Celebrity

12. října 2024 13:16

Tomáš Durčák

Kristýna Leichtová popsala domácí vzdělávání dcery: Učebnice ani zlomky nepotřebujeme

Kristýna Leichtová začátkem září vzbudila mezi rodiči velkou pozornost, když oznámila, že její šestiletá dcera Dorotka se místo základní školy bude od první třídy učit doma. Herečka nyní po pár týdnech tohoto režimu popsala, jak u ní domácí vzdělávání v praxi probíhá, i to, co si o tom myslí sama dcera.

Populární herečka Kristýna Leichtová se dlouhodobě netají tím, že má na mnoho věcí alternativní pohled či názor. A z míry ji proto vůbec nevyvádějí ani případné kritické reakce. Její druhá dcera Rozárka ostatně v roce 2020 přišla na svět během domácího porodu, za nějž rovněž schytala nejeden negativní komentář. Nyní pak pobouřila nejednu matku, když vysvětlila, že její šestiletá dcera Dorotka místo první třídy zůstává doma, kde ji bude učit sama.

Čtěte také: Dara Rolins poprvé po plastice ve společnosti. Z nenávistných reakcí je stále v šoku

Jak domácí vzdělávání u relativně pracovně dosti vytížené herečky reálně probíhá? „Není toho na mě moc, protože ona se sama vzdělává. Učí se hodně ptaním a my jí odpovídáme. A co se týče čtení, tak všude jsou velká písmenka, která ona už teď dokáže přečíst,“ vysvětlila Leichtová, že namísto sezení v domácí lavici před učebnicemi dceru s partnerem Vojtěchem Štěpánkem vzdělávají převážně skrz běžný každodenní život.

„Počítat se dají peníze, zeměpis je na globusu nebo máte vše v telefonu. Ta doba je celkem jednoduchá na to, aby se dítě vzdělávalo,“ argumentuje populární herečka, proč pro domácí vzdělávání dcery nepotřebuje ani tabuli s křídou, ani čítanku, ba ani žádné jiné školní učebnice. „Samozřejmě, pokud bereme v potaz zastaralé, zkostnatělé osnovy, které tady vládnou, tak podle nich asi nejsme správní a na jedničku,“ poznamenala ironicky Kristýna a jedním dechem dodala, že zrovna to je jako rodiče ani trochu netrápí.

O chození do školního kolektivu navíc aktuálně nemá příliš velký zájem ani její dcera. „Dorotka sama vyjádřila přání po školce, že nechce být v kolektivu, že bude ráda s námi. A že se bude potkávat se svými příbuznými, jako jsou sestřenice, bratranci a její kamarádky, které má. Mimo to chodí na dva kroužky a podobně,“ vysvětlila herečka, proč i bez školy nemá starší dcera rozhodně o sociální interakce či kamarády nouzi.

Vlnu kritiky, kterou její rozhodnutí vyvolalo, pak Leichtová ve skutečnosti vnímá pozitivně. „Negativní kritika je také reklama. A čím víc se o tom mluví, tím spíš se najdou další, kteří třeba uvažují, že půjdou touto cestou, ale nemají odvahu. Takže jsem ráda a od lidí, kteří takhle uvažují, jsem na druhou stranu dostala velkou podporu,“ ohradila se Kristýna proti tvrzení, že za domácí vzdělávání dcery schytává pouze kritiku.

„Já jsem nikdy v životě nevyužila zlomky. Nechápu, proč bych je měla používat a nechápu, proč bych je měla učit dítě. Jasně, existuje dělení koláče, když někdo potřebuje třetinu a podobně. To se dá vysvětlit jednoduše. A navíc všichni máme v telefonu kalkulačku, takže si nemyslím, že je to skutečně potřeba,“ dodala na závěr další důvod, proč se současnými školními osnovami a vyučovanou látkou nesouhlasí a nepovažuje ji v dnešní době za smysluplnou.

Návrat do školy je psychicky náročný. S dětmi mluvte a řešte jejich obavy, radí psycholožka:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.