Celebrity

2. března 2024 06:00

David Laštovka

Lence Kořínkové po těžkém úraze hrozila amputace ruky. Kvůli herectví trpěla bulimií

Život Lenky Kořínkové, která slaví 68. narozeniny, provázejí vzestupy i pády. V 80. letech patřila k nejsvůdnějším českým herečkám, měla našlápnuto stát se hvězdou, slibně rozjeté kariéry se ale dobrovolně vzdala. Trpěla bulimií a bojovala se závislostí na alkoholu i s nenaplněnou láskou.

Jednou z prvních lásek Lenky Kořínkové byl o deset let starší hudební producent Petr Hannig. Spatřil ji v divadle Semafor, v němž ještě jako studentka herectví na pražské konzervatoři hostovala, a nabídl jí angažmá ve své kapele. Tam mezi nimi přeskočila pomyslná jiskra. „Dostala mě recitováním Šrámkova Splavu, kdy jsme se procházeli po břehu řeky Berounky a ona mi recitovala. Takhle romanticky jsem se do ní zamiloval. Složil jsem pro ni spoustu nádherných šansonů,“ zavzpomínal Hannig pro web Prima Ženy.

Zamilovala se do ní celá kapela

Jejich milostný vztah, který trval několik let, skončil naprostým fiaskem. „Postupně se do ní zamilovala celá kapela a skončilo to tak, že si ji vzal náš baskytarista, který se kvůli ní rozvedl, a naše kapela skončila,“ přiblížil Hannig. Slibně rozjetou kariéru Kořínková ukončila v roce 1981, kdy se svým mužem Karlem Klusákem emigrovala do Austrálie.

Čtěte také: Laco Déczi zažil krušné začátky v USA. Kvůli podvodníkům málem přišel o psa

U protinožců se sice snažila prorazit jako zpěvačka, tvrdě ale narazila. Za vděk tak musela vzít práci pokladní v supermarketu. Do rodné vlasti se vrátila až po sametové revoluci. „Když jsme sem přijeli, líbilo se mi tu, ale mému muži moc ne, a tak se po několika letech vrátil zpátky do Austrálie,“ uvedla Kořínková v pořadu Show Jana Krause. Tím skončilo i jejich manželství.

Láska s o 17 let mladším fotografem

Svoji další budoucnost spojila s vydáváním kuchařek zaměřených na dělenou stravu, v čemž byla velmi úspěšná. Štěstí se na ni usmálo i v lásce. Začala randit s o 17 let mladším fotografem Davidem Holasem, za něhož se následně provdala. Zdálo se, že konečně našla toho pravého muže. Navenek působili jako sehrána dvojice. Ona psala knihy, manžel se staral o fotografie a grafické zpracování. Prorazit zkoušeli i v zahraničí, odcestovali do Austrálie a následně i do USA.

Mohlo by vás zajímat: Osudové lásky Karla Heřmánka. První manželství se rozpadlo bouřlivým způsobem

Po necelých dvou letech se ale vrátili zklamaně domů. Za hranicemi jim pšenka nekvetla. Po návratu do Česka mezi nimi propukla krize, která vyvrcholila rozvodem. „Lidé se scházejí a rozcházejí. Důležité je, když se k sobě i poté, co se rozejdou, chovají hezky a zůstanou přátelé. Což já se všemi svými chlapci, se kterými jsem kdy v životě byla, jsem,“ prozradila Lenka.

Kořínková prožila několik vážných vztahů, ale také mnoho těch, které byly pouze na jednu noc. „To není o tom, že bych ráda střídala partnery, to je o tom, že jsem proměnlivá. Když se mi někdo líbí a měla bych chuť se s ním sblížit, řeknu si o to, to je přece lidské a v pořádku. Nehraju kolem toho takové ty klasické hry, ty mně vždycky přišly zbytečné. Co mi nepřišlo zbytečné, bylo strávit s tím člověkem plnohodnotný čas. A s tím má mnoho mužů problém, protože si myslí, že mě potěší tím, že mě pozvou do kina, koupí mi dárek, prsten nebo parfém... Já ale potřebuju cit, potřebuju ho strašně moc. Když se mnou půjdou do lesa, lehnou si se mnou do trávy nebo do stanu, to mě potěší.“ svěřila se v televizním dokumentu 13. komnata.

Všichni mi čuměli jenom na prsa, vzpomíná

Přestože v 80. letech patřila k sexsymbolům a nejtalentovanějším českým herečkám, na své umělecké začátky nevzpomíná ráda. „Domnívala jsem se, že když budu hrát takzvané levné role, které mi nepřinášejí radost, že se přes ně za odměnu dostanu k nějaké kvalitní. To byl ale totální omyl. První filmové role mi de facto zničily celou kariéru. Byla jsem zařazena do škatulky, které se nešlo zbavit. Když jsem zpívala, schválně jsem nosila široké šaty, aby se mi chlapi nekoukali na prsa. Poslouchejte, co zpívám, nečumte mi na prsa, říkala jsem jim. To byla strašná frustrace,“ zmínila ve 13. komnatě Kořínková, která v té době trpěla bulimií.

Přečtěte si: Nebezpečný trend na TikToku vede k poruchám příjmu potravy. Problém se týká i chlapců

„Slýchávala jsem, že jako herečka musím být štíhlá. I tatínek mi říkal, že druhý karbanátek bych si už dávat neměla, když budu hrát v tom filmu, čímž mi to absolutně zhnusil. Přišla jsem na to, že si můžu dopřát nádherný mejdan, kdy toho při snídani můžu sníst kopec, když to pak všechno vyzvracím na záchodě,“ popsala Kořínková.

Chtěli ji zbavit svéprávnosti

Několikrát bojovala i se závislostí na alkoholu, poprvé na začátku 90. let. „Mezi lety 1991 až 1995 jsem prožila mnoho věcí. Příjezd z emigrace, spousta lidí mě tady začala odsuzovat. Pak jsem začala žít sama, pak jsem si našla přítele, tomu jsem pomáhala žít a pít. Pak jsem měla těžký úraz, kdy mi hrozila amputace ruky, brácha vážně onemocněl a bylo pravděpodobné, že moc dlouho nebude žít. Těch záležitostí, které tlačily na psychiku, bylo hodně,“ uvedla Lenka Kořínková v pořadu 13. komnata.

Podobné články

Dobrovolně nastoupila do léčebny, v níž ale dlouho nevydržela. Hrozilo jí dokonce, že bude zbavena svéprávnosti. „Realita, kterou jsem očekávala, byla úplně jiná. Asi po šesti nebo sedmi dnech jsem podepsala reverz,“ prozradila. Kvůli této zkušenosti ztratila důvěru v klasickou medicínu a zaměřila se na alternativní léčbu. V posledních letech Lenka Kořínková pracuje jako profesionální lektorka angličtiny a tvrdí, že je v životě konečně spokojená.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.