Prima maminka

24. prosince 2022 06:15

Marie Makovská

Ježíšek je tlustý a má rád červenou. Děti řekly, jak si představují tajemnou postavu

Projekt Náš Ježíšek

Brzy nastane chvíle, na kterou se těší děti i dospělí. Že u nás dárky nosí Ježíšek, děti většinou vědí. Jak ale vypadá? V tom už si nejsou jisté a často za to můžeme my sami.

Jak podle dětí vypadá Ježíšek? V reportáži televize CNN Prima NEWS odpovídaly různě. „Je tlustý, má bílé vousy, soby a je červený,“ popsal jeden z malých školáků. „Myslím, že má bílé oblečení a že není tlustý, má soby a sáně,“ reagovala holčička. Padlo také připodobnění k ježkovi s batůžkem nebo k malému miminku.

„Někdy v něm vidím Santu Clause, ale někdy si představím malé dítě v Betlémě,“ popsal jeden z oslovených chlapců a narazil tak na to, co na nás ve vánočním čase působí ze všech stran. Rychle a snadno dostupné informace z různých koutů světa prostřednictvím internetu či televize. Santa Claus je silným symbolem Vánoc a na rozdíl od Ježíška jeho podoba není zastřená tajemstvím. Všichni vědí, jak Santa vypadá, dokonce i jak se směje. Ho ho ho!

Děpold Czernin, autor speciálního projektu Náš Ježíšek, pro CNN Prima NEWS popsal, jak se tajemnéé postavě snaží navrátit podobu. „Udělali jsme si z něj pouze nosiče dárků, svou podobu ztratil,“ tvrdí s tím, že jsme často na vině my sami. „Když se dítě zeptá rodičů, rodič odpoví: ‚Pssst, to je tajné, Ježíška nikdy nikdo neviděl.‘ Pravdou ovšem je, že ho nikdy nikdo neviděl tahat dárky. On nepotřebuje sáně, soby ani komín. Ježíšek dává dárky skrze lásku, skrze nás,“ vysvětlil Czernin.

Jak je to tedy s podobou Ježíška? V úvodním videu můžete vidět, že inspirací pro autory projektu byla známá socha pražského jezulátka. Po celé republice navíc letos umístili celkem 29 takzvaných ježíškových nebeských kanceláří, v nichž jsou tužky a papír, díky kterým lze Ježíškovi napsat přání. „Po celá ta léta vévodí jako první štěstí a zdraví pro celou rodinu a okolí. Druhé nejčastější bývá vztahové, láska, třetí bývá dítě,“ uvedl Děpold Czernin, co si nejčastěji přejí lidé v Česku.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.