Bartoška se filmového festivalu zúčastní. Z nemocnice odchází plný sil a těší se

Zvládne Bartoška dorazit na karlovarský festival?

Představit si Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary bez účasti herce a prezidenta festivalu Jiřího Bartošky (76) je téměř nemožné. Aby také ne, když tuto roli plní již od roku 1994 a příští rok v ní tedy oslaví jubilejních 30 let. Hrozilo, že se letos ve Varech kvůli nemoci vůbec neukáže. Ale přišla dobrá zpráva, prezident se na festivalu objeví.

„Pan Bartoška přijede do Karlových Varů ve středu nebo ve čtvrtek. Z nemocnice odchází pln sil, je v pořádku. Na festival se těší,“ popsal výkonný ředitel KVIFF Kryštof Mucha, který celou dobu věřil, že by Jiří Bartoška nakonec festival stihnout mohl. Jeho přesný program dosud není známý. „Vše se bude řešit po příjezdu,“ dodal Mucha.

Jiří Bartoška obavy o své zdraví u veřejnosti vzbudil zhruba před čtrnácti dny. Po prodělané viróze se jeho zdravotní stav nejenže nelepšil, ale dospěl do stavu, kdy jej v polovině června do Fakultní nemocnice v Motole musela převést sanitka. A už tehdy se objevily první obavy spojené s tím, zda bude včas dostatečně fit na to, aby se festivalu nakonec zúčastnil.

„Pan Jiří Bartoška je po prodělané viróze na rehabilitačním pobytu ve Fakultní nemocnici Motol, který absolvuje na standardním pokoji na 3. chirurgické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy u profesora doktora Roberta Lischkeho,“ řekla pro FTV Prima tisková mluvčí KVIFF Uljana Donátová. „Je nenahraditelný. Ale samozřejmě, zdraví je nejdůležitější, takže budeme respektovat to, co řeknou lékaři,“ dodala.

Ve středu herec a každoroční hlavní tvář celého karlovarského festivalu prozradil, že mu aktuální zdravotní stav nakonec dovolí zúčastnit se letošního ročníku KVIFF. Celému pořadatelskému týmu zřejmě spadl kámen ze srdce, neboť by šlo o historicky vůbec první ročník, kterého by se Jiří Bartoška v roli prezidenta nezúčastnil. A od začátku bylo prakticky jisté, že při jeho absenci by festival zkrátka nebyl stejný.

Jiří Bartoška totiž za dosavadních 29 let prezidentování KVIFF dokázal z nenápadné filmové akce udělat jeden z nejprestižnějších filmových festivalů nejen ve střední, ale v celé Evropě. Důkazem budiž fakt, že KVIFF britský deník The Guardian před čtyřmi lety zařadil mezi šest evropských akcí, které by každý pro jejich atmosféru a kvalitu měl navštívit. Zároveň se mu podařilo dostat k nám za ta léta nespočet velkých jmen světového filmu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.