterým pomůže držet nohu v patní části tak, aby nedocházelo k nežádoucím bočním pohybům.

Pozor na ponožky!

Lukáš Klimpera také doporučuje dát pozor na ponožky, které mohou nohu samy o sobě nepřirozeně stahovat. Nejlepší volbou jsou proto podle něj ponožky bez elastanu. Vhodné nejsou ani různé stažené punčocháče, kamaše a další kousky oblečení, které mohou mít vliv nejen na nohu a chodidlo, ale také na kyčle. Cokoliv, co děti i my dospělí nosíme a trávíme v tom více času, by nám mělo umožňovat volný pohyb všech kloubů.

Zdroje: fyzioterapeut Lukáš Klimpera, rehabilitace.info

Trenér Jan Rychtařík promluvil o sportování dětí:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 5. 2024

Berani, dnes můžete mít potíže s vodovodem, zejména pokud máte velkou kuchyň. Je to příliš složitý problém na to, abyste si s ním poradili sami. Zaplaťte peníze za to, aby se o problém postaral odborník. Ušetří vám to práci a frustraci. Mezitím si nechte dovézt pizzu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.