Celebrity

24. března 2022 06:03

Petra Kloidová

Bartoška svou manželku balil s Bolkem Polívkou. Před její rodinou se musel obhájit

Jiří Bartoška slaví narozeniny

Jiří Bartoška, herec s nepřekonatelným charisma, byl už od mládí miláčkem žen. Přesto je dlouhá desetiletí věrný jen jedné jediné. Pětasedmdesáté narozeniny tak slaví s manželkou, se kterou žije už více než šestačtyřicet let. Jak se s Andreou potkali?

Bartoška už desetiletí okouzluje české ženy ve filmech a televizních seriálech, k herectví se přitom dostal úplnou náhodou. Na brněnskou JAMU ho přihlásila jeho kamarádka Jana Švandová společně s Eliškou Balzerovou, po kterých tehdy toužila celá škola, jak prozradil Bolek Polívka.

„Jirku Bartošku jsem na zkoušky na JAMU přihlásila já s Eliškou Balzerovou. Už tenkrát to byl zajímavý hezký chlap, znali jsme se, tak jsme chtěli, aby to zkusil. A ono se to povedlo. Takže vlastně díky nám se stal hercem,“ přiblížila Jana Švandová, jež byla spolužačkou Jiřího Bartošky na gymnáziu.

„Z fóru se mě tenkrát ptaly, co chci dělat, a protože jsem to pořádně nevěděl, byla šedesátá léta, plánoval jsem si, že po vojně vyjedu někam ven, poslaly za mě přihlášku na herectví. A mně přišlo předvolání na talentovky. Bral jsem to jako šanci ulít se na dva dny z vojny. Připravoval mě Bolek,“ prozradil Bartoška pro Denik.cz. A tak nakonec stál u zrodu legendárního divadla Husa na provázku po boku svého spolužáka Pavla Zedníčka nebo Karla Heřmánka.

Setkání s manželkou Andreou bylo osudové i pro Bolka Polívku

V plodném uměleckém období potkal ženu svého života. Na studentku archeologie narazil v Brně. Charismatický herec se tehdy procházel se svým kamarádem Bolkem Polívkou po náměstí, když uviděli dvě pohledné studentky. Osudové setkání to nakonec bylo pro všechny čtyři. Stanislava byla první ženou Bolka Polívky, zatímco Andree to s Jiřím Bartoškou vydrželo až dodnes.

Jiří Bartoška si vzal Andreu v roce 1976. „Nechtějte po mně, abych někomu radil, jak na to. Nikdy jsme to zvlášť neřešili. Spíš ze začátku, když Andrea začala studovat archeologii a doma oznámila, že chodí s hercem, jsem se musel snažit, abych se před rodinou obhájil. Když mě představila, její babička si povzdechla: „Kdyby byl aspoň zubař!“ zavzpomínal Jiří.

Stabilní pár má syna Janka, jenž se sice nestal hercem, ale profesně následuje svého otce hlavně okolo dění filmového festivalu v Karlových Varech. Dcera Kateřina se dokonce loni stala maminkou. Stejně jako její manžel i Andrea Bartošková buduje svou kariéru. Pracuje jako zaměstnankyně Archeologického ústavu Akademie věd České republiky, kde se zaměřila na studium slavistiky, hradišť a vývoje raně středověké kultury. Je také autorkou mnoha odborných publikací. Andrea Bartošková přestála po boku Jiřího Bartošky i jeho vážnou nemoc, s níž bojoval v roce 2015.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.