Jana Krausová ze Sedmi schodů k moci baví jako biletářka ve slavné komedii

Sedm schodů k moci (1) - Na začátku jen obyčejná Anička z hospody

Herečka a výtvarnice Jana Krausová (69) ztvárňuje nejen naoko vážně nemocnou matku ve fiktivní sérii z politického prostředí Sedm schodů k moci, ale brzy se představí i ve slavné one woman show Arnošta Goldflama (76) Biletářka. V zábavné divadelní hře režírované Adamem Krausem (40) ji premiérově uvidíme v sobotu 25. února na Malé scéně divadla Studio DVA.

Co se stane, když se přetrhne film a o náhradní program v kině se postará temperamentní biletářka v podání skvělé Jany Krausové? Žádné téma jí není svaté, a tak bez obtíží přejde od informací o technických problémech až k vyprávění o vlastních životních peripetiích, které bere s humorem a nadhledem.

Mohlo by vás zajímat: Jana Krausová se oklepala z rozchodů a stále vypadá mladě. Jak to má nyní s láskou?

Podle autora scénáře Arnošta Goldflama Biletářka konkrétní předobraz měla, nechce ale prozradit koho. Spíš se pokusil zaznamenat atmosféru doby vzniku hry, kterou napsal v roce 1983. „Zdálo se mi tehdy, že vládne veřejná faleš a neupřímnost, a teď vidím, že se to moc nezměnilo ani dnes. Diváci se tehdy bavili a já chovám naději, že se budou bavit i dnes, i když jim třeba ke konci trochu zatrne,“ dodává ke svému textu Goldflam.

Biletářka je již čtvrtou divadelní spoluprací Jany Krausové se synem Adamem coby režisérem. Prvním představením byla již v roce 2009 komedie O lásce, která je na repertoáru dodnes. Jak vypadá tvůrčí proces v tomto rodinném tandemu? Adam tvrdí, že se od něj maminka nechá režírovat až bezmezně.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

„Dovolí si ke mně určitě víc, máme však podobné vnímání humoru a vůbec celé práce. Je to pro mě výhoda,“ přitakává Jana a Adam doplňuje: „Je jednodušší někomu, koho tak dobře znám, vysvětlit, co po něm chci, a to bez ostychu. Nestydíme se říct jeden druhému: ‚Hele, tohle mi přijde trapné.‘ Jsme k sobě myslím mnohem kritičtější a náročnější…“

Hra byla uváděna nejen u nás, ale i ve světě. Dočkala se bezmála deseti zpracování, dokonce i jednoho pro televizi. O tom, jak by měla biletářka vypadat, má Goldflam jasnou představu: „Rozhodně by měla být tak trochu improvizátorka schopná reagovat na poznámky z obecenstva, zpočátku nepříliš výrazná, když bere od lidí lístky, až pak se v průběhu změní…“ Ale jak, to se budete muset zajít do divadla přesvědčit sami. V prodeji jsou aktuálně termíny až do května.

Již nyní však můžeme Janu Krausovou vidět coby zdánlivě churavou maminku mrchy Anny v podání Evy Podzimkové (33) v novém fiktivním příběhu inspirovaném politickým prostředím. Sérii o ženě, která si uměla jít tvrdě za svým a dokázala okouzlit vlivné a mocné muže, sledujte exkluzivně na nové streamovací službě prima+.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 4. 2024

Berani, dnes se vám může přihodit nečekaná finanční událost. Možná budete stát s otevřenou obálkou v ruce a nebudete schopni slova. Ať už se jedná o nečekaný bonus, dárek nebo překvapivou dividendu z akcií, investujte peníze moudře. V poslední době jste utratili spoustu peněz a bylo by dobré, abyste začali doplňovat bankovní konto.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.